Aferama opterećena Mrak Taritaš: Ne sjeća se zašto je 2013. tvrtki Kujundžićeve supruge isplatila 131.818 kuna

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja isplatilo je 2013. godine iz državnog proračuna 131.818,15 kuna na račun tvrtke Zidni vrt d.o.o. u vlasništvu supruge ministra zdravstva Milana Kujundžića. U to vrijeme ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja vodila je Anka Mrak Taritaš.

> (VIDEO) Novaković o imovinskoj kartici ministra Kujundžića: ‘Nedostaju neki elementi’

> Koje se sve afere vežu uz bivše i sadašnje članove HNS-a – stranke koja trenutno u Vladi ima čak dva ministra?

Inače, tvrtka ministrove supruge te godine nije podnijela financijsko izvješće o poslovanju, a dvije godine kasnije društvo je brisano iz sudskog registra. Podsjetimo, to je tvrtka koju je ministrova supruga osnovala u 2003. godine s temeljnim kapitalom od 20-ak tisuća kuna.

Tvrtka je sudjelovala u gradnji zgrada sa stanovima na obali, u zagrebačkom naselju Klara.

Bila je investitor gradnje urbanih vila u Markuševcu, a u jednoj od njih danas žive supružnici Kujundžić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ovih dana provjerava što je sve ministar zdravstva Milan Kujundžić propustio unijeti u svoju imovinsku karticu. On tvrdi da su to tehničke pogreške, no za Povjerenstvo su propusti više od toga.

Iz Jutarnjeg lista pitali su bivšu Milanovićevu ministricu Anku Mrak Taritaš o kakvoj se isplati radilo. Odgovorila je da to ne može znati. Kazala je da jedino može nagađati da se možda radilo o nekoj isplati iz sfere energetske učinkovitosti.

“Ali teško je sada reći, treba baš provjeriti u Ministarstvu”, odgovorila je bivša HNS-ova ministrica Mrak Taritaš, kojoj ovo nije prvi put da ima problema s prisjećanjem.

> Silvana Oruč Ivoš: Čelnici Amsterdamske koalicije jedno govore, a drugo rade – svi su pali na testu vjerodostojnosti

> (VIDEO) Mrak-Taritaš protiv Vatrenih, i ona se osvrnula na doček: ‘Thompsonu nije bilo mjesto u autobusu, to se nije smjelo dogoditi’

Aferama opterećena političarka: Politika i optužbe za korupciju 

O aktualnom ministru Kujundžiću i Anki Mrak Taritaš u studenome 2019. također je odlučivalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Tada je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izvijestila da je jednoglasno odlučeno da Povjerenstvo neće pokretati postupak protiv Milana Kujundžića, ali hoće protiv Anke Mrak-Taritaš, i to zbog neispunjavanja imovinske kartice i zlouporabe položaja.

“U imovinsku karticu nije unijela naknade koje je primala na ime ispitnih komisija. Isto tako, zbog povrede članka 7c, zlouporabe položaja, s obzirom da je sama sebe, dok je bila ministrica, imenovala u komisiju na temelju koje je naknadno imala primanja.”, naveli su iz Povjerenstva.

Svoj postupak opravdala je “previdom koji se dogodio spletom okolnosti”, tvrdeći da je Povjerenstvo čekalo 3 pune godine od prestanka mandata da bi iskoristilo previd za osobnu diskvalifikaciju.

Međutim, Anki Mrak Taritaš ovo nije bio prvi propust u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i u kolovozu 2018. pokrenulo je postupak protiv ove političarke zbog propusta u ispunjavanju.

Anka Mrak Taritaš u svojim imovinskim karticama nije prijavila stanove – od 153 četvorna metra u Vlaškoj ulici te od 73 četvorna metra u Ulici Ljudevita Posavskog, jer ih je darovala svojim sinovima neposredno prije obveze podnošenja prijave imovinske kartice.

Pojašnjavalo se da je Mrak-Taritaš stan u Ulici Ljudevita Posavskog zajedno s garažom darovao njezin sin Ivan Taritaš 27. studenog 2015., a ona ga je 8. siječnja 2016., zajedno s garažom, darovala drugom sinu Franu Taritašu.

Anka Mrak Taritaš, nekad HNS-ova saborska zastupnica i bivša ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja u Vladi SDP-ovca Zorana Milanovića, bivša potpredsjednica HNS-a, upustila se u političku borbu i na lokalnim izborima 2016. te je bila HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

>(FOTO, VIDEO) Aferama opterećena političarka: Zašto Anka Mrak Taritaš ne želi s Bandićem u koaliciju?

> Štromar zaprijetio Mrak Taritaš istragom o Gunji

Zahvaljujući preferencijskim glasovima, saborski je mandat osvojila i pokazala se kao najpopularnija članica Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS). Iako je bila tek osma na listi Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici, osvojila je 8077 glasova, što je značajno više od 5870 glasova koje su birači darovali bivšoj čelnici stranke, Vesni Pusić.

U prosincu 2011. nakon pobjede Kukuriku koalicije predvođene SDP-om i HNS-om postaje zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministricom postaje sredinom studenoga 2012. nakon odlaska njenog prethodnika i stranačkog kolege Ivana Vrdoljaka na dužnost ministra gospodarstva.

Za vrijeme ministarskog mandata Mrak Taritaš pripremila je i provela tijekom 2013. sporni Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Kritičari su upozoravali da se tim zakonom privilegiraju nelegalni graditelji u odnosu na sve građane koji su se ponašali regularno, kao i u odnosu na vlasnike/suvlasnike zemljišta na kojima se nelegalno sagrađeni objekt nalazi.

Osim ministarske funkcije mjesec dana kasnije preuzima i dužnost predsjednice Hrvatskoj jedriličarskog saveza. Hrvatski jedriličarski savez (HJS) po prvi puta u povijesti dobio je ženu za predsjednicu nakon što je Anka Mrak Taritaš za dva glasa pobijedila dotadašnjeg predsjednika, odvjetnika Marijana Hanžekovića.

U svibnju 2017. kada se otkrilo da HNS-ov Vrdoljak već duže vrijeme pregovara s HDZ-om, Mrak Taritaš kazala je da ona, kao i HNS neće sudjelovati u stvaranju saborske većine.

“Prodali smo se za nekoliko fotelja”, poručili su nezadovoljni HNS-ovci, među kojima je bila i Mrak Taritaš, nakon što je Središnji odbor HNS-a odlučio da ipak ulazi u pregovore za sklapanje koalicije s HDZ-om.

Novu političku stranku, Građansko-liberalni savez (GLAS), osnovali su početkom srpnja 2017. u Zagrebu bivši članovi HNS-a na čelu s Ankom Mrak Taritaš, koji, kako su rekli, nisu mogli prihvatiti “nemoralnu trgovinu s HDZ-om”.

O njezinim aferama više čitajte ovdje:

> Zašto je za Mrak Taritaš ‘problematična i nazadnjačka’ definicija obitelji – mama, tata i djeca?

> (VIDEO) S podrškom manjom od 2 %: Najavili izlazak na troje izbore

> Aferama opterećena Mrak Taritaš platila pola duga, a tvrdila da ne postoji: Uz preplaćenu obnovu Gunje što je još zamračeno?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr