Ministrica Pejčinović-Burić: ‘RH ima obvezu skrbiti o svom narodu u BiH i podržavat će njen europski put’

Foto: fah

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je u Hrvatskom saboru kako je Deklaracija o položaju Hrvata u Bisni i Hercegovini važan dokument, kojim se potvrđuje privrženost ispunjavanja ustavnih i međunarodnih obveza Republike Hrvatske prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH te je najavila daljnju potporu Hrvatske toj državi na njezinom europskom putu.

„Obveza posebne skrbi Republike Hrvatske za hrvatski narod u BiH proizlazi iz niza nacionalnih akata i međunarodnih ugovora i rezolucija”, naglasila je ministrica Pejčinović Burić u saborskoj raspravi o tom dokumentu, kojeg predlaže saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nakon ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije i NATO, ta briga dobila je i dodatnu dimenziju, dodala je.

Izdvojila je nekoliko ključnih aspekata značajnih za položaj Hrvata u BiH, među kojima su na prvom mjestu bilateralni odnosi.

„Puna podrška suverenitetu, integritetu ii teritorijalnoj cjelovitosti BiH, kao države sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih građana”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Europski put Bosne i Hercegovine, kazala je, strateški je važan za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i za sveukupne odnose dviju država.

Republika Hrvatska je podržavala i podržavat će taj europski put BiH, istaknula je ministrica Pejčinović Burić, procijenivši da je iduća godina važna jer bi tijekom nje mogao započeti brži put Bosne i Hercegovine u EU.

„U okviru NATO-a završena je 8-godišnja rasprava te je BiH ponuđeno aktiviranje akcijskog plana reformi i tu je hrvatski doprinos bio među najsnažnijima”, podsjetila je.

Vlada RH u dvije godine učinila značajan pomak u potpori Hrvatima i strateškim institucijama u BiH

Podsjetila je da Republike Hrvatska posvećuje veliku pozornost pitanju jednakopravnosti i zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH pri raspravama i u drugim međunarodnim forumima.

„Ova je Vlada više nego bilo koja prethodna, usredotočena na poboljšanje položaja i unaprjeđenje života hrvatskog naroda u BiH. U posljednje dvije godine učinjen je značajan pomak u obliku konkretnije i kontinuirane potpore, kako strateškim institucijama tako i ostalim značajnim programima i projektima pomoći Hrvatima u BiH”, istaknula je ministrica Pejčinović Burić.

Dodala je u tom kontekstu kako je od 2016. do danas ukupno osigurano 320 milijuna kuna u novcu.

„Republika Hrvatska zagovara i nastavit će zagovarati punu primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma, pridržavajući se njegova teksta, ali i duha koji ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građana u BiH stavlja na prvo mjesto”, poručila je Pejčinović Burić.

Dodala je i kako će Hrvatska nastaviti jačati bilateralne odnose u svim područjima od zajedničkih interesa.

Naglasila je i snažni nastavak potpore Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na europskom putu, uvažavajući njezine specifičnosti, zalažući se za jednakopravnost Hrvata  u BiH.

Vlada RH će nastaviti pružati pomoć hrvatskom narodu u BiH u skladu sa svojim obvezama, odgovornostima i mogućnostima. Republika Hrvatska je vitalno zainteresirana za dobrobit hrvatskog naroda u BiH kao i za boljitak nama susjedne zemlje, poručila je ministrica Pejčinović Burić.

Washingtonski i Daytonski sporazumi grubo narušeni na štetu hrvatskog naroda u BiH

Predstavljajući ranije danas u Saboru Prijedlog Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, koji je i predlagač Deklaracije, podsjetio je da je Republika Hrvatska u svoje ime, ali i u ime Hrvata iz BIH, potpisnica dva međunarodna sporazuma – Washingtonskog, kojim je stvorena Federacija BiH, te Daytonskog, kojim je stvorena država BiH.

“S obzirom da su ti sporazumi grubo narušeni na štetu Hrvata, a što je potvrdio i Ustavni sud BiH, Hrvatska ima obvezu koja proizlazi iz tih sporazuma. Ona podrazumijeva praćenje, poštivanje i implementaciju tih sporazuma i djelovanje s pozicije konstitutivnih naroda, da se vrati u Ustav jednakopravnost”, naglasio je Ljubić,

Poručio je  kako želi otkloniti sumnju da su razlog i povod rasprave o Deklaraciji nedavno održani opći izbori. “Istina je međutim, da su rezultati tih izbora dodatno potvrdili potrebu rasprave o položaju Hrvata u BIH, jer su pokazali nepoštovanje i nejednakopravnost hrvatskog naroda u BIH”, naglasio je Božo Ljubić.

Ustavni sud BiH, podsjetio je, u odluci o “predmetu Ljubić” jasno je odlučio da je postojeći izborni zakon BiH neustavan i ne onemogućava konstitutivnim narodima izbor legitimnih političkih predstavnika, te je naložio izmjene zakona koje će to omogućiti.

“Kršenjem Ustava i neprovedbom odluke Ustavnog suda glede izmjena izbornog zakona nakon ovih izbora, BiH je uvedena u institucionalnu i ustavnu krizu s neizvjesnim ishodom”, rekao je Ljubić dodajući kako je Republika Hrvatska dužna reagirati na kršenje Daytona.

U ovoj fazi, neophodno je u BiH kroz izmjene izbornog zakona omogućiti izbor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i stabilizirati političke odnose. U drugoj fazi neophodno je pristupiti korjenitim promjenama Ustava koje će BiH ustrojiti na načelima federalizma uz simetričnu poziciju tri konstitutivna naroda, zaključio je Ljubić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina