Mlinarić za revitalizaciju Zbora narodne garde kao krovne institucije u kriznim stanjima

Foto: Snimka zaslona

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić predložio je u Hrvatskom saboru ponovno osnivanje Zbora narodne garde.

Mlinarić je istaknuo kako se zakon o sustavu domovinske sigurnosti iz 2017. godine testira u vrijeme posebnih ugroza.

“Nažalost, pokazalo se da je ovaj zakon o domovinskoj sigurnosti pao na ispitima kako u slučaju potresa u Zagrebu, tako pogotovo kod potresa na Banovini. Pokazao se kao potpuno neučinkovit, nedorečen i nimalo sinkroniziran s ostalom već postojećom zakonskom regulativom, a pogotovo potrebama koje su se pokazale na terenu”, poručio je Mlinarić.

Prema Mlinariću, država je po svojoj definiciji servis građana i osnovna joj je zadaća organizirano pomagati svojim građanima svakodnevno, a pogotovo u incidentnim situacijama.

“Mnogo je primjera koji pokazuju da su u kriznoj situaciji mnogo bolje bile organizirane same navijačke skupine, udruge, političke stranke pa sve do pojedinaca, nego državne institucije iako upravo one imaju zadatak i značajna sredstva iz proračuna da to učine”, smatra Mlinarić te dodaje kako se svi možemo složiti kako na tim službama uistinu ne treba štedjeti novac jer njihova je spremnost ključna iako Boga treba moliti da nam nikada ne zatrebaju.

“Službe moraju biti vrhunski uvježbane, tehnički opremljene i koordinirane”

Mlinarić se osvrnuo na Vladinu tvrdnju da je sve bilo odlično organizirano te da država nije zakazala.

“Zašto je onda iz javnosti nestao gospodin Trut? Znači li njegov nestanak iz javnosti koji koincidira s uspostavom stožera koji vodi potpredsjednik Medved da je Vlada nezadovoljna učinkom civilne zaštite koju vodi gospodin Trut? Ako je civilna zaštita dobro i učinkovito radila, čemu uspostava novog nadstožera, a ako nije, zašto Trut nije smijenjen?”, upitao je Mlinarić.

Mlinarić je poručio kako Domovinski pokret ne daje ove primjere kako bi zanovijetali ili se naslađivali nego smatraju kako svi skupa trebaju nešto naučiti iz ove katastrofe kako bi postali spremniji i organiziraniji.

“Domovinski pokret smatra da je pravo vrijeme da se na dnevni red Sabora stavi rasprava o Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti te da se nakon provedene rasprave isti dopuni, promijeni i općenito popravi na dobrobit sviju nas”

U Domovinskom pokretu smatraju sadašnji ustroj neučinkovitim budući su sedam dana kasnili s proglašavanjem katastrofe, a 12 dana s uspostavom pučke kuhinje, dok je DP sutradan poslao stotinu volontera kojima je iz stožera civilne zaštite rečeno kako ne znaju što bi s njima činili.

“Predlažemo da se po uzoru na američku nacionalnu gardu i mnoga druga iskustva na temelju hrvatske tradicije ponovo oživi sustav Zbora narodne garde koji bi bio krovna institucija okupljanja i organiziranja službi u kriznim stanjima. Zbor narodne garde je u hrvatskom narodu prihvaćen od svog osnutka početkom devedesetih, te je dao značajan doprinos u obrani domovine i razvoju moderne hrvatske vojske”, zaključio je Mlinarić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr