Namještanje izbora: Osuđen novosadski poduzetnik koji je 2017. dovodio birače iz Srbije u Obrovac glasovati za SDSS!

Foto: snimka zaslona

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je novosadski poduzetnik i predsjednik Demokratske partije Srba (DPS), 50-godišnji Branislav Švonja u listopadu prošle godine osuđen na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine zbog povrede slobode odlučivanja birača.

> ‘Vikend glasačima’ iz Srbije po 500 kuna za glas

> Danas u Obrovcu nije bilo glasača iz Srbije

> UIO nakon promatranja izbora: Državno odvjetništvo treba istražiti plaćanje srpskim glasačima

> Policija provodi izvide zbog plaćanja srpskim glasačima

Presuda koju je na Općinskom sudu u Zadru donijela sutkinja Danijela Zubčić Poljak potvrđena je nakon što je odbijena Švonjina žalba. Riječ je o prvom sudskom epilogu priče o kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka mjesta, javlja zadarski.hr.

U kaznenom postupku na Općinskom sudu u Zadru nedvojbeno je utvrđeno da je Švonja svjesno organizirao besplatan prijevoz hrvatskih građana srpske nacionalnosti, te im kasnije i dao upute kako će glasati.

Zaključeno je kako oni ne bi samostalno pristupili na izbore, a Švonja je utjecao da glasaju na određeni način o čemu svjedoče listići s uputama. kao olakotna okolnost uzeta je činjenica što dosad švonja nije bio osuđivan.
Priča je izbila u javnost u svibnju 2017. godine kada jedan od autobusa s tridesetak putnika nije htio otići iz Obrovca jer im onaj koji ih je pozvao na glasovanje nije platio dolazak. Putnici u autobusu čekali su da im se plati trošak dolaska u Hrvatsku i “nadnica” za određenu političku opciju. No kako do isplate nije došlo izjadali su se novinarki RTL televizije Nikolini Radić.

Stranka Slobodna Hrvatska potom je kazneno prijavila nepoznatog počinitelja i kao pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu.

Svoje su sumnje potkrijepili navodima iz RTL -ove emisije u kojoj je organizator više puta decidirano naveo tko je naručio i trebao platiti oko 10 tisuća kuna za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada, kako bi putnici glasali za lokalnu listu SDSS-a Stanka Mijića, kojoj su pristupile i pristaše DPS-a Branislava Švonje.

Nedugo nakon toga istragu je u suradnji s državnim odvjetništvom pokrenula i policija, koja je nakon provedenih izvida za podmićivanje birača osumnjičila Švonju. Kao jedan od dokaza da je počinio kazneno djelo za koje se tereti optužnicom navodi se, među ostalim, i e-adresu Dragana Prtine s privitkom popisa putnika autobusa, te listićem o naputcima kako glasati na lokalnim izborima održanim 21. svibnja 2017.

> Pupovac se brani i tvrdi: Vijest o kupovini glasova iz Srbije je gnjusna laž i kleveta!

> Dr. sc. Šterc za Narod.hr: ‘U popis stanovništva u Vukovaru uneseno je i ‘fiktivno stanovništvo’, udio Srba u stvarnosti nije veći od četvrtine’

Podsjetimo, Obrovčani su potvrdili da je to javna tajna i da traje više od 17 godina.

Obrovac nije jedino mjesto u Hrvatskoj na kojeg se godinama ukazuje na brojne nepravilnosti prilikom parlamentarnih ili lokalnih izbora kada brojni autobusi i vozila iz Srbije dovoze glasače do biračkih mjesta.

Na svakim dosadašnjim izborima u Vukovaru organizirano se dolazi na vukovarska birališta kako bi glasovali za njima odgovarajuće kandidate.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara 2014. uputio je apel u kojem je između ostalog upozorio na “srpske glasače koji iz Srbije dolaze glasovati protiv Hrvatske”.

Dragovoljac Domovinskog rata i ugledni demograf, dr. sc. Stjepan Šterc nedavno je upozorio da je u popis stanovništva u Vukovaru uneseno i “fiktivno stanovništvo”, te da udio Srba u stvarnosti nije veći od četvrtine.

“Mi smo predložili da se u Vukovar uvede tzv. registar stanovništva, da Vukovar bude prvi grad u koji će se to uvesti. Njime se registriraju svi događaj koji su vezani uz migracije i uz rodnost. Kada se netko rodi ili umre, kada se doseli i odseli – to se registrira u tom registru i u svakom trenutku se zna koliko je stalnog stanovništva. To je bilo predloženo 2013. Ja sam osobno iznio taj prijedlog, da Vukovar bude prvi grad u koji bi se to uvelo. No, prošlo je 6 i pol godina i ništa se nije napravilo”, podsjetio je demograf Šterc u rujnu na okruglom stolu pod nazivom: „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zadarski.hr