Nadežda Čačinović – nakon Hrvatskog društva pisaca za političko djelovanje iskorištava P.E.N. centar

Foto: fah

“Vidio sam u novinama podatak – na slikama i u tekstu vidljivo je da je jedan od utemeljitelja nove stranke Nova ljevica Nadežda Čačinović. Ta činjenica sama po sebi građanski ne bi trebala nikoga uzbuđivati da gospođa Čačinović nije predstavljena kao predsjednica hrvatskog P.E.N. centra koji u Hrvatskoj od 1927. godine, od kad je osnovan, s nijednom političkom strankom ne može imati ni jedan dodir. To nije sitnica – 1990. godine je veliki hrvatski književnik, veliki hrvatski enciklopedist i lingvist Tomislav Ladan samo zato što je odlučio pozdraviti utemeljiteljski skup HDZ-a prestao biti predsjednikom hrvatskog P.E.N.-a. Tako bi trebalo biti i sa gospođom Nadeždom Čačinović. Nadam se da će postupiti kao Ladan prije 26 godina”, rekao je Slobodan Prosperov Novak u svom komentaru u emisiji Pola ure kulture na HRT-u.

Podsjetimo, prije nekoliko dana osnovana je stranka Nova ljevica, a za predsjednika izabran je Dragan Markovina, za potpredsjednicu Rada Borić, dok su u Izvršni odbor ušli i Želimir Brala, Mirjana Kučer i Nadežda Čačinovič. U etički odbor izabrane su Vesna Teršelič i Nadežda Čačinović, a nadzorni odbor čine Mila Vlajo, Nenad Klapčić i Lejla Topić.

Nadežda Čačinović, predsjednica Centra za ženske studije aktivno u novoj kampanji protiv aktualne vlasti

Organizirala kampanje protiv referenduma o braku

Podsjetimo, Nadežda Čačinović aktivno se uključila u kampanju protiv referenduma o braku tvrdeći: “Glasat ću protiv jer ne dam da netko zakonom, čak ustavom, učvrsti svoje predrasude i svoju zlu vjeru”.

Kao predsjednica P.E.N.-a Nadežda Čačinović je pokušala zlorabiti svoj položaj pa je zajedno s Hrvatskim društvom pisaca organizirala u studenome 2013. konferenciju za novinare na temu referenduma o braku, kako bi građane s nje pozvali da na dolazećem referendumu za ustavnu zaštitu braka glasuju “protiv”. Njihove namjere djelomično je osujetio književnik Predrag Raos došavši i govoreći da oni mogu istupati isključivo kao građani, a ne ovdje, dodajući da se to strukovno udruženje zlorabi za političku i homoseksualnu propagandu.

“Zabrinjavajući sindromi društva zahtijevaju da svatko od nas tko je javna osoba mora zauzeti stav”, započela je Nadežda Čačinović, napominjući da je stav protiv bolji za budućnost Hrvatske i demokracije. Njoj se pridružio i Velimir Visković (potpredsjednik Hrvatskog centra PEN-a, te predsjednik Hrvatskog društva pisaca od osnivanja 2002. do travnja 2011.). “Jednoglasno smo na upravnom odboru donijeli odluku da ćemo se izjasniti protiv pokušaja da se jednu grupu građana degradira u poziciju građana drugog reda. Ako ovo prođe, to će biti samo jedan u nizu referenduma kojima se nastoji vratiti našu državu u srednji vijek. Sljedeća tema će biti zabrana umjetne oplodnje, zatim abortusa, ukidanje prava manjina… Ako heteroseksualna većina ne stane na stranu manjine, suočit ćemo se s regresijom društva”, ustvrdio je Velimir Visković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr