Mještani Škabrnje nerado govore o dolasku Milorada Pupovca, načelnik poručuje: ‘Želimo osudu velikosrpske ideologije’

Foto: fah

Izjava saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kako je Škabrnja njegov zavičaj, te da “već dugo osjeća potrebu da sa svojim rođacima i drugim ljudima podijeli bol zbog stradanja u Škabrnji”, dala je nagovijestiti mogućnost da se politički lider Srba iz Hrvatske pojavi na obilježavanju škabrnjske tragedije.

Na kakvu će reakciju naići?

“Mogu samo pozdraviti bilo koju osobu bilo koje nacionalnosti koja dolazi u Škabrnju s pijetetom iskazati počast ubijenim mještanima. Isto tako, ne sumnjam u dobronamjerne, poštene i plemenite namjere Milorada Pupovca, ali smatram da bi njegov dolazak u Škabrnju trebalo pripremiti, u smislu javne i nedvosmislene osude uzroka svih zala koja su pogodila Škabrnju. Mislim da je to logično s obzirom da je Pupovac ipak politički predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Ni ja ni Škabrnjani nikad nismo imali ništa protiv Srba i pravoslavaca, dapače, družili smo se i posjećivali. Ni u Drugom svjetskom ratu između Škabrnje i okolnih srpskih sela nisu počinjeni ratni zločini ni krvni delikti. Međutim, mi želimo samo jasnu i nedvosmislenu osudu velikosrpske ideologije koja je prouzročila zlo koje je pogodilo Škabrnju u Domovinskom ratu”, rekao je općinski načelnik Nediljko Bubnjar za Slobodnu Dalmaciju.

“Prije dolaska Pupovca u Škabrnju, trebamo konzultirati naše stradalnike, ljude koji su u strašnom zločinu izgubili svoje najmilije. Na njihovo srce i emocije svi trebamo paziti i siguran sam da će u tom slučaju velika većina mještana Škabrnje biti spremna dati svoj doprinos pomirbi, ali na temeljima istine i iskrenog pristupa ne samo prema onome što se u Škabrnji dogodilo, nego i uvažavajući trenutnu delikatnu situaciju”, smatra on.

Mještani se nerado izjašnjavaju o Pupovcu u Škabrnji. Jedan od onih koji se jasno i otvoreno protivi Pupovčevu dolasku u Škabrnju jest Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane mjesta.

“Da, ja sam protiv toga, jer je gospodin Pupovac imao trideset godina vremena za učiniti mnoge stvari i reći istinu. Mislim da do njegova posjeta, kako to neki misle, ne dolazi prerano, nego prekasno. Mogao je to učiniti i dosad, a ne sada, kada to ide u njegovu “političku pirju”. I ne samo njegovu! Ni meni osobno ni članovima moje obitelji njegove isprike ne trebaju. Ovo je demagogija i zamagljivanje jer iskrene pomirbe nema bez priznanja istine i odgovornosti. Meni je žao i srpskih žrtava, ali moramo razlikovati onoga tko je u Škabrnju došao ubijati od onog tko je bio u svojoj kući i postao žrtva. Stvari treba vidjeti i u vremenskom kontekstu, znati kada se dogodila Škabrnja, a kada Varivode. Ma koliko bolna bila, istinu moramo reći”, smatra Marko Miljanić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr