Mornar: MZOS službeno nije primio izvješće o stanju u NCCVO-u

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je na današnjem briefingu s novinarima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da Ministarstvo do sada nije službeno primilo izvješće Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCCVO) o zatečenom stanju i poduzetim aktivnostima s podatcima kako je ta institucija raspolagala državnim novcem od 2012. do danas u provedbi državne mature.

Napomenuo je da je spomenuto izvješće “dobio usputno na jednom sastanku, prelistao ga i bio impresioniran učinjenim uštedama”, te istaknuo kako je očekivao da će to izvješće primiti kroz urudžbeni zapisnik što se, dodao je, do danas nije dogodilo.

Ministru Mornaru je, kako je rekao, “neobično da je to izvješće završilo prije u tisku nego u Ministarstvu”. Ponovio je kako pohvaljuje uštede koje su u tom izvješću prikazane, ali i dodao kako bi “ipak pričekao kraj proračunske godine da se vidi hoćemo li doista dočekati kraj proračunske godine s 11 milijuna kuna ušteda”.

Na novinarsku primjedbu da je ipak vidio izvješće prije no što je ono objavljeno u medijima, ministar Mornar ponovio je kako ga je dobio usputno i da ga je “shvatio kao osobni primjerak” i tako ga tretirao te pažljivo prelistao. Ali, istaknuo je, “sa službenim stavom sam ipak htio pričekati dok izvješće ne dođe službeno u Ministarstvo”.

Vezano za to izvješće bilo je i novinarsko pitanje ministru ima li informacije o stanju međuljudskih odnosa u NCCVO-u jer, kako je rečeno, “postoje informacije da je taj dokument zapravo obračun Uprave NCCVO-a s dijelom zaposlenika”, a Mornar je potvrdio kako “naravno ima neke interne informacije, ali da na njima ne bi htio donositi nikakve zaključke”.

Novinarsku primjedbu kako “zaposleni tvrde da su obustavljeni neki važni projekti, među ostalim i samovrednovanje škola”, ministar je komentirao riječima da su “novinari ponovno bolje upućeni od njega” te ponovio kako ni o o tome nije službeno obaviješten.

Novinari su ministru podastrli još neke informacije koje su ‘procurile’ iz NCCVO-a kako ravnateljica Maja Jukić, “zbog ušteda, ne dopušta usavršavanje zaposlenika, no da je jednu psihologinju uputila na jednogodišnje usavršavanje u SAD, ali je neobično da ta ista gospođa ide već drugi put u tri godine na jednogodišnje usavršavanje u SAD”.

Na pitanje hoće li tražiti izvještaj o tome, ministar je ponovno odgovorio kako “zbilja ne bi htio postupati na temelju kuloarskih razgovora” te je pozvao zaposlenike NCCVO-a da, ako su ti navodi istiniti, upute službeni dopis Ministarstvu koje će onda zatražiti očitovanje NCCVO-a.

Ponovio je svoju današnju izjavu kako je upoznat da su Državnom odvjetništvu prijavljene sumnje u nezakonitosti u poslovanju i rasipnost u NCVVO-u, ali i istaknuo kako je i to informacija koju nisu službeno primili ni on osobno, niti MZOS.

Isto tako ministar nije htio, bez službeno primljenih informacija, komentirati ni moguće poteškoće u provedbi državne mature zbog ušteda, te ponovno istaknuo kako najprije očekuje da mu se službeno obrate zaposlenici NCCVO-a nakon čega će on pak zatražiti očitovanje NCCVO-a.

Bivši ravnatelj NCCVO-a Goran Sirovatka smijenjen je u svibnju 2013. zbog niza nepravilnosti koje su otkrivene u radu te institucije. Tada je za vršiteljicu dužnosti imenovana Alenka Buntić Rogić do izbora nove ravnateljice Maje Jukić koja je tu dužnost preuzela u veljači ove godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah