(VIDEO) Povjerenstvo za sukob interesa: Aferama opterećena Mrak-Taritaš mora platiti 7000 kuna jer nije navela sve prihode u kartici

Zagreb, 21.4.2020 - Klub gradskih zastupnika SDP-a, Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a, Klub zastupnika lijevog bloka, Klub gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika održali su zajedničku konferenciju za medije na Markovom trgu na teme: "Predaja zahtjeva oporbe za sazivanje redovne sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba" te "Predstavljanje prijedloga oporbe za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu". Na slici Anka Mrak Taritaš. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da je saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš prekršila odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva. U jedno je imenovala i samu sebe. Kažnjena je s 7 tisuća kuna.

“Znamo da je Zakonom o sprečavanju sukoba interesa propisano da je dužnosnik dužan do isteka godine u kojoj je promjena nastala takve promjene evidentirati u imovinskoj kartici, što je dužnosnica propustila učiniti, propustila je navesti svoje angažmane od obavljanja drugih poslova i prihode koje je po toj osnovi dužnosnica imala”, rekla je Aleksandra Jozić-Ileković, članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa javlja HRT.

Mrak-Taritaš u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je primila kao članica ispitnih povjerenstava u koje su je imenovali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

> Aferama opterećena Mrak Taritaš: Ne sjeća se zašto je 2013. tvrtki Kujundžićeve supruge isplatila 131.818 kuna

Također, izrečena joj je sankcija jer je kao ministrica graditeljstva samu sebe imenovala ispitivačicom na stručnim ispitima za strukovno područje arhitekture, javlja RTL.

Podjsetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani je pokrenulo postupak protiv Mrak-Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva, pri čemu je u jedno imenovala sama sebe. Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita u području arhitekture te za agenta u posredovanju u prometu nekretninama.

Pokrenuli postupak i protiv Čelića

U prvom je sudjelovala od 2012., kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017., a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije navela u imovinskoj kartici.

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Ivana Ćelića zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz plaću koju je primao kao liječnik u Klinici za psihijatriju Vrapče i kao saborski zastupnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr