Ministarstvo državne imovine: ‘Goranu Mariću pokušava se imputirati sukob interesa’

Funtana, 1.7.2018 - Hrvatska udruga turizma (HUT) i tjednik Lider organizirali su u ponedjeljak u Funtani struèni skup o investicijskom potencijalu turistièkog zemljišta. Na slici ministar državne imovine Goran Mariæ. foto HINA/ Daniel SPONZA/ ua

Ministarstvo državne imovine opovrgnule je u petak članak iz Jutarnjeg lista pod naslovom “Sukob interesa Gorana Marića? Bivšem šefu, u čijem stanu živi njegov sin, omogućio otkup atraktivnog terena” ustvrdivši da se ministru Goranu Mariću pokušava imputirati sukob interesa o razvrgnuću suvlasničke zajednice.

Jutarnji list tvrdi da je Marić odlučio u svibnju ove godine tvrtkama povezanima s poduzetnikom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13.000 četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom, navodi dnevnik.

Marić je 9. svibnja potpisao “Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine”, po kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dozvoljena je gradnja turističkog naselja.

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a smjestila se u zoni dozvoljene gradnje turističkog naselja.

Druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je, “te kao takva ne može biti predmet raspolaganja”, kao ni čestica 91/8, koja je obala, odnosno pomorsko dobro. Preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste.

Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama, piše Jutarnji list.

Ministarstvo: Postupak razvrgnuća proveden na transparentan način

Ministarstvo državne imovine u demantiju tvrdi kako se tim člankom Mariću pokušava imputirati sukob interesa o razvrgnuću suvlasničke zajednice.

“Spor oko prava vlasništva na zemljištu između Republike Hrvatske i društava Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. trajao je 10 godina. Budući da je jednu od tri tužbe Republika Hrvatska izgubila, Županijsko državno odvjetništvo je sklopilo nagodbu s navedenim društvima, čime je utvrđena suvlasnička zajednica nad zemljištem, na način da je od dvije čestice jedna pripala Republici Hrvatskoj površine cca 0,7 ha, a druga navedenim društvima površine cca 6,8 ha”, kaže ministarstvo.

Županijsko državno odvjetništvo uputilo je društva na Ministarstvo državne imovine radi razvrgnuća suvlasničke zajednice, a ono je u redovnoj proceduri, kakve radi i za stotinu sličnih razvrgnuća, na najtransparentniji mogući način provelo sve uredbom propisane radnje, kako bi postupak razvrgnuća proveo do kraja, stoji u demantiju.

“Razvrgnućem je konačno otklonjeno daljnje nanošenje štete Hrvatskoj i ostvaren je prihod državnom proračunu u iznosu od 5,092 milijuna kuna”, ističe ministarstvo dodajući kako ministar Marić nije nikada ni na koji način utjecao na donošenje te odluke.

U demantiju posebno ističu da vlasnici Valete d.o.o. i Sikirice d.o.o. nisu vlasnici tvrtke s kojom je Marićev sin sklopio ugovor o najmu stana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina