Nikola Banić: Je li zamračena garaža Anke Mrak-Taritaš?

banić mrak taritaš
Foto: Fah, B. Čović, Glas Koncila; fotomontaža: Narod.hr

Jedan portal se nedavno žalio kako je „dio medija najprije“ „objavio pa potom izbrisao vijest o govoru Sandre Benčić u Saboru o zakučastom nekretninskom poslovanju visokog djelatnika SOA-e i poduzetnika bliskih vlasniku Prvog plinarskog društva“. Ako Sandru Benčić iskreno zanimaju mogući problemi vezani za nekretnine koji su manje problematični, a koji također uključuju mogući sukob interesa, možda za početak može početi s nečim jednostavnijim i relativno lako dokazivim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Anka Mrak-Taritaš, poznata po preplaćenoj obnovi Gunje, kritizira tempo obnove
> (VIDEO) Povjerenstvo za sukob interesa: Aferama opterećena Mrak-Taritaš mora platiti 7000 kuna jer nije navela sve prihode u kartici

Primjerice, istog dana je u Saboru govor o nekakvim idejama vezanima za Ustav držala Anka Mrak-Taritaš koja se već više puta nalazila u sukobu interesa i to između ostaloga i zbog nekretnina. U jednoj od odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vezanih za Anku Mrak-Taritaš se tako spominje i propust navođenja podataka u izvješću o imovinskom stanju povodom bitne promjene u imovini koja je uključivala i jednu garažu koja je sad navedena u imovinskoj kartici.

Još jedna garaža?

Međutim, zemlja daje saznanje (ZDS) da je Anka Mrak Taritaš u vlasništvu još jedne garaže u Vrapču koja se njezinoj imovinskoj kartici još uvijek ne navodi. Konkretno, ako se na mrežnim stranicama Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra za Zemljišnoknjižni odjel Zagreb i glavnu knjigu VRAPČE pogleda ZK-uložak 11027 i unutar njega Suvlasnički dio: 1577/251937 ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-17), tamo se jasno vidi da je tamo upisana Anka Mrak-Taritaš i da se radi o jednoj drugoj garaži koja nije navedena u njezinoj imovinskoj kartici i koja je površinski nešto veća od prethodno spomenute.

Radi li se ovdje o nekom posebnom slučaju? Je li garaža možda premale vrijednosti da bi bila prijavljena u imovinskoj kartici? Možda je u pitanju nezainteresiranost za vlastitu imovinu ili previd? Čini se da je ovdje više pitanja koja bi možda mogla biti zanimljiva dijelu javnosti ili Povjerenstvu za sukob interesa, a kako se slučaj ne čini previše složen, možda bi mogao biti zanimljiv i Sandri Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Anke Mrak-Taritaš, na temelju iznesenoga bi se mogao steći dojam da ima probleme i s jednostavnim zadacima, a želi se baviti puno složenijima. Kakva je to poruka o (ne?)sposobnostima političara i općenito o (ne?)brizi o stvarima? Zato bi prije Ustava možda trebala bolje proučiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa, naučiti pravilno ispunjavati imovinsku karticu i zatim pokazati naučeno.

 

O autoru

* Dr. sc. Nikola Banić, mladi je znanstvenik sa Zavoda za elektroničke sustave i obradu informacija u sklopu FER-a. S kolegom dr. sc. Mladenom Koićem već dulje vrijeme upozorava na manjkavost, apsurdnost i manipulacije jasenovačkim popisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.