Mrsić (SDP) onemogućio U ime obitelji sudjelovanje u raspravi o položaju radnika u Hrvatskoj

Foto: Fah

U srijedu, 26. 4., održana je tematska sjednica saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu statusa radnika u Hrvatskoj. Predsjednik Odbora, Mirando Mrsić (SDP), nije dopustio predstavniku U ime obitelji da sudjeluje u raspravi, iako su u službenom pozivu svi sudionici bili pozvani upravo u svrhu rasprave: “Na sjednicu su pozvani svi relevantni predstavnici poslodavaca, sindikata, ministarstva, zavoda, instituta, ureda, komora, i dr., kako bi se navedena tema što kvalitetnije raspravila”.

Rasprava saborskog Odbora za rad o prijedlogu U ime obitelji o zaštiti radnika koji rade nedjeljom

Ovaj potez Mrsića izgleda kao pokušaj cenzure U ime obitelji s obzirom da je uobičajena praksa da prilikom održavanja tematskih sjednica saborskih odbora u raspravi mogu sudjelovati svi prisutni – zastupnici, predstavnici akademskih institucija, organizacija civilnog društva, i dr. Čak je i Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo 4. travnja 2017. održao tematsku sjednicu o aktivnim mjerama zapošljavanja mladih, kojoj je predsjedao Mrsić, na kojoj su svi prisutni mogli raspravljati. Samo 3 tjedna poslije, Mrsić to nije dopustio, i to nakon što je svoje sudjelovanje prijavila U ime obitelji, iako je rasprava inicijalno, prema službenom pozivu, bila predviđena.

Sever o promjenama Zakona o radu: Nužan je potpuni zaokret u sustavu rada

(VIDEO) Udruga U ime obitelji predala Saboru prijedlog izmjena Zakona o radu o neradnoj nedjelji: Evo što žele omogućiti!

Nakon što je Odbor zaprimio prijavu U ime obitelji za sudjelovanje na tematskoj sjedinici, tajnica Odbora je odgovorila da “na sjednici nije predviđena rasprava”. Predstavnik U ime obitelji, g. Luka Mlinarić, dva se puta javljao da održi kratki intervent o zakonskom prijedlogu ispravne regulacije rada nedjeljom, koji je Saboru podnijela U ime obitelji, i o potrebi poboljšanja statusa diskriminiranih skupina radnika: žena koje žele imati djecu, trudnica, majki s malom djecom, obitelji s više djece, i mladih, no predsjednik Odbora, Mirando Mrsić (SDP), nije mu dao riječ.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr