Mile Živčić: Strukovno obazovanje treba biti primarni izbor učenika

Foto: fah

Strukovno obrazovanje treba biti primarni izbor učenicima, a ne ono za koje se odlučuju nakon što nisu uspjeli upisati srednju školu koja im je bila prvi cilj, istaknuo je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) Mile Živčić na konferenciji što se o strukovnom obrazovanju u ponedjeljak održava u Zagrebu.

Konferencija u organizaciji ASOO-a okupila je u zagrebačkome hotelu Sheratonu brojne ravnatelje strukovnih škola iz cijele Hrvatske, ali i državne dužnosnike, socijalne partnere, dionike u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, međunarodne stručnjake i predstavnike medija, te goste iz država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za ulazak u EU iz jugoistočne Europe.

Ključno je poboljšati relevantnost strukovnog obrazovanja

Ravnatelj Živčić predstavio je Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. čiju je izradu predvidjela Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Istaknuo je kako su u programu četiri temeljne točke – poboljšati relevantnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u odnosu na tržište rada, poboljšati kvalitetu tog obrazovanja, promicati njegovu izvrsnost, privlačnost i uključivost te internacionalizaciju i međunarodnu mobilnost učenika i nastavnika.

Živčić smatra kako je od tih četiriju točaka prioritetna ona o poboljšanju relevantnosti strukovnog obrazovanja. Objasnio je kako su u njezinu sklopu istaknuta dva cilja – strukovno obrazovanje i osposobljavanje usmjereno na potrebe tržišta rada i uspostavljanje racionalne i učinkovite mreže strukovnih škola i programa. Svaki od ciljeva popraćen je pak s po dvije mjere, tako su u prvome cilju mjere- izrada, donošenje i provedba Nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanja i izrada, donošenje i praćenje sektorskih i/ili kurikuluma za stjecanje strukovnih kvalifikacija. Mjere navedene u drugome cilju su racionalizacija mreže strukovnih škola i programa te uspostavljanje nacionalnih centara kompetentnosti.

Ravnatelj ASOO-a uvjeren je kako je logo “Otkrij svoje talente”, pod kojim se ove godine održava Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, zapravo podloga za suradnju svih dionika koja će i omogućiti ostvarivanje navedenih ciljeva.

Na važnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja ukazali su i Manica Hauptman iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, te pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin.

Tehničko i strukovno obrazovanje u Sloveniji prepoznato kao pokretač tehnološkog razvoja

Gost iz Slovenije – direktor tamošnjeg Centra za strukovno obrazovanje Elido Bandelj predstavio je, kako je rekao, “u nešto više od pola sata slovensko petnaestogodišnje iskustvo “te poručio da slovenska iskustva svakako mogu pomoći hrvatskim kolegama, ali ne mogu i riješiti probleme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj.

Bandelj je podsjetio kako danas više nema jedinstvenih doživotnih zanimanja i zato treba stalno ažurirati postojeća zanimanja. Pri tomu, rekao je, trebamo biti svjesni društvenih okolnosti, te ustvrdio da je tehničko i strukovno obrazovanje u Sloveniji prepoznato kao pokretač tehnološkog razvoja.

Na konferenciji se predstavljaju najbolje prakse strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj i Europskoj uniji (EU) i jedan je od ključnih događaja u sklopu Europskoga tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Hrvatskoj što se održava u sklopu projekta Europskoga socijalnog fonda (ESF) “Promocija cjeloživotnog učenja”.

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pokreće se na poticaj Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja će se od 5. do 9. prosinca ove godine održavati u cijeloj Europi, na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.