Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama: ‘Ministrica šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred’

Zagreb, 15.11.2019. - Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske održavaju tiskovnu konferenciju o štrajku o osnovnim i srednjim školama. Na fotografiji predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama oštro je reagirao na današnju najavu ministrice Blaženke Divjak da će učenici moći do četiri zaključene jedinice ispraviti na dodatnoj nastavi, nazvavši taj potez uvredom za učitelje i nastavnike.

Naime, po novome učenici od 1. do 4. razreda, bez obzira na ocjene, ne mogu pasti školsku godina, a za sve od 5. do 8. razreda i u srednjoj školi, do četiri jedinice daju pravo na dodatnu nastavu te umjesto dva – tri roka.”

Priopćenje Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama prenosimo u cijelosti:

“Danas je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputili učiteljima i nastavnicima još jednu lošu poruku i još jednom ih uvrijedila.

Uredba Vlade RH kojom se omogućuje učenicima da imaju pravo na još dvije zaključene negativne ocjene, a da ne budu upućeni na ponavljanje razreda, izravno je uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika i pokušaj obezvređivanja njihova rada.

U ovim teškim vremenima učitelji i nastavnici ulagali su nevjerojatne napore kako bi održali što kvalitetniju nastavu, a jednako tako kako bi što kvalitetnije vrednovali rad učenika.

U ovim nenormalnim uvjetima svi učitelji i nastavnici svjesni su manjkavosti nastave na daljinu, kao i nemogućnosti objektivnog vrednovanja učenika i svi će voditi računa da učenici budu pravedno ocijenjeni i vrednovani. Upravo iz tih razloga mnogi učitelji i nastavnici ovoga puta će donekle ublažiti svoje kriterije.

Ministrica se sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od “zlih” učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred.

Ministrica je u vrijeme krize najprije uvrijedila učitelje razredne nastave jer prema njenom mišljenju oni zapravo ne rade gotovo ništa, a prava se nastava odvija na trećem programu HRT-a. Učitelji razredne nastave prema njenom mišljenju trebali su samo davati zadaće vezane uz nastavu na trećem. Pozvala ih je tako 11. svibnja 2020. da održavaju nastavu u školama, a epidemiološki uvjeti su bili jedino za zbrinjavanje djece. Kada ih je trebala u školu pozvati sve, jer su uvjeti za održavanje nastave sigurni, tada to nije jasno učinila.

Sada vrijeđa sve učitelje i nastavnike jer očito smatra da oni nemaju dovoljno znanja kao ni jasne kriterije za vrednovanje učenika.

Ovo podilaženje slabijim učenicima neće pomoći ministrici da popravi mišljenje o njoj mnogih koji smatraju da je u vrijeme krize radila mnoge loše poteze.

Velika je šteta da će mnogo dobrih stvari koje je u mandatu učinila biti prekrivene njenim zadnjim postupcima i odlukama.

Učitelji i nastavnici, kao svi vrijedni učenici zaslužili su bolje”, stoji u priopćenju koje potpisuje Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr