Milošević i Pupovac o Oluji, pozdravu ZDS, razlozima neodlaska predstavnika srpske manjine u Knin…

Glina, 29.7.2021.- U povodu 80. godišnjice ustaškog zloèina u nekadašnjoj pravoslavnoj crkvi Roðenja presvete Bogorodice u Glini, u èetvrtak su Antifašistièka liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeæe (SNV) organizirali komemoraciju za likvidirane Srbe, poruèivši da to mjesto treba dobiti dostojanstveni status. Na slici potpredsjednik Vlade RH i izaslanik predsjednika Vlade Boris Miloševiæ i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. foto HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ua

O Oluji i razlozima neodlaska predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin govorili su potpredsjednik Vlade Boris Milošević i predsjednik SDSS-a i koalicijski partner Andreja Plenkovića Milorad Pupovac.

Na pitanje je li razlog zbog kojeg ove godine ne ide u Knin taj što nije donesen zakon o zabrani ZDS-a, Boris Milošević je za N1 odgovorio: “Ne, uopće o tome nije bilo govora. Ni prošle ni ove godine nije bilo nikakvih uvjetovanja.”

Kazao je kako želi da taj bude dan pomirbe pa ponovio da ne postoji razlog zbog kojeg ne ide na obilježavanje Oluje.

> Plenković je Grubore, zločin koji je bio iznimka, izjednačio sa srpskim i komunističkim zločinima koji su bili pravilo

Pupovac o Oluji i ZDS

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i Plenkovićev koalicijski partner, govorio je o Oluji.

Zbog čega smatra da se ratuje politikom komemorativnog sjećanja, Pupovac kaže da je “zbog toga što mu to zaglušuje uši kao što su nekad topovi, paljbe i ratna propaganda pa nisu mogli vidjeti tko im je susjed i komšija, nisu mogli znati tko bi mogao, a ne bi smio biti žrtva.”

“Tako su i danas komemorativne politike sjećanja pretvorene u neku vrstu ratovanja, bez svijesti da pravi mir može biti postignut promjenom takvih praksi. Umjesto da slijedimo primjere Francuske i Njemačke, Poljske i Njemačke, Jugoslavije i Njemačke, Jugoslavije i Italije, koje su već 26 godina nakon rata stvarale zajedničku Europu i otvarale prostor prijateljstvima, mi na prostorima bivše Jugoslavije, prije svega na prostorima Hrvatske, Srbije i BiH, mi i dalje produbljujemo rovove svojim politikama sjećanja”, komentirao je.

O pomirbi je rekao da se “to se ne radi samo u jednoj gesti”.

“To se treba raditi tijekom cijele godine. Treba stvarati atmosferu, otklanjati se od ratnih politika i politika sjećanja”, poručio je Pupovac.

“Što se tiče ZDS-a, taj pozdrav bio je službeni jednog ne samo zločinačkog režima, nego režima kakvih je u civilizaciji ljudske vrste bilo malo. Ideale države i slobode pretvorio je u politiku smrti i istrebljenja drugih i drugačijih – Roma, antifašista… Njihov pozdrav ne bi smio imati pravo javnosti u RH. Tu svijest trebamo svladati”, rekao je.

Na pitanje ima li Vlada sluha za to, Pupovac je naveo da se u našim politikama sjećanja spajaju one iz ratnog raspada zajedničke države te rata u Hrvatskoj i one iz Drugog svjetskog rata.

“Mi iz SNV-a znamo da trebamo riješiti i jedno i drugo tako da postignemo poštovanje prema žrtvama i istovremeno otklonimo politike i njihove simbole koje su te žrtve uzrokovale.”

Ne vidi problem u tome što Boris Milošević, kao ni neki drugi predstavnici Vlade, neće biti sutra u Kninu. “Nije to nikakva poruka.”

“Mnogo je još posla na relaciji hrvatsko-srpske politike”, poručio je.

SNV o izbjeglicama iz Hrvatske: Treba ih prepoznati kao ratne stradalnike

U utorak je u Donjem Skradu u općini Barilović Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo komemoraciju za šestoro ubijenih srpskih civila tijekom i nakon Vojno redarstvene operacije Oluje, te je u ime srpskog naroda u Hrvatskoj poručeno: “Sjećat ćemo se svojeg, a nećemo zaboravljati stradanje drugog”.

Pupovac je za pozvao da se ljude koji su iz Hrvatske izbjegli u Srbiju ili u BiH prepozna također kao ratne stradalnike i da “treba stvoriti prostor da se to prepozna”.

> Što je sporno u Zakonu o civilnim stradalnicima rata i koje je Plenković ustupke ovaj put dao?

Dodao je da još nije odlučio hoće li sutra ići u Beograd na obilježavanje godišnjice masovnog odlaska Srba iz Hrvatske, odnosno da će otići ili neće otići ovisno o procijeni može li time doprinijeti da se takva politika promijeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1