Ministar Bošnjaković: ‘Uskoro dižemo kazne i pooštravamo kaznenu politiku’

Foto: Snimka zaslona

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je u subotu navečer da sudski postupak petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice treba ostaviti sudu i da javnost ne može voditi sudske postupke.

Još ne znamo činjenice i ne znamo kako će slučaj završtiti. Taj slučaj treba ostaviti sudu, rekao je Dražen Bošnjaković u razgovoru za RTL Vijesti.

“Sustav ima određene zaštitne mehanizme, bilo kroz mjere opreza, zabrane približavanja, kontaktiranja, osim ako se radi o pravomoćnoj presudi gdje je zlostavljač upućen na izdržavanje kazne zatvora tako da on treba ići izvršiti kaznu zatvora.”

“Zatvorski sustav nije smisao represije, nego je smisao od zatvorenika sutra napraviti čovjeka koji može ponovno živjeti u zajednici, dakle resocijalizirati ga”, kazao je ministar Bošnjaković za RTL:

Današnji zahtjev s prosvjeda bio je da se pokrene stegovni postupak protiv suca koji je osumnjičene za silovanje pustio da se brane sa slobode. Ministar Bošnjaković rekao je kako nije promijenio mišljenje vezano za tu odluku. Kazao je i da je ovo prvi put u povijesti u našem pravosuđu da se izvršna vlast na tako drastičan način uplela u sudsku.

Što se tiče slučaja silovane djevojčice kod Zadra, kazao je kako nije vidio spise jer ih nema pravo vidjeti te da ne zna čime je sudac bio motiviran da osumnjičene pusti na slobodu.

“Ono što je važno jest to da pravosudni sustav ima pravo da se odluka ako je nezakonita, ako nije dobra, može promijeniti pred višim sudom. Nije ovo je prvi put da je neka odluka promijenjena”, objasnio je Bošnjaković.

“Žao mi je što je narušeno načelo tajnosti, to može nanijeti štetu žrtvi”

Također, rekao je kako ni on, a ni javnost ne znaju sve činjenice o postupku tog slučaja. U javnosti se spekulira kako će cijeli postupak završiti te Bošnjaković ima osjećaj da donosimo odluku, a to ipak treba prepustiti sudu.

“Pogotovo mi je žao što je narušeno načelo tajnosti ovakvih postupaka kad su maloljetnici u cijelom predmetu. Mislim da se to nije smjelo dogoditi, to može nanijeti veliku štetu potencijalnoj žrtvi”, pojasnio je ministar.

Radi se i na izmjenama tri zakona: Kaznenom, Zakona o kaznenom procesu te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

“Ključno je da dižemo kazne, pooštravamo kaznenu politiku. Želimo neke stvari ubrzati”, rekao je Bošnjaković.

Zakoni će ići na dva čitanja te Bošnjaković pretpostavlja kako će biti doneseni do kraja godine.

“Protiv nasilja mora se boriti cijelo društvo”

“Sužavamo prekršajni prostor, a sve više otvaramo prostor za kazneni. Puno više onoga što je bio prekršaj danas će biti kazna”, rekao je ministar.

“Protiv nasilja se mora boriti cijelo društvo, sve institucije i to treba rezultirati da nasilja bude što manje”, zaključio je.

Ministar Bošnjaković je rekao i kako se osjeća stalno prozvanim vezano za pravosuđe pa i u slučaju Penavine kritike da se nisu stvorili uvjeti za dvojezičnost zbog nerada institucija. U tom dijelu pravosuđe je kritizirano za nerješavanje ratnih zločina.

“Ja se stalno vezano za pravosuđe osjećam prozvanim. Mi smo iznosili brojčane podatke i u ovih godinu dana otkad je bio zadnji prosvjed dosta toga je napravljeno. To su složena djela, na njima treba raditi. Mislim da će budućnost dati još bolje rezultate u toj priči”, ustvrdio je ministar za RTL.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl