Ministarstvo odgovorilo na tužbu žrtava ustaškog režima: “Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u Ustavu RH”

Foto: fah

“‘Ministarstvo vanjskih i europskih poslova može potvrditi da je 27. veljače 2017. primilo notu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu koja se tiče tužbe u predmetu ‘Lalich et al. v. Republic of Croatia’ koji je pokrenut pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa”, priopćili su iz Ministarstva.

“Sud ima sjedište u Chicagu, u SAD-u, a tužba je Okružnom sudu predana 31. svibnja 2016. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trenutno ispituje urednost dostavljenih materijala.

Od trenutka uredne dostave, u skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, počinje teći rok od 60 dana u kojem se Hrvatska kao tužena strana mora očitovati o tužbenim navodima navedenom Okružnom sudu u Chicagu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske’ , navodi se u priopćenju.

Skupna tužba: Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata

Podsjetimo, Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata. To je postupak koji je nekoliko osoba u svibnju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara, a tvrde i kako je “za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr