(FOTO) Ministar branitelja Tomislav Medved za sustavnu skrb o djeci branitelja

Ministar branitelja Tomislav Medved posjetio je u petak dijete poginulog hrvatskog branitelja Kristinu Sušac, koja je odrasla bez oba roditelja, u mjestu Starjak pokraj Zagreba, te se zauzeo za sustavnu skrb o toj kategoriji stradalnika Domovinskog rata, a protiv “birokratskog pristupa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Medved je u povodu uskrsnih blagdana posjetio nekoliko obitelji stradalnika i branitelja kako bi se vidjela opravdanost radnji i mjera koje planiraju u Ministarstvu branitelja.

Kristina je živjela bez oba roditelja – otac je nestao i ekshumiran 2001., a majka umrla, dok je Kristinin brat, Robert Vrbanac, bolestan te je prošao “teror” s povjerenstvima i komisijama desetak godina.

“Niz je takvih sudbina, ali naša je obveza osigurati na poseban način skrb upravo o tim obiteljima, koje su imale tragičnu sudbinu”, naglasio je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je Ministarstvo branitelja, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, već poduzelo neke korake oko promjena zakona. Mnoge stvari ne koštaju ništa, kazao je te naglasio kako administracija mora biti svjesna da su ljudi koji im dolaze zaslužni za slobodnu i suverenu Hrvatsku. Društvo, kaže, za njih mora pronaći odgovarajući način skrbi, a ne imati birokratski, neodgovorni pristup i teroriziranje u odnosu prema stradalnicima Domovinskog rata.

Minisatar Medved je najavio nove posjete stradalnicima Domovinskog rata kako bi se osobno uvjerio u njihove probleme koji se moraju žurno rješavati, u suradnji s drugim ministarstvima.

Kristina Sušac zahvalila se ministru na posjeti te naglasila da nikada nije tražila nikakvu pomoć. “Mi samo tražimo posao i ništa više”, rekla je te dodala da ima osjećaj da su djeca poginulih branitelja zapostavljena u društvu. Tu je istaknula poticaje za zapošljavanje djece poginulih branitelja koje su, međutim, poslodavci zloupotrebljavali, a djeca branitelja su “ostala kratkih rukava i bez posla”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema evidenciji Ministarstva branitelja, ukupno je 7.499 djece smrtno stradalih i djece zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, a njih 1.750 je trenutno na redovitom školovanju. Ministarstvo vodi posebnu evidenciju o djeci smrtno stradalih i zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja su ostala bez oba roditelja ili im je do punoljetnosti bio imenovan skrbnik iz razloga što je jedan od roditelja poginuo, umro, zatočen ili nestali hrvatski branitelj, a drugome je oduzeta poslovna sposobnost, zanemario je odgoj i brigu o djetetu ili je nepoznatog boravišta (djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi).

Od Domovinskog rata do danas praćeni su podaci o ukupno 221 djece smrtno stradalih i zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja koja su ostala bez oba roditelja te podaci o 77 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Trenutno 57 djece bez oba roditelja ostvaruje trajna prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te 23 djece bez roditeljske skrbi.

Ministarstvo branitelja do sada je podržalo ukupno 153 djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja u javljanjima na natječaje za zapošljavanje u slučajevima kada su ona zatražila podršku Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.