Ministarstvo pravosuđa traži hrvatskog kandidata za europskog tužitelja

Foto: fah

Na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa u utorak je objavljen natječaj za izbor hrvatskog kandidata za europskog tužitelja u Uredu europskog javnog tužitelja.

Na javni natječaj mogu se javiti svi aktivni državni odvjetnici, njihovi zamjenici ili suci koji pravosudnu dužnost obnašaju najmanje 10 godina.

Kandidati moraju imati odgovarajuće praktično iskustvo u kaznenim predmetima iz područja gospodarskog kriminaliteta, u kaznenim predmetima za kaznena djela protiv službene dužnosti i iskustvo u međunarodnoj pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima.

Moraju biti osobe čija je “neovisnost neupitna”, imati reguliranu vojnu obvezu, temeljito vladati jednim jezikom Europske unije u govoru i pismu te imati zadovoljavajuće znanje barem još jednog službenog jezika Europske unije.

Također, kandidat mora biti osoba “za koju ne postoje sigurnosne zapreke u skladu s razinom ‘EU tajno'” i u trenutku imenovanja ne smije imati više od 60 godina.

“Uz pisanu prijavu podnositelj prijave dužan je priložiti detaljan životopis na hrvatskom jeziku, sastavljen prema predlošku koji je dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa (https://pravosudje.gov.hr) te kraću verziju na engleskom jeziku (dvije stranice), zajedno s motivacijskim pismom u kojemu podnositelj treba, između ostalog, obrazložiti zašto smatra da je osoba prikladna za obavljanje dužnosti europskog tužitelja”, stoji u tekstu natječaja.

Uz pisanu prijavu podnositelj je dužan priložiti i dokaze o ispunjenosti uvjeta. Rok za podnošenje pisanih prijava je 15 dana od objave javnog natječaja na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa.

“Prijave se šalju Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, isključivo putem adrese elektronske pošte: europskituzitelj.natjecaj@pravosudje.hr, s naznakom: ‘Prijava kandidature za europskog tužitelja'”, ističu u ministarstvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina