(FOTO, VIDEO) Održan Okrugli stol ‘Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar’: Evo koje su zahtjeve ugledni sudionici uputili predsjednici RH i predsjedniku Vlade

Foto: Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara

U organizaciji građanskih inicijativa Ivo Pilar i Milan Šufflay, te Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u Zagrebu je održan Okrugli stol pod nazivom “Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar”.

Govorili su vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dragovoljac DR i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, dragovoljac DR i kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka dr. sc. Ljiljana Zmijanović, dragovoljac DR i demograf doc. dr. Stjepan Šterc, dragovoljac DR i član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Željko Maršić Zenga i Karolina Vidović Krišto.

Počasni gost bio je otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog 1991. u Vukovaru, gospodin Marijan Živković.

“Cilj i svrha ovoga skupa nije samo rasprava i informiranje javnosti o navedenoj temi”, istaknuli su organizatori. “Okrugli stol ‘Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar’ organizirali su poradi triju razloga: Kako bi izrazili jasnu i punu podršku g. Marijanu Živkoviću, kako bi pojasnili kršenje Ustavnog zakona na primjeru nasilno postavljenih ćiriličnih ploča u Vukovaru i time sukladno zakonu stali u obranu Vukovara, te kako bi u vidu zaključaka s ovog Okruglog stola uputili zahtjeve predsjednici države i predsjedniku Vlade.”

Penava: Borimo se za punu primjenu Ustava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava skrenuo je pozornost na temeljne vrijednosti Ustava koje su tijekom velikosrpske agresije bile prekršene i za što do danas odgovorni nisu procesuirani.

“Apsolutno ne pristajem na to da se mi sada stavljamo u ulogu nekoga tko je protiv zakona i Ustava ove države. To je temeljno promišljanje koje se stvara kroz medijski prostor, a koje je daleko od istine. Mi smo ti koji se borimo za Ustav i za primjernu Ustava i zakona. Mi smo ti koji cijelo vrijeme vičemo da u ovoj državi nešto duboko ne valja predugo vremena i da se sve ono što je u temeljima te države zapravo zanemaruje, ocrnjuje i zapostavlja, a apostrofira se ono što je kontra vrijednosti koje su u temeljima ove države.” – kazao je Penava.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Željko Maršić Zenga podsjetio je na čl. 8 ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji kaže da se odredbe toga zakona “moraju tumačiti sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.”

Također je istaknuo:

“Popis stanovništva na osnovu kojeg su primjenjena prava na dvojezičnost je, u najmanju ruku, sumnjiv. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je dostavio vlastima RH stotine primjera i fotografija kuća u kojima ne živi nitko, ali ti ljudi su uvedeni u ovih 33% srpskog stanovništva.”

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić podsjetio je na 35 osoba koje su osuđene zbog razbijanja ćirilićnih ploča 2013.

Demograf Stjepan Šterc upozorio je također na problem “fiktivnih stanovnika” koji su, iako ne žive u Vukovaru, zavedeni u popis stanovništva. Podsjetio je kako bi se taj problem mogao riješiti uvođenjem tzv. registra stanovništva, no da to nije napravljeno usprkos prijedlozima struke.

Sa skupa upućeni zahtjevi

Zahtjeve upućene hrvatskoj predsjednici i predsjedniku Hrvatske vlade prenosimo u cijelosti:

1. Zahtijevamo raspisivanje referenduma za izmjenu članka 12. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za koji su Državni zavod za statistiku i hrvatska Vlada potvrdili da je 2014. g. prikupljeno 576.388 valjanih potpisa i za koji je Ustavni sud potvrdio da je pitanje doslovno preuzeto iz prethodnog Ustavnog zakona, dakle da je u skladu s Ustavom. Podsjetimo, referendum je protuustavno spriječen od vlasti pod tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Mimo valjanosti potvrđenih preduvjeta za raspisivanje referenduma tadašnji je predsjednik Vlade javno najavio i proveo kako se taj referendum neće održati dok je on na vlasti.

2. Od hrvatskog državnog odvjetništva zahtijevamo povlačenje tužbe i zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak.

3. Zahtijevamo provedbu obećanog projekta “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

4. Zahtijevamo izradu registra stanovništva grada Vukovara.

5. Zahtijevamo hitno postupanje predsjednika Vlade kako bi se Izborni zakon uskladio s Odlukom Ustavnog suda iz 2011. godine, a kojim su 11. i 12. Izborna jedinica (dijaspora i manjine) proglašene protuustavnima.

6. Zahtijevamo zakonito i postupanje sukladno sudskim odlukama u slučaju kršenja prava doktorice znanosti, hrvatske braniteljice i kandidatkinje za mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka Ljiljane Zmijanović.

7. Zahtijevamo dopunu Zakona o općem oprostu kojom će se svakom hrvatskom državljaninu kojem se dokaže sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku onemogućiti obnašanje bilo kakvih dužnosti u lokalnoj i u državnoj vlasti, te obnašanje bilo kakvih javnih upravljačkih pozicija.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.