Narod.hr doznaje: Je li istina da SDP-ov gradonačelnik Trogira sprječava otvaranje vrtića u sklopu pastoralnog centra?

Foto: HSP SDŽ

HSP Splitsko-dalmatinske županije kritizirao je SDP-ovog gradonačelnika Trogira navodeći kako on sprječava otvaranje vrtića isključivo jer se nalazi unutar prostora pastoralnog centra.

“Ponukani kontinuiranim sramotnim ponašanjem SDP-ova Gradonačelnika Trogira Ante Bilića te velikog broja roditelja čija djeca nisu upisana u vrtić dužni smo reagirati.

Iako je prije više od pola godine u blizini Mosta hrvatskih branitelja u Trogiru otvoren pastoralni centar u kojem je između ostalog planirano i otvorenje dječjeg vrtića, zahvaljujući gradonačelniku Biliću, nažalost do danas još uvijek vrtić nije otvoren.

Iako je gotov i opremljen, da bi mogao krenuti s radom vrtić treba dobiti uporabnu dozvolu, a preduvjet za dobivanje iste jest izgradnja pristupne infrastrukture odnosno cesta koje se Grad Trogir obvezao izgraditi. Asfaltiranjem parkinga ispred vrtića i crkve Sv. Ivana Pavla II. stvorili bi se preduvjeti za dobivanje uporabne dozvole.

Međutim, Gradonačelnik Trogira Ante Bilić sprječava otvaranje vrtića isključivo iz razloga što se nalazi u prostoru pastoralnog centra te i na ovom primjeru gdje se radi o najmlađima vidimo na koji način se provodi ideološka politika.

Iako su mu u kampanji bila puna usta spominjanja rješavanja sve neupisane djece u vrtić primjeri njegovog ponašanja u praksi sasvim su drugačiji. Već gotov projekt stopirati samo zbog toga što se nalazi unutar pastoralnog centra može samo onaj tko ne želi dobro svom gradu.

Otvaranjem ovog dječjeg vrtića riješio bi se problem velikog broja roditelja čija djeca još uvijek nisu upisana u vrtić. Nažalost, zbog svjetonazorskih stavova i provođenja ideološke politike od strane Gradonačelnika Trogira Ante Bilića moraju ispaštati najmlađi.

Gradonačelniče Bilić, pokažite barem malu dozu pristojnosti i korektnosti te prelomite partijske naputke i vlastite svjetonazore jer ovdje je riječ isključivo o djeci i njihovom interesu koja nam svima moraju biti prioritet.” – poručuje HDP u svojem priopćenju.

Gradonačelnik odbacuje sve optužbe

Za komentar ove teme obratili smo se samom gradonačelniku Trogira, SDP-ovom Anti Biliću. Odgovor koji smo dobili u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Gradska uprava Grada Trogira najsnažnije odbacuje navode koje potpisuje HSP SDŽ, a koji su u cijelosti neistina te kleveta.

Netočno je da se Grad obvezao izgraditi pristupnu cestu ispred budućeg vrtića u sklopu pastoralnog centra. Nikada se na to nismo obvezali, a navedena cesta je na pomorskom dobru i samim time nije u nadležnosti Grada Trogira.

Međutim, iako se nismo obvezali, Grad je svojom inicijativom ishodio građevinsku dozvolu za navedenu cestu, pokrenuo druge postupke za njenu realizaciju, riješio imovinsko-pravne odnose, ishodio lokacijsku dozvolu te proveo postupak nabave. Preciznije, posljednje dvije godine intenzivno radimo u cilju da se navedena cesta realizira. U ovom trenutku imamo ponudu koja iznosi oko 1.1 milijun kuna te je načelno dogovoreno financiranje sa Splitsko-dalmatinskom županijom u omjeru 50-50, no kako su nastupile izvanredne okolnosti kao posljedica koronakrize, svi projekti koji nisu započeti su privremeno obustavljeni te su financije za sve gradske investicije trenutno ograničene. No, nijedan projekt nije prekrižen, pa tako ni ovaj. U dogovoru sa Županijom i Splitsko-makarskom nadbiskupijom, započet ćemo radove čim se za to ostvare uvjeti te će vrtić u sklopu pastoralnog centra dobiti uporabnu dozvolu kada cesta bude dovršena, kako je propisano DPU-om.

Treba napomenuti da se spomenuti pastoralni centar gradi od 2016., a da nam prethodna vlast nije ostavila apsolutno nijedan koristan dokument vezan za spomenutu cestu.

S obzirom na navedeno, bespredmetno je dovoditi u pitanje dobru volju Gradske uprave da se pristupna cesta realizira i da vrtić konačno primi djecu.

Istina je da je Trogir imao velikih problema s vrtićkim kapacitetima i zato se posljednje tri godine ova Gradska uprava intenzivno bavi rješavanjem tog problema.

Nakon 30 godina (!), Trogir je prije par tjedana otvorio novi vrtićki kapacitet na Balančanama, koji može primiti 36 jasličke djece. Do rujna očekujemo otvaranje novog, modernog vrtića u Planom koji će primati 60 djece. Kada se to dogodi, imat ćemo i viška mjesta. Već dvije godine provodimo projekt „DV Trogir – partner obiteljima“ kojim smo omogućili produljeni boravak, kvalitetniji predškolski odgoj, sportske grupe, logopeda, edukacije za odgajatelje…

To je preko 12 milijuna kuna uloženih u predškolski odgoj u posljednje dvije godine!
Vjerujemo da ta brojka govori sve.

Gradu Trogiru interes djece je ispred ikakve ideologije i sretni smo što će roditelji dobiti još jedan objekt predškolskog odgoja, čime će, uz sve ostalo nabrojano, dugoročno biti zadovoljene potrebe Grada.

Svrstavati djecu u bilo koji stranački ili ideološki blok može samo onaj tko je spreman razmišljati na takav način. Dok pojedinci nemaju teme koja nije ideološka, dok pozivaju na mržnju, mi radimo za sve građane našeg grada bez iznimke.” – stoji u odgovoru kojeg potpisuje gradonačelnik Ante Bilić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr