Most ponovno uputio Prijedlog o proglašenju IGP-a: ‘Slučaj s talijanskim ribarima pokazuje da moramo bolje kontrolirati svoje teritorijalne vode’

Zagreb, 21.05.2019 - Konferencija za medije kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista na temu "Predstavljanje prvog zakona iz Mostovog antikorupcijskog paketa za uvođenje Registra troškova javnih dužnosnika". Na fotografiji Nikola Grmoja. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Most NL ponovno je danas u saborsku proceduru uputio Prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, jer nedavni događaj kada su talijanski ribari uhvaćeni u hrvatskim teritorijalnim vodama govori kako je nužno proglasiti isključivi gospodarski pojas, zaštititi hrvatske resurse, riblji fond i hrvatske ribare.

Most je čak 14 mjeseci čekao saborsku raspravu o IGP-u, od veljače 2018. do travnja 2019., jer je prijedlog Mosta stajao u ladici dok nije prikupljen 31 potpis oporbe i tako se ponukalo vladajuće da napokon ovaj prijedlog stave na dnevni red. U svibnju je Hrvatski sabor odbio Mostov prijedlog.

„Danas smo u saborsku proceduru ponovno uputili naš Prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, jer recentni događaj nadomak Dugog otoka govori koliko je važno zaštititi naš teritorij. Posve je jasno da talijanski ribari kontinuirano čine prekršaj, jer su recidivisti, ovo im je treći put da su uhvaćeni na djelu, u našim teritorijalnim vodama, a plaćaju neku sitnu kaznu. Toliko su bahati da novinarima pokazuju srednji prst, a što je najžalosnije naša Vlada je pridonijela da nas tako tretiraju. Most se zalaže kontinuirano za zaštitu i proširenje hrvatskih suverenih prava na Jadranu“, rekao je predsjednik Kluba Mosta Nikola Grmoja.

Na svom Facebook profilu Grmoja je napisao:

“Za ovakav odnos talijanskih ribara prema našoj državi, našim resursima i našim teritorijalnim vodama krivi smo sami. Zemlja koja nije u stanju proglasiti Isključivi gospodarski pojas na kojeg ima pravo po UN-ovoj konvenciji o pravu mora i koju na taj potez poziva čak i EK nije zaslužila ništa bolje.

Sjećate li se zadnje sjednice Sabora uoči europskih izbora kad me je Jandroković nazvao smećem nakon što sam im rekao da su izdajnici?

Na toj sjednici su vladajući odbacili Mostov prijedlog o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa kao i proširenje naših suverenih prava na prostoru površine od oko 24 tisuće kilometara četvornih. Ne samo Plenkovića Vlada i predsjednik Sabor Jandroković nego cijeli HDZ. Svi veliki domoljubi od Brkića, Kovača pa do Culeja i Stiera glasovali su protiv proširenja naših suverenih prava na moru. I što je zaslužila ova država i ovaj narod koji glasuje za takve nego podignuti srednjak talijanskog ribara?!”

Most uporno inzistira da se proglasi isključivi gospodarski pojas i traži proglašenje svih suverenih prava koja RH ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982, a riječ je o morskom pojasu od 24 000 četvornih kilometara. I preporuka Europske komisije je da sve članice proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa, što je većina zemalja, i to ne samo na Sredozemlju, i učinila.

„Nakon ovog incidenta je jasno da moramo provoditi bolju kontrolu svojih teritorijalnih voda, oštrije kažnjavati prijestupnike, te proširiti svoja suverena prava na moru, što imamo pravo i prema Konvenciji UN-a o pravu mora i prema preporukama Europske komisije“, naglašava Grmoja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr