Napad na Hrvate u Sonti: Srbijanska veleposlanica odbila primiti notu

Foto: fah

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova regiralo je u četvrtak notom na fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti, ali ju je srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić odbila primiti, priopćio je Zrinjevac.

MVEP u priopćenju navodi da je danas na Zrinjevac pozvana srbijanska veleposlanica kako bi joj se uručila nota “zbog, prema dostupnim informacijama, etnički motiviranog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti iz Sonte u nedjelju 24. prosinca 2017. koji je za posljedicu imao tjelesne ozljede”

Srbijanska veleposlanica je odbila primiti notu tvrdeći da se nije radilo o etnički motiviranom napadu.

MVEP ističe kako očekuje da dužnosnici i institucije Republike Srbije žurno i objektivno utvrde sve činjenica i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom te naglašava kako će “pozorno pratiti nastavak postupanja u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog incidenta”.

Danas je i premijer Andrej Plenković na sjednici vlade osudio napad. “Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti”, naglasio je premijer.

Podsjetimo, u vojvođanskom mjestu Sonti u nedjelju su pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov objavio je u utorak da je napad bio etnički motiviran.

Tim je povodom srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić danas pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi joj bila uručena prosvjedna nota.

Odbijajući prosvjednu notu, veleposlanica Srbije u Zagrebu “upozorila je kako bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli destabilizirati inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Srbiji”.

Srbijanski MVP u današnjem priopćenju tvrdi da Hrvatska ovaj incident, koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih sudionika, zlorabi na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih skupina u Srbiji.

U priopćenju se navodi kako “ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne pridonose izgradnji povjerenja i stabilnosti, za šta se obje zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos”.

“Nadamo se da će se Hrvatska u budućnosti suzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmjeriti na izgradnju i unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa”, poručuje u svom priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Službeni Zagreb ima drugačije viđenje situacije i u ranije objavljenom priopćenju navodi da je danas na Zrinjevac pozvana srbijanska veleposlanica kako bi joj se uručila nota “zbog, prema dostupnim informacijama, etnički motiviranog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti iz Sonte u nedjelju 24. prosinca 2017. koji je za posljedicu imao tjelesne ozljede”

MVEP ističe kako očekuje da dužnosnici i institucije Republike Srbije žurno i objektivno utvrde sve činjenica i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom te naglašava kako će “pozorno pratiti nastavak postupanja u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog incidenta”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sš