Ministarstvo uprave dogovorilo sastanak s Čičkom – ignorira zahtjeve GI Narod odlučuje!

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministarstvo uprave poslalo je odgovor GI Narod odlučuje na zahtjev od jučer da se osiguraju standardni uvjeti za svaku reviziju, u kojem kažu: “ukazuje se da će prije početka uvida biti održan uvodni sastanak na kojem ćete biti upoznati s tijekom i načinom provedbe u skladu s pozitivnim pravom Republike Hrvatske“, iz čega proizlazi da će se uvjeti uvida saznati tek u utorak 27. studenoga ujutro, prije početka uvida.

Ministarstvo uprave se dakle nije očitovalo na zahtjeve GI Narod odlučuje.

S druge strane, Ministarstvo uprave istovremeno je odgovorilo i dogovorilo s HHO-om sastanak u ponedjeljak ujutro gdje će se definirati kako će se vršiti uvid u potpise, o čemu MU nije informiralo GI Narod odlučuje, ali je zato Ivan Zvonimir Čičak informirao medije.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) priopćio je da su s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem dogovorili održavanje sastanka sudionika kontrole potpisa za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“ u ponedjeljak 26. studenog kako bi se utvrdila pravila o nadzoru potpisa.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak navodi se kako je s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem dogovorena polazna pozicija za rad u zajedničkoj provjeri potpisa referendumskih inicijativa.

“HHO ozbiljno doživljava provjeravanje potpisa i ne kani odustajati od svoje namjere sudjelovanja u nadzoru kontrole prikupljenih potpisa kao što je to učinila jedna druga NGO. Kao što vidimo nisu odustale ni drugi relevantne ne vladine udruge. Držimo da će naš rad i zajednički rad svih čimbenika u kontroli prikupljenih potpisa doprijeti jačanju demokratske institucije referenduma u korist i na dobrobit svih državljana RH”, navodi se u priopćenju poslanom u petak.

HHO je zatražio da se prije početka nadzora održi sastanak predstavnika Građanskih inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog izbornog povjerenstva, MUP-a, Ministarstva uprave i drugih prijavljenih nevladinih udruga.

Dogovoreno je da se sastanak održi u ponedjeljak, 26. studenog u 9 sati u prostorijama Agencije za podršku informacijskim sustavima (APIS IT), kako bi se utvrdila pravila o nadzoru potpisa koja moraju biti usklađena s hrvatskim zakonima i zaštitom osobnih podataka.

“Ukoliko ne bude tako, mi napuštamo APIS i sudjelovanje u toj kontroli potpisa”, kaže se priopćenju i dodaje kako se sa stajališta vladavine prava o provjeri potpisa može razgovarati samo na temelju pravnih propisa koji vrijede u Republici Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina