Koje se sve afere vežu uz bivše i sadašnje članove HNS-a – stranke koja trenutno u Vladi ima čak dva ministra?

Foto: fah, snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Međimurski župan Matija Posavec napustio je HNS. Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak njegov izlazak komentirao je rekavši da je HNS upravo njega gurao i promovirao, stvarajući od njega stranačkog lidera koji jednog dana može preuzeti i stranku.

“Meni nitko nije trebao ništa nuditi, sve sam postigao na svojim leđima. Ovo je logičan slijed događaja, ja sam upozoravao da nešto nije dobro.“ – odgovorio je na to Posavec.

Ovaj je događaj ponovno u prvi plan dnevnopolitičkih događala stavio HNS, stranku s iznimno malim postotkom podrške koja, usprkos tome, participira u trenutnoj vlasti te iz čijih redova dolaze čak dva člana vlade – ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, čija je obrazovna reforma na meti brojnih kritika i potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Na posljednje parlamentarne izbore HNS je izašao u koaliciji s SDP-om te je do svibnja 2017. bio, zajedno s SDP-om, dio oporbe. Iznenađenje je nastupilo nakon lokalnih izbora 2017., kada je Plenkovićev HDZ objavio da ulazi u koaliciju s HNS-om. Bio je to potez kojim je Plenković odlučio spriječiti izgledne nove izbore nakon raskida koalicije s Mostom. Neprirodna koalicija HDZ-a i HNS-a izazvala je kritike iz redova HDZ-ovih birača, ali i iz redova onih HNS-ovih. Nezadovoljni HNS-ovci tada osnivaju novu stranku Glas (Građansko-liberalni savez), na čelu s bivšom ministricom iz Milanovićeve vlade, Ankom Mrak Taritaš. U Glas je ušao Goran Beus Richemberg, Vesna Pusić i drugi.

Otac Beusa Richembergha bio osumnjičen za ratni zločin nad civilima u logoru kojim je upravljala Armija BiH?

Beusa Richembergha posjetio njemački veleposlanik kako bi mu pružio podršku zbog ‘šovinističkih napada’

HDZ-ovac Culej optužio GLAS-ova Richembergha da je bio suradnik Udbe, stigao i odgovor

Dr. Stjepandić pisao njemačkom veleposlaniku u Zagrebu zbog Gorana Beusa Richembergha: Zašto je susret bio pogreška?

Brojne se negativnosti i afere vežu uz bivše i sadašnje članove HNS-a. Ovom prilikom podsjećamo samo na neke od njih.

Radimir Čačić kao vozač skrivio prometnu nesreću sa smrtnim ishodom

Nekadašnji HNS-ovac i potpredsjednik vlade Zorana Milanovića, još prije nego što je stupio na tu poziciju, kao vozač je skrivio prometnu nesreću te izazvao smrtni ishod u Mađarskoj. No, ta činjenica nije spriječila da bude imenovan na visoku funkciju u vladi. S tog mjesta je odstupio tek nakon što je presuda postala pravomoćna, te je od lipnja 2013. služio dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Čačić je 2014. isključen iz HNS-a jer je tijekom odsluženja kazne kontaktirao s političarima izvan stranke, te iskazivao ambicije da se vrati u vodstvo stranke i Vlade. Godine 2014. osniva svoju stranku pod nazivom Narodna stranka – Reformisti.

Mnoštvo afera Ivana Vrdoljaka

Uz trenutnoga predsjednik HNS-a, Ivana Vrdoljaka, bivšeg ministra u Milanovićevoj vladi, vežu se brojne afere – od nepravilnosti u dodjeli bespovratnih sredstava u ministarstvu, prijetnji pa sve do ugradnje razdjelnika.

Kada je 2016. godine Vrdoljaka zamijenio Tomislav Panenić na mjestu ministra gospodarstva, otkrio je manipulacije u dodjeli bespovratnih sredstava i, iako ne protiv Vrdoljaka osobno, protiv odgovornih osoba dignuo kaznenu prijavu.

Panenić je prvo, kaže, uočio da neki pozivi nisu objavljeni na web stranicama, pa je tražio savjetnike da vide koliko ih je.

„Prvo su uočili da se na svim tim pozivima pojavljuju imena jedno te istih općina i gradova. Ono što je bilo evidentno meni, koji politički djelujem, jest da se to sve odnosilo na gradove i općine kojima upravljaju načelnici i gradonačelnici HNS-a“, izjavio je bivši ministar gospodarstva Panenić.

Jesu li Vrdoljak i Milanović zloupotrijebili ulaganje u obnovljive izvore energije na račun hrvatskih građana?

Sve afere predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je najavio svoje povlačenje nakon fijaska na izborima za EP

Aferama opterećen Vrdoljak najavio svoje povlačenje s čela HNS-a, stranke koja je na izborima za EP osvojila 2,60% glasova

Dr. Dobrović za Narod.hr o Vrdoljakovim vjetroelektranama, političkim imenovanjima, LNG terminalu….

Protiv Ivana Vrdoljaka podignuta je i zatim potvrđena optužnica zbog prijetnji hrvatskom članu nuklearne elektrane Krško.

Prema pisanju medija Vrdoljak je inzistirao da Hrvoje Perhanić podnese ostavku na mjesto člana uprave Nuklearne elektrane Krško.

Perharić je Vrdoljaka prijavio i optužio kako mu je poručio da se više ne smije pojavljivati na poslu, a ako to ipak učini, “prijavit će ga Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i USKOK-u”.

Za vrijeme ministra Vrdoljaka uvedeni su razdjelnici kako bi zamjenili kalorimetre koji su bili skuplji, međutim onima koji nisu ugradili razdjelnike počeli su od HEP-a stizati puno skuplji računi za grijanje. Pod zakonskom obvezom ugradnje istih, kazna je između deset i pedeset tisuća kuna.

Ivica Džeba, profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o tržištu toplinskom energijom koji propisuje obvezu ugradnje tih instrumenata te Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju.

Pitao je resorno Ministarstvo gospodarstva jesu li izradili studiju o razdjelnicima prije odluke o njihovoj obveznoj ugradnji. Odgovorili su mu da to nisu napravili jer direktiva to i ne zahtijeva.

Vrdoljak je također poznat po aferi s vjetroelektranama. Vlada Zorana Milanovića je, naime, pred sam kraj mandata – u rujnu 2015., na svojoj posljednjoj sjednici, u hitnu proceduru progurala prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije. Tadašnja zastupnica Oraha, Mirela Holy, upozorila je da su se u javnosti pojavile informacije da tim prijedlogom zakona Vlada pogoduje pojedinim tvrtkama i interesnim lobijima bliskim samom vrhu Vlade, a posebno je istaknula tvrtku CEMP.

Još i prije donošenja tog Zakona, na samom kraju 2013., CEMP-u je u samo tri dana odobrena izgradnja vjetroparka. Express.hr ističe: Iako je brzina odobrenja impresivna, zanimljivo je da za dio od 42 megavata uopće nisu imali valjanu dozvolu“ objašnjavajući kako se Vrdoljakov kabinet pobrinuo da „sve ipak prođe“.

Tekst također upozorava da je u Vrdoljakovom mandatu bilo još mnogo toga spornog vezano uz dodjelu kvota i za druge obnovljive izvore energije.

Slučaju pogodovanja CEMP-u i ostalim „mutnim“ poslovima tadašnje vlade u pogledu vjetroelektrana posvetio se HRT-ov novinar Dražen Majić. U trećem nastavku svog uratka analizira kako je, usprkos činjenici da nije imala lokacijsku dozvolu, tvrka uspjela, na Staru godinu 2013. dobiti sva potrebna odobrenja za vjetropark.

„U razdoblju hrvatske energetike pod Ivanom Vrdoljakom bilo je svega – neuvažavanje struke kod arbitrarnog povećanja kvote za vjetar, neprilagođavanje otkupnih cijena za obnovljive izvore energije padu cijene tehnologije, potpisivanje niza ugovora kojima se na grbaču potrošača navalio veliki i nepotreban trošak. No, tu je i potpuno nemaran pristup okolišu, nebriga ili nepoznavanje značaja energetike u stvaranju održivog niskougljičnog društva.“ rekao je dr. Slaven Dobrović u intervjuu za Narod.hr.

Anka Mrak Taritaš i preplaćena obnova Gunje

Kada je u pitanju politička korupcija i zlouporaba položaja, javnosti je dobro poznat slučaj Gunje u čijem se središtu prije pet godina našla tadašnja predsjednica zagrebačkog HNS-a, a danas čelnica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš.

Kao članica HNS-a, Anka Mrak Taritaš bila je tada na funkciji ministrice graditeljstva i prostornog uređenja te je bila zadužena za obnovu mjesta Gunje potpuno uništenog nakon poplava.

U toj su obnovi, kuće po kvadratu navodno preplaćene za 5810 kuna, dok je cijena wc četke bila notornih 239 kuna, a DORH je čak i pokrenuo istragu po službenoj dužnosti. Pravni stručnjak i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević isticao je da “je zamračeno najmanje 17 milijuna eura”, a danas se ne može sa sigurnošću znati u kojoj je fazi istraga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr