Božinović o slučaju navodnog razdvajanja Sirijca od kćeri: ‘Allsa nikad nije napustila svoju zemlju, radilo se o bezočnoj manipulaciji’

Zagreb, 27.09.2019. - Svečana akademija povodom obilježavanja Dana policije održala se u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na fotografiji Davor Božinović. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o ispunjavanju uvjeta Hrvatske za ulazak u Schengen, migrantskoj krizi te Dubravki Šuici.

“Spremni smo dočekati puno veći migrantski pritisak”

Komentirajući optužbe o nasilju policije prema migrantima i slučaj navodnog policijskog razdvajanja sirijskog državljanina od njegove maloljetne kćeri u rujnu 2018. godine, Božinović je ukazao na nove informacije koje je dobio od libanonske policije.

“U četvrtak sam dobio informaciju od glavnog ravnatelja policije da je ravnatelj libanonske policije potvrdio da djevojčica nikada nije napustila zemlju, što ukazuje da je bila riječ o laži i bezočnoj manipulaciji. Ne znam je li oca djevojčice netko poticao, ali da se sutra ponovi slična situacija policija bi se ponovno angažirala, jer ne bi sebi mogli oprostiti da se nešto dovodi malom djetetu”, ocijenio je ministar.

Upitan očekuje li na hrvatskim granicama dodatne probleme s priljevom migranata, Božinović je rekao kako policija ne ovisi o dnevnim izjavima i izvješćima. ”Situaciju pratimo analitički i svojim kapacitetima smo spremni dočekati puno veći migrantski pritisak”, rekao je Božinović prenosi HRT.

Slučaj sirijske djevojčice koja nije bila nigdje registrirana: Tko će odgovarati za prenošenje lažnih vijesti?

Da, Maja Sever je plasirala lažnu vijest o djevojčici iako je ‘bila na terenu’

Na pitanje o mogućem prosvjedu policijskih djelatnika zbog premalih plaća, Božinović je kazao: “Što se tiče policije, mi smo u okviru postojećih proračunskih mogućnosti već nekoliko puta uspjevali internim raspodjelama povećati osnovice. Dakle, ono što je naš odnos sa sindikatom – razumijemo se i jedni i drugi i dajemo sve od sebe kako bi se poboljšao materijalni status hrvatske policije. Naravno da je cilj da plaća bude veća, ali u okviru proračunskih mogućnosti.”

#Članstvo Hrvatske u Schengenu u najvećem je slovenskom interesu”

Ministar se za N1 osvrnuo i na moguću slovensku blokadu hrvatskog ulaska u Schengen.

“Ispunili smo 270 preporuka za tehničku spremnost. Od tih 270 preporuka kad je došao moj tim mi smo ih naslijedili 270. Dakle nije niti jedna bila ispunjena, sada su sve ispunjene”, rekao je Božinović.

“Što se tiče Slovenije, ja sam već više puta kazao. Članstvo Hrvatske u Schengenu u najvećem je slovenskom interesu. Kako je Slovenija ušla u Schengen s otvorenim graničnim pitanjem s Hrvatskom? To naravno da nije problem, pogotovo kad Hrvatska uđe u Schengen i kad to bude unutarnje područje Europske unije”, dodaje.

“Siguran sam da slovenski građani razumiju da je ono što radi hrvatska granična policija u njihovom interesu”, kazao je Božinović.

Upitan o premijerovoj izjavi u kojoj je kazao da je GONG produžena ruka SDP-a. Božinović je rekao:

“Kada govorimo o argumentima, to se pitanje u Bruxellesu nije pojavilo. Zbog toga što je gospođa Šuica prošla odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta. Ne radi se o pitanju koje se postavilo u Bruxellesu, nego se radi o jednoj kampanji koja se otvorila u Hrvatsku. Čuli ste danas i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje se smatra nenadležnim.”

“Kada već govorimo o SDP-u, pogledajte što su bila pitanja zastupnika SDP-a na Odboru za vanjske poslove Hrvatskog sabora i pogledajte GONG-ova pitanja sada i vidjet ćete da su ista. Ona se natječe prema pravilima Europske unije u instituciji Europske unije. Ovo je pitanje postavljeno ovdje. Ovo je pitanje postavljeno u političkoj igri da se oslabi njezina kandidatura. Oni koji to rade bi se trebali zamisliti je li to dobro za Hrvatsku. Mogli su to raditi i prije, ali oni to rade sada”, rekao je zaključno Božinović.

Ne mogu nas unedogled blokirati, mi smo članica, imamo mehanizme, dovoljne, samo ću to reći. Hrvatska je zemlja koja, u načelnom smislu, za razliku od Slovenije nije napravila bodljikavu žicu na granici niti je izgradila zid. Imamo ljude koji se zovu hrvatski policajci koje jako cijenim, koji čuvaju granicu i preveniraju ilegalne migracije”, rekao je Plenković odgovarajući na upit novinara može li Slovenija na dugo vremena zaustaviti hrvatski ulazak u šengenski prostor unutar kojeg nema graničnih kontrola.

Podsjetimo, slovenski premijer Marjan Šarec u četvrtak je poručio:

“Hrvatska praktično nema riješenu granicu niti sa jednim svojim susjedom i kako se onda to pitanje može zaobići i automatski zaključiti da je sposobna za ulazak u Schengenski sustav?”.

Šarecov istup dolazi samo dan nakon što je i njegov šef diplomacije i bivši premijer Miro Cerar također dao nagovijestiti da se sprema slovenska blokada hrvatskog ulaska u Schengen.

Miro Cerar, slovenski ministar vanjskih poslova rekao je kako je Slovenija za proširenje Schengenskog prostora, ali samo ako se Hrvatska bude držala vladavine prava, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Cerar je novinarima u New Yorku kazao da Slovenija načelno podržava proširenje Schengena, ali da je vladavina prava “jedan od ključnih standarda koji moraju poštovati države pred ulazak u Schengen”, objavila je Slovenska televizija. Komentirao je tako navode hrvatskih medija da će Europska komisija Hrvatskoj idućeg mjeseca potvrditi da je ispunila tehničke uvjete za ulazak u Schengen, što je predsjednik odlazeće Komisije Jean-Claude Juncker navodno zajamčio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1/HRT