Urša Raukar, Edo Popović i ostali kulturnjaci krenuli u “obranu sekularnosti Sveučilišta”

Foto: Fah

U “znak solidarnosti” s profesorima i studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu te njihovim pokušajima “obrane sekularnosti Sveučilišta”, inicijativa Kulturnjaci 2016 pokrenula je u ponedjeljak međunarodnu online peticiju kojom žele stati “u obranu sekularnog, slobodnog i demokratskog obrazovanja i istraživanja”.

Mihael Sučić: Filozofski fakultet u Zagrebu – vrući krumpir hrvatske akademske zajednice?!

Kako ističu, peticija je pokrenuta zbog, kako tvrde, stalnih pritisaka na Filozofski fakultet u Zagrebu koji “ugrožavaju osnovne akademske slobode, slobodu istraživanja i misli, sudjelovanje u demokratskom upravljanju institucijom te osobito sekularnost sveučilišta”.

“Situacija na Filozofskom fakultetu pokazuje daljnja nastojanja za klerikalizacijom i kontrolom, što je problem koji nadilazi taj fakultet i govori o ideološkom usmjerenju prema kojemu se ovo društvo želi okrenuti”, rekla je na konferenciji za novinare Urša Raukar u ime Kulturnjaka.

Vijeće Filozofskog fakulteta na nezakonit način pokušalo ‘smijeniti ‘ Holjevca i ‘dovesti’ Budaka

Književnik Edo Popović smatra kako riječ samo o “još jednom od posljednjih činova igre koja počela devedesetih, pokušaju da u sve instiutcije i društvene pore uđe jedna ideologija”. “O religiji govorim kao ideologiji, a ne kao o Isusovim učenju jer ovo što Kaptol prakticira ima veze s ideologijom. Crkva je devedesetih ušla u prazni prostor u kojem bio marksizam”, rekao je.

Popović napominje kako je Hrvatska po Ustavu sekularno društvo, no “u praksi je drugačije”. “Tamo gdje je više religije manje je znanosti i obratno, a povijesni primjeri govore što se događa kada crkva postane vrhovni autoritet i sudac, živjeli bismo sasvim drugačije da znanost nije poljuljala njezin autoritet i stavila je na mjesto koje joj pripada”, ustvrdio je.

Bitku oko Filozofskog fakulteta vidi kao dio “šire igre” i ne smatra slučajnim što se za kulturu i znanost izdvajaju “mizerna” sredstva i da je zaustavljena kurikularna reforma. “To se tiče cijeloga društva, svatko od nas vodi svoju posebnu borbu no riječ je o tome da se konačno napravi blok koji će reći ne i zaustaviti te poslove”, istaknuo je.

Bogdan: situacija je sada pravno kaotična

Profesor Tomislav Bogdan s Odsjeka za kroatistiku Filozoskog fakulteta kaže kako je situacija na tom fakultetu sada “pravno kaotična”, na snazi je svojevrsno dvovlašće koje je, ocijenio je, ipak bolje od samovolje i diktature koja je tamo ranije primijenjivana.

Bogdan kaže kako bi situacija mogla biti jednostavno riješena, kada bi rektor i Senat prihvatili zaključke prošlotjedne sjednice Fakultetskog vijeća koje se, izvijestio je, okupilo u dvotrećinskom sastavu, “unatoč prijetnjama, telefonskim pozivima iz rektorata, zastrašivanju kaznenim progonima”.

Što se krije iza pokušaja smjene Holjevca i ‘dovođenja’ Budaka na mjesto v.d. dekana Filozofskog fakulteta?

Na toj su sjednici, rekao je, odbačene, kako tvrde, “nelegalne odluke rektora i senata, poput raspuštanja Studentskog zbora i raspisivanja novih izbora za njegove članove ili oktroiranja uprave bez mogućnosti da fakultet raspravlja o novim članovima”. Pokrenut je postupak izbora novog dekana, razriješen je sadašnji vršitelj dužnosti Željko Holjevac, a za kandidata do novih izbora predložen Neven Budaka.

“Od Senata zahtijevamo da poštuje demokratsku volju većine članova Fakultetskog vijeća i nastavnika i prihvati te zaključke, od rektora da sazove izvanrednu sjednicu a na Ministarstvo apeliramo da bude odgovorno, prekine krizu upravljanja i riješi zahtjeve za pravnim nadzorom nad nizom nelegalnih odluka i postupaka koje je Vijeće podnijelo prije dva mjeseca”, rekao je Bogdan.

Odgovornima za kulminaciju krize upravljanja smatra rektora Damira Borasa, Senat Sveučilišta u Zagrebu i “nametnutu i nelegalno postavljenu” upravu, dok za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa kaže kako već mjesecima na takvo stanje ne reagira. “Riječ je o svojevrsnom provođenju nasilja kroz institucije nad najvećim fakultetom u Hrvatskoj”, naglasio je.

“Kada je rektor Boras stupio na dužnost najavio je da će mu jedan od prvih zadataka biti povratak biblijskih vrijednosti na zagrebačko Sveučilište. Ako su ovo te vrijednosti, falsificiranje, dezinformiranje javnosti, zloupotreba procedure i donošenje nelegalnih odluka, mi mu se zahvaljujemo na tome i neka ih počne uvoditi negdje drugdje”, poručio je.

Bogdan ističe kako ovdje nije riječ o pravnom ili upravnom nesporazumu, iako je možda takva perpcepcija u javnosti, već se radi o nečem širem. “Sve ima svoj korijen u odbijanju ugovora o zajedničkom obrazovanju kadra s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, a sve što se zbiva je pokušaj da se zbog toga Filozofski fakultet kazni i potkopa njegova uloga kao središnjeg mjesta kritičke misli u društvu, kao i da se unatoč volji većine studenata i nastavnika, “nametnu retrogradne ideje i stvori dominacija skupine klijentelistički umreženih pojedinaca koja drži zagrebačko sveučilište”, kazao je.

Poziv na slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište

O kronologiji događanja koji su doveli do “nezavidne pozicije u kojoj je u pitanju i opstanak tog fakulteta” govorila je Branka Galić s Odsjeka za sociologiju, ustvrdivši da je sve “krenulo nizbrdo” s bivšim dekanom Vlatkom Previšićem.

Po njezinim riječima, on je nastavio nastojanja prethodnog dekana, danas rektora, da se sklopi ugovor s Katoličkim bogoslovnim fakultetom koji je bio “potpuno nepovoljan za Filozofski fakultet”, nakon čega je uslijedio niz poteza popraćenih”ucjenama i zastrašivanjem” koji su ugrozili normalno funkcioniranje tog fakulteta, ali i niza sastavnica s kojima Filozofski surađuje godinama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Navela je i podatak da je istraživanje studenata provedeno na “velikom uzorku” pokazalo kako dvije trećine studenata ne prihvaća drugi tekst ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, a samo 1,5 posto bi ga prihvatilo bez promjene.

Kulturnjaci u svom pismu podsjećaju i na “brojne političke i društvene pritiske te napade u javnosti” na Filozofski fakultet, od zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića koji je izjavio kako je studentski i profesorski otpor spajanju njihove institucije s Katoličkim bogoslovnim fakultetom vođen “duhom komunističke diktature” do saborskog zastupnika koji je optužio protivnike spajanja da su “anarhisti i boljševički sotonisti”.

Ističu kako je njihovo pismo solidarnosti “poziv na djelovanje: slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište temeljni je preduvjet za slobodno, sekularno i demokratsko društvo”.

Pismo podrške studentima i profesorima Filozofskog fakulteta dosad su potpisali brojni ugledni svjetski intelektualci, između ostalih Maria Todorova, David Harvey, Saskia Sassen, Etienne Balibar, Yanis Varoufakis, Renata Salecl, Sandro Mezzadra i Costas Douzinas.

Na Filozofskom fakultetu smijenili Holjevca, a izabrali Budaka – znate li tko je on?

Tko su novoizabrani prodekani protiv kojih se buni Plenum Filozofskog fakulteta?

Podsjećamo, nakon višemjesečnih sukoba na Filozofskom fakultetu, pri čemu je dotadašnji dekan Vlatko Previšić bio glavna meta, a sve zbog ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, da bi na kraju otišao u mirovinu početkom listopada, činilo se da će se situacija napokon smiriti kad je Holjevac preuzeo njegovo mjesto. No, prividni mir nije dugo potrajao jer su isti oni koji su pokušavali Previšića razriješiti dužnosti, sad isto poželjeli učiniti i Holjevcu.

No, prema Statutu fakulteta, “sjednice Vijeća priprema, saziva i predsjeda im dekan Fakulteta, što sam o ovom slučaju ja, kao privremeni obnašatelj dužnosti, imenovan odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu”, objasnio jeHoljevac.

Sukladno tome, odluke tako održanog Vijeća ne mogu imati valjano uporište, istaknuo je dodavši kako ranijem Vijeću odnosno većini njegovih članova nije istekao mandat, već su do početka ove akademske godine izabrani novi vijećnici samo s nekoliko odsjeka i to oni kojima jest istjecao mandat.

U ponedjeljak, 21. studenog je na Filozofskom fakultetu održana prva izvanredna sjednica Vijeća Filozofskoga fakulteta koju su sazvali članovi Vijeća kako bi se, kako su naveli, “razriješila kriza upravljanja tim Fakultetom”, kojoj čini se kao da nema kraja.

Filozofski fakultet o suradnji s KBF-om: ‘Oštro se suprostavljamo akademskoj netoleranciji i diskriminaciji’

Tko se krije iza studenata koji na Filozofskom fakultetu stvaraju nered?

Ponovno napeto: Slobodni filozofski se buni i tvrdi da je dekan fakulteta angažirao i zaštitare

Dr. Peternel o prosvjedima ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Političko huškanje protiv autonomije sveučilišta

Na, dakle protustatutarnoj sjednici je, uz prisutnost 60 od 89 članova vijeća, smijenjen v.d. dekana Željko Holjevac i za v.d. dekana predložen Neven Budak te usvojena Deklaracija o upravljanju Filozofskim fakultetom.

Osim toga, Vijeće je izglasalo opoziv dosadašnjim predstavnicima FF-a u Senatu Sveučilišta u Zagrebu te pokrenulo postupak izbora novoga dekana, a mnoge je iznenadio izbor Budaka, iako on i nije toliko iznenađujuć za one kojima su poznati njegovi stavovi i dosadašnji rad.

Budak: Ugovor s KBF-om je štetan, ali Filozofski više nije ljevičarski fakultet kakav je bio

Podsjećamo, Budak je voditelj reforme obrazovanja i član radne skupine, te se godinama zalagao za redukciju sadržaja iz povijesti.

Članovi stručne radne skupine nedavno su predstavili prijedlog predmetnog kurikula povijesti na Hrvatskom institutu za povijest na kojemu je sudjelovao i prof. Budak rekavši da je najvažnije da su oni koji rade na kurikulu – stručnjaci. “Ja ne vidim u ovom kurikulu bilo kakvo ideološko opredjeljenje”, ocijenio je prof. Budak, dok je mišljenje većine nazočnih koji su upozorili da je novi kurikul povijesti strukturno, metodološki i sadržajno neprihvatljiv te da je ideološki obojen.

Neven Budak, bivši predavač na Sorosevom sveučilištu ‘posljednji je sekretar Partije’ i poprilično blizak SDP-u!

“Od početka je zapravo jasno da je pozadina, politička. Radi se o borbi za sve pozicije koje možete postići, a Filozofski fakultet je vrlo važan u toj konstelaciji. Osim toga, ima jedna osoba koja je tu sigurno posebno motivirana i prisutna od početka, a naravno da nije jedina – to je profesor Neven Budak. Koji je bio dekan našega Fakulteta, i kao dekan našega Fakulteta on je srozao razinu studija na fakultetu kao nitko prije niti poslije njega. On je želio biti rektor Sveučilišta i nije dobio potporu našega fakulteta i vjerojatno je stoga podigao zahtjev za razrješenjem dekana i za razrješenjem rektora”, zaključio je akademik Mislav Ježić gostujući u televizijskoj emisiji za vrijeme ‘bune’ studenata.

Samoproglašeni plenum studenata i odmetnutih profesora

Dr. sc. Igor Peternel, dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) komentirao je da je, nakon razriješenja Vlatka Previšića, dekan razriješen, “ali na Filozofskom upravo počinje plenum studenata i odmetnutih profesora. Sada su pak nezadovoljni što je svjetonazorski pogrešan i Previšiću previše bliski prodekan postao dekan. Doduše u penziju ga ne mogu potjerati jer ima 43 godine. Možda je najbolje da skinu maske i izaberu Ranka Ostojića za dekana. Ionako će u SDP-u izgubiti!”

Dodao je da je ljevica opravdano nervozna “jer gubi uporište po uporište i njihov društveni utjecaj svakodnevno je sve manji. Izgubili su utjecaj u vladi, kulturi specijalno, u Saboru, nemaju predsjednika republike, nemaju akademiju znanosti i umjetnosti, sveučilište, olimpijski odbor, društvo filmskih umjetnika, liječničku komoru… jednostavno padaju jer su im potrošene/ otrcane ideje i ljudi!”, zaključio je dr. sc. Peternel.

Podsjetimo, pobunjenička skupina koja se nastoji institucionalizirati revolucionarnim pojmom “plenum” te promicati kroz pripadajuću masu, navodnu “neposrednu demokraciju”, uzima se u medijima, Hini i javnoj televiziji kao relevantna institucionalna činjenica, društvena institucija i kategorija. Na FFZG-u studira preko 7500 studenata uz 500-tinjak profesora, ali redovito se prenose izjave nekakvih pobunjenika, možda i osoba koje uopće ne studiraju na Filozofskom fakultetu, dijele se majice s revolucionarnim porukama, a podršku im pružaju osobe i organizacije povezane sa SDP-om, pravnim sljednikom Saveza komunista Hrvatske.

Tako su se među pobunjenih dvjestotinjak mlađih osoba ispred zgrade FFZG-a na zadnjim prosvjedima mogli vidjeti “studenti” SDP-ovac Ranko Ostojić, izbačena SDP-ovka Aleksandra Kolarić, predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, te vječna prosvjednica Urša Raukar, kao i Branimir Pofuk.

Izvor: narod.hr/Hina