(VIDEO) Nakon Plenkovićeve izjave o HOS-u branitelji mu poručili: ‘Neke stvari nisu na prodaju i nemaju cijene!’

Foto: fah

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi održali su danas konferenciju za medije na kojoj su komentirali događaj u Okučanima prilikom obilježavanja obljetnice akcije “Bljesak”. Tada je zbog HOS-ovog znakovlja na majici predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, predsjednik Zoran Milanović, za vrijeme intoniranja himne, napustio skup.

– Na toj majici je bio znak Zbora udruga veterana, Udruge specijalne policije i bila je hrvatska zastava. Legitimno i legalno znakovlje koje je odobrilo Ministarstvo uprave i nigdje u zakonu ne piše da su zabranjeni. – poručio je Maras, prenosi Slobodna Dalmacija.

> Predsjednik Udruge specijalne policije iz DR o Plenkovićevoj izjavi o HOS-u: ‘Dovoljno je pročitati moj govor iz Pakraca…’

> Plenković o HOS-ovom znakovlju na komemoraciji u Okučanima: ‘To je bila provokacija, da sam znao za to, spriječio bih’

Osvrnuo i na prozivke predsjednika države Milanovića o tome kako je nečastan jer se vukao se po hrvatskim sudovima zbog podmuklog ubojstva nekoliko civila u podrumu za vrijeme Domovinskog rata te na konstatacije da se greškom Državnog odvjetništva izvukao iako je već bio osuđen.

Maras je kazao kako je proveo šest i pol mjeseci u pritvoru, imao pet glavnih rasprava i da su četiri bile oslobađajuće, a jedna osuđujuća, da bi na kraju pravomoćna na kraju bila oslobađajuća.

Tvrdi kako poštuje demokratski izabranu vlast jer se za to između ostaloga borio, ali se „ponekad pita kakav nam je predsjednik, kada ga hvale Dodik i Vučić”.

Neke udruge su najavile da neće dolaziti na obljetnice na kojima će biti predsjednik Milanović, no Maras poručuje da to nije dobra poruka jer “ljude koji su za njega glasali, treba poštovati“. Pohvalio je i Milanovićevu inicijativu za uklanjanje četničkih spomenika.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić zahvalio je Marasu i Krešimiru Maretiću, predsjedniku Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi što su stali u obranu branitelja HOS-a.

– Danas je na redu HOS, sutra HVO, preksutra policija… Na provokaciju u Jasenovcu i teške, neodmjerene, sramotne riječi predsjednika Milanovića da bi ploču HOS-a trebalo negdje baciti, vjerojatno po njemu u smeće, vaša rekacija u Okučanima je bila opravdana i vrijedna divljenja – rekao je Barišić dodavši kako se on nije došao nikome pravdati.

Istaknuo je kako je predsjednik Republike izjavom da se ploča negdje baci, treći put pokopao poginule pripadnike HOS-a.

“Prvi put su pokopani kada su preminuli, drugi puta kada je ploča maknuta, a treći puta u Okučanima nakon izjave predsjednika Milanovića”, dodao je.

U vezi današnjeg obraćanja čelnika braniteljskih udruga, neobično je što se praktički dan ranije od konferencije za medije ogradio ministar branitelja

Novinari su ustvrdili da se ministar branitelja, Tomo Medved, uoči ove konferencije ogradio od nje. On je, kako su kazali novinari na konferenciji, sam nazvao novinara Novog lista u nedjelju i unaprijed mu rekao kako nema veze o ovim događajem.

„Ako ima potrebe za ogradom, logično bi bilo da to čini nakon tiskovne, a ne prije, no koliko sam ja shvatio nije se ministar ogradio nego poručio da on nije organizator našeg današnjeg obraćanja, kao što i nije – komentirao je Barišić.

Na konstataciju novinara da su preskočili premijera Andreja Plenkovića koji je govoreći o incidentu u Okučanima izjavio: „Ja nisam znao da će njih dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam ja to znao, to bih spriječio“, trojica braniteljskih čelnika odgovaraju:

“To nije bila provokacija. Što smo to mi učinili? Mogu mu samo poručiti da nešto nije na prodaju i da nema cijene“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr