Miro Bulj: Zašto HNB svoje spoznaje o mjenicama Agrokora nije prijavio nadležnima?

Foto: Fah

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj poručio je u četvrtak kako će podržati Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se pokušala zaštiti radna mjesta, ali će također ustrajati na odgovornosti onih koji su dozvolili da Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pogoduju gazdama, a protiv interesa naroda.

“Situacija u kojoj se hrvatsko gospodarstvo nalazi je zbog pogodovanja Hanfe i HNB-a, a sve je propisano Zakonom o Vijeću o financijskoj stabilnosti. To se vijeće sastoji od 10 članova – četiri predstavnika HNB-a, dva predstavnika Hanfe, dva predstavnika Ministarstva financija i dva predstavnika državne Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka”, istaknuo je Bulj nakon stanke koju je u Saboru zatražio uoči glasovanja o ‘lex Agrokor’.

Najznačajniji zadatci Vijeća su, podsjetio je, razmatranje sistemskih rizika, a osobito ako nastanu krizne situacija, izdavanje upozorenja i preporuka vezanih uz rizike i stabilnost. Vijećem rukovodi guverner HNB-a u svojstvu predsjednika.

“Pitam HNB, Hanfu i Ministarstvo financija jesu li na svojim sastancima identificirali i razmatrali sistemski rizik Agrokora, a ako jesu što su odlučili jer nisu izvijestili javnost i druga tijela. A, ako nisu onda ste radili u interesu gazda”, prozivao je Bulj.

Pitao je i kako je moguće da banke i faktoring društva izdaju više od 10 milijardi mjenica bez pokrića, bez konkretne isporuke robe ili usluga.

“Zašto HNB svoje spoznaje o mjenicama Agrokora nije prijavio nadležnim i jel’ ovo bio upad Agrokora u monetarni sustav? Zašto Hanfa nije nadzirala faktoring društva?”, pitao se Bulj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina