Dr. sc. Šterc za Narod.hr: ‘U popis stanovništva u Vukovaru uneseno je i ‘fiktivno stanovništvo’, udio Srba u stvarnosti nije veći od četvrtine’

Stjepan Šterc vukovaru
Foto: Damir Humski, Universitas

“Popis je problematičan po puno osnova, pogotovu u Podunavlju. A to je bio popis na osnovu kojeg je donesena odluka o uvođenju dva pisma u Vukovar. Mi svi znamo da tog udjela Srba, oko 33, 34 % zapravo nema”, upozorava dr. sc. Stjepan Šterc u razgovoru za Narod.hr o ćirilici u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak, 17. rujna 2019. u prostorima HVIDR-e u Zagrebu održan je Okrugli stol pod nazivom: „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar“ na kojemu je sudjelovao i dragovoljac Domovinskog rata i demograf, dr.sc. Stjepan Šterc. Više o Okruglom stolu možete pročitati ovdje, a tim povodom razgovarali smo s dr. sc. Stjepanom Štercom.

Narod.hr: Sudjelovali ste u okruglom stolu „Nakon ratne, i protuustavna agresija na Vukovar“ u kojem ste s demografskog aspekta govorili o pitanju broja osoba srpske etničke pripadnosti u Vukovaru evidentiranim na prošlom popisu stanovništva. Spomenuli ste da ne toliki broj Srba koliki je popisan ne živi u Vukovaru, već da je riječ mahom o „fiktivnom stanovništvu“. Možete li objasniti o čemu je riječ?

Dr. sc. Stjepan Šterc: Cijela priča zapravo započinje još iz vremena UNTAES-a (to je međunarodna uprava Podunavljem od siječnja 1996. do 1998.). S obzirom da smo mi vodili pregovore s njima o mirnoj reintegraciji onda smo mi dobivali podatke o tome što se događa. Ja sam osobno sudjelovao u tim pregovorima, to je bila tzv. radna skupina o operativnim postupcima povratka. Mi smo svaki tjedan bili tamo i dobivali podatke što se događa. U Podunavlju je završilo negdje 18.000 Srba iz ostalih dijelova Hrvatske koji su bili oslobođeni Olujom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo dobili podatke da je negdje oko 138.000 dokumenata hrvatske države podijeljeno Srbima u Vukovaru za vrijeme UNTAES-a. Ti stanovnici su, na osnovu tih dokumenata, između ostalog, mogli glasovati i biti popisani kao stalno stanovništvo, ali bilo je jasno da oni ne žive u Podunavlju niti u Vukovaru. Također, nije se poštivala preporuka Eurostata u definiciji tzv. stalnog stanovništva. Ovdje je riječ o stanovništvu koje ne živi fizički u Podunavlju, ali ima hrvatske dokumente i onda dolazi, po potrebi, na izbore i registrirati se kada je popis stanovništva. S druge strane, u popisu stanovništva 2011. imali ste dvije stvari koje su vrlo problematične za to područje. Prva stvar je vezana za namjeru prebivanja. Ako netko dođe živjeti u Podunavlje i kaže popisivaču da će on idućih godinu dana prebivati u Podunavlju, on se popisuje kao stalno stanovništvo. Drugo, postojao je i velik broj „posrednih popisivanja“ gdje je otprilike fizički popisan svaki peti stanovnik, a on je davao podatke o ostala četiri – da je to stalno stanovništvo, iako tog stanovništva tamo nema.

Demograf Akrap: ‘Da je postojao registar stanovništva, ne bismo imali problema oko referenduma i potrebnih potpisa’

Umjesto popisa stanovništva, po uputama Europske unije u budućnosti će se voditi centralni registar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Održan Okrugli stol ‘Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar’: Evo koje su zahtjeve ugledni sudionici uputili predsjednici RH i predsjedniku Vlade

Dakle, popis je problematičan po puno osnova, pogotovu u Podunavlju. A to je bio popis na osnovu kojeg je donesena odluka o uvođenju dva pisma u Vukovar, bez obzira na znanstvena upozorenja na osnovu svih izračuna i projekcija. To se sve jednostavno stavilo “pod tepih” i ide se dalje. Tako da, u biračkom popisu sudjeluje stanovništvo koje zapravo fizički nije tamo.

“Struka predlaže da se registar stanovništva nalazi u Državnom zavodu za statistiku, a politika želi da bude u Ministarstvu uprave”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Imate li procjenu koliki postotak srpskog stanovništva u stvarnosti živi u Vukovaru?

Dr. sc. Stjepan Šterc: To su samo procjene. Mi svi znamo da tog udjela Srba, oko 33, 34% zapravo nema. U Vukovaru trenutno nema više od četvrtine, tj. 25% ukupnog stanovništva.

Narod.hr: Na predavanju ste spomenuli Vaš prijedlog da se u Vukovar uvede registar stanovništva. Možete li pojasniti što je to?

Dr. sc. Stjepan Šterc: Mi smo predložili da se u Vukovar uvede tzv. registar stanovništva, da Vukovar bude prvi grad u koji će se to uvesti. Njime se registriraju svi događaj koji su vezani uz migracije i uz rodnost. Kada se netko rodi ili umre, kada se doseli i odseli – to se registrira u tom registru i u svakom trenutku se zna koliko je stalnog stanovništva.
To je bilo predloženo 2013. Ja sam osobno iznio taj prijedlog, da Vukovar bude prvi grad u koji bi se to uvelo. No, prošlo je 6 i pol godina i ništa se nije napravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Vidite li mogućnost da bi se u skorije vrijeme to moglo ostvariti?

Dr. sc. Stjepan Šterc: Sada je registar stanovništva najavio i Državni zavod za statistiku. Na osnovu registra stanovništva se popis stanovništva provodi drugačijom metodom jer se onda sve može kontrolirati, budući da postoje baze podataka i ne mogu se dogoditi takva fiktivna odstupanja.

Mi, kao struka, predlažemo da taj registar stanovništva bude u Državnom zavodu za statistiku, a politički sustav želi da to bude u Ministarstvu uprave, tako da ne znamo što će se tu dogoditi.

Registar stanovništva nam je potreban jer se njime može srediti popis stanovništva i jasno doznati koliko je stalno stanovništvo, zbog kojeg se donose, između ostalog, i političke odluke o dvojezičnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.