Aferama opterećena Mrak Taritaš platila pola duga, a tvrdila da ne postoji: Uz preplaćenu obnovu Gunje što je još zamračeno?

Foto: Fah

“Polovina duga za uređenje stana bračnog para Anke Mrak Taritaš i Zlatka Taritaša koji je iznosio ukupno 644.856,66 kuna podmirena je, a ostalih nešto više od 300-ak tisuća kuna trebali bi platiti na jesen”, potvrdili su za Jutarnji list ovih dana u zagrebačkoj građevinskoj tvrtki Ing-grad d.o.o., koja je prije dvije godine obnovila stan saborske zastupnice i njezina supruga.

Tvrtka do lipnja ove godine nije naplatila potraživanje kad je građevinski poduzetnik Branislav Brizar, predsjednik uprave spomenute tvrtke, u Jutarnjem listu ispričao kako mu suprug zastupnice Mrak Taritaš već dvije godine izbjegava platiti račun od gotovo 644,8 tisuća kuna za obnovu stana u centru Zagreba. Saborska zastupnica Mrak Taritaš kad smo je u lipnju pitali o spomenutom računu tvrdila je da “ne zna o čemu je riječ”, a nekoliko dana kasnije, gostujući u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”, izjavila je da “ima stan u koji su uselili 2014. i podmirili račune majstorima koji su sudjelovali u uređenju”. Kad smo je jučer kontaktirali i pitali je li istina da su ona i suprug podmirili polovinu duga za uređenje stana, odgovorila nam je:

– Ja sam na godišnjem odmoru, na plaži. Nakon dvije godine što nisam bila na moru. Dvije godine nisam imala ni dana godišnjeg odmora, prema tome izvan sam svih priča. Nemojte ništa sa mnom provjeravati. Sve zajedno je jedna ružna priča, što se tiče moje obitelji i mojih sinova i mislim da imam pravo na dva tjedna odmora, ako ništa drugo – rekla je Mrak Taritaš.

Kada su iz Jutarnjeg lista o spornom dugu pitali Anku Mrak Taritaš u lipnju ove godine, izjavila:

“Nemam pojma o čemu je riječ. Apsolutno podmetanje”, poručila je Anka Mrak Taritaš, tadašnja potpredsjednica HNS-a i HNS-ova i SDP-ova zajednička kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu.

> (VIDEO) Anka Mrak Taritaš o koaliciji HNS-a i HDZ-a: Sada će ojačati Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović

Gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” kada se voditelj referirajući se na napise u tisku da je suprug Mrak Taritaš majstorima koji su mu uredili stan ostao dužan, emisiju započeo traženjem preporuke za dobrog majstora Mrak Taritaš odgovorila je da ima stan u koji su se uselili 2014. “i podmirili smo račune majstorima koji su sudjelovali u uređenju. Uređenje stana od 80 kvadrata je koštalo puno manje od toga što spominje dotični gospodin. To je kontekst u kojem se želi sve nas prikazati kao iste. Nemam problema s tim što se mene napada, ali mi je problem kad se napada mog supruga ili sina. Želi me se prikazati da sam kao i ostali, no to je neistina. Kad ste u politici, možete svašta očekivati.”

Kada je Jutarnji list u lipnju objavio sporni račun, za koji im je predsjednik uprave građevinske tvrtke i njezin osnivač Brizar potvrdio da je autentičan, Mrak Taritaš je tu informaciju negirala, odgovorila da ne zna o čemu se radi, a njezin suprug, na kojeg je račun naslovljen, nije htio dati nikakvu izjavu, navodeći “da ne sudjeluje u politici”.

Na računu koji je izdala tvrtka Ing-grad d.o.o. na ime Zlatka Taritaša pisalo je: “Obračunavamo vam izvedene radove na objektu Uređenje stana – Bulićeva ulica u Zagrebu sukladno ugovoru broj 1010-1/2014. u iznosu od sveukupno 644.856,66 kuna”. Dospijeće tog računa je, kako je na njemu naznačeno, bilo 6. travnja 2015. godine, a predsjednik Uprave tvrtke Brizar potvrdio je za Jutarnji list da račun do početka lipnja ove godine nije bio plaćen.

> Hoće li Državno odvjetništvo istražiti korupcijske afere vezane za HNS?

Uvidom u zemljišne knjige, Jutarnji list utvrdio je da na toj adresi, na kojoj je, kako je navedeno na računu, izvršena “usluga građevinsko-obrtničkih radova”, vlasnik je trosobnog stana Zlatko Taritaš, a upravo na toj adresi Anka Mrak Taritaš, prema podatcima iz Registra birača Ministarstva uprave, ima prijavljeno prebivalište. Zlatko Taritaš na toj je adresi vlasnik stana od 81,35 četvornih metara, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, a koji se sastoji od “predsoblja, tri sobe, kuhinje, kupaonice, zahoda, balkona, sa spremištem u podrumu i spremištem na tavanu”.

U imovinskoj kartici Mrak Taritaš navedeno je da je njezin suprug od svibnja 2013. zaposlen u tvrtki Lukoil Croatia i ima godišnja primanja u neto iznosu od 144.000 kuna. U imovinskoj kartici navedeno je da je njezin suprug vlasnik stana od 81,35 četvornih metara i da ga je stekao darovnim ugovorom.

U imovinskoj kartici Anka Mrak Taritaš navela je da je “približna tržišna vrijednost tog stana u trenutku podnošenja izvješća iznosila 750.000 kuna”, a kartica je, kako je navedeno, ispunjena 8. studenoga 2016. U sudskom registru navodi se i da je Zlatko Taritaš prijavljen na adresi na kojoj je stan s početka teksta, a ta prijava je navedena uz podatke o tvrtki Vivi-ing d.o.o., čiji je čelni čovjek Zlatko Taritaš, a do 2012. bila je Anka Mrak Taritaš. Inače, tvrtka Ing-grad d.o.o. bila je angažirana i na poslovima nakon poplave u Gunji.

Na tu temu zastupnica Mrak Taritaš je tijekom spomenutog gostovanja u emisiji “Nedjeljom u dva” izjavila kako ni jedan čovjek koji je obnavljao njezin stan nije sudjelovao u obnovi u Gunji i dodala je: “No jesu neki kooperanti, u jednom manjem dijelu”.

Predsjednik Uprave Brizar tada je za Jutarnji list rekao da je njegova tvrtka u Gunji odradila poslove u ukupnoj vrijednosti od oko šest milijuna kuna. Izjavio je da je tvrtka isprva bila dio grupacije nekoliko tvrtki koje su mogle dobiti poslove ukupne vrijednosti do 40 milijuna kuna, no objasnio je da se njegova tvrtka rano povukla iz tog posla jer se njima nije pokazao isplativim.

Na upit ima li sporni račun ikakve veze s tim angažmanom u Gunji predsjednik Uprave Brizara odgovorio je: “Ne vidim kakve bi veze naš račun mogao imati s Gunjom”.

Rasipna obnova Gunje

> Bruna Esih Anki Mrak Taritaš: Jesu li zaista četke za WC u Gunji koštale 200 kuna po komadu?

Podsjetimo, Anka Mrak Taritaš bila je donedavna predsjednica Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati (HNS) Grada Zagreba u kojem je i Srećko Ferenčak, ponovno izabrani glavni tajnik Hrvatske narodne stranke, koji se nalazi u trećem suđenju u aferi “Nanbudo”.

> Je li HNS-ova Mrak Taritaš nastavila Ferenčakovim stopama?

Kao predsjednica Gradske organizacije HNS-a Mrak-Taritaš ušla je u drugi krug utrke za zagrebačkog gradonačelnika kao zajednička kandidatkinja HNS-a i SDP-a, opterećena brojnim optužbama, ali i istragom koju je pokrenuo DORH.

Na svakom obnovljenom kvadratu u Gunji “pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, upozorio je Hrvoje Lucić, načelnik Gunje.

Uz obnovu u Gunji pojavilo se više ozbiljnih optužbi.

Redakcija Bujice na uvid je dobila strogo povjerljive dokumente iz kojih je vidljivo da je Policijski Uskok ozbiljno istraživao ne samo izgradnju tijekom obnove u Gunji po 1700 eura za kvadrat i četke za WC od 280 kuna, već se pod istragom našao i cijeli niz tvrtki iz Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Zagreba zbog sumnji u namještanje poslova, protuzakonite provizije i milijunske pronevjere u poslovima rušenja kuća i odvoza smeća na poplavljenom području Županjske Posavine tijekom 2014. godine.

Neugodna afera koja bi mogla ozbiljnije uzdrmati Anku Mrak-Taritaš, ali i dovesti istražitelje do Ivana Vrdoljaka – vezana je uz izgradnju 38 POS-ovih stanova u Osijeku, navodi Bujica. U studenom 2013. godine, kao ministrica graditeljstva upravo je Mrak-Taritaš izdala pozitivno mišljenje za otkup zemljišta na kojem će se graditi stanovi i to po višestruko većim cijenama od realnih. Tako ispada da je APN-u naloženo da zemljište u osječkom Sjenjaku otkupljuje po cijeni od 340 eura za kvadrat, iako je najviša cijena koja se i danas može pronaći na Njuškalu sedam puta manja i iznosi 40 eura. Zemljišta u centru Osijeka otkupljivali su po 540 eura za kvadrat, iako se najskuplje zemljište tamo danas prodaje za tri puta manji iznos!

> Bujica ima dokumente: Je li Mrak Taritaš naložila otkup zemljišta po 340 eura za kvadrat, a tržišna cijena je 40?

“Svaki otkup podložan je javnoj nabavi. Ne može se odlukom ministrice dati APN-u ovlasti da otkupuje direktno od od vlasnika ili od posrednika, a da se to na tržištu ne provjeri. Tako nešto po mom dubokom uvjerenju, apsolutno je podložno svakoj istrazi. Ovo je suprotno temeljnoj ideji POS-a i zloupotreba tog projekta. U POS-u kojeg sam osmislio zemljišta treba dodjeljivati ili povoljno prodati jedinica lokalne samouprave, a ne da se otkupljuju od privatnih vlasnika! Projekt koji je imao posve drugu ideju, ovime se pretvara u mogućnost da se na vrlo neobičan način stvaraju ekstraprofiti, a vrlo je moguće da se radi i o kriminalu,” bio je jasan Radimir Čačić u Bujici i dodao:

“Svakako je bilo nužno usporediti cijene na tržištu. Natječaj i javna nabava jedan su od načina kako čisto raditi i lako je usporediti koje su realne cijene. Ovo je još jedna u nizu stvari o kojima će se pričati…”

> Štromar zaprijetio Mrak Taritaš istragom o Gunji

Prema informacijama Bujice – predmet Gunja sredinom svibnja iz osječkog Policijskog Uskoka prebačen je u Zagreb, a njihovi informacije govorile su da se u lipnju, odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora – spremaju uhićenja!

Anka Mrak Taritaš do sada se pokazala vještom u verbalnom odbacivanju optužbi iako dokumenti govore suprotno.

Na upit Brune Esih, “Zanima me jesu li zaista četke za WC u Gunji koštale 200 kuna po komadu” kada su obje gostovale u emisiji Otvoreno na HRT-u, Mrak Taritaš joj je odgovorila da to nisu ispostavljali u sklopu obnove.

Sljedećeg dana Bruna Esih objavila je presliku dokumenta s cijenom jedne četke od 281,84 kuna.

> Ako ne govori istinu o kupovini WC četki, što će raditi sa 7 milijardi zagrebačkog proračuna?

Donedavni stranački kolega Anke Mrak Taritaš i od početka lipnja potvrđeni potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) kao kandidat na matičnom saborskom Odboru za graditeljstvo, od kojega je dobio potporu, rekao je kako će, ako se ne istražuju afere koje se povezuju uz njegovo ministarstvo, uputiti poziv nadležnim tijelima da ih istraže.

Ako ih nitko ne istražuje to nije dobra stvar, odgovorio je Štromar Mostovu Tomislavu Paneniću kojeg je zanimalo hoće li provesti istražne radnje za afere koje se vežu uz Ministarstvo, konkretno cijenu gradnje kuća u Gunji i vjetroelektrane?

To moraju istražiti nadležna tijela, ako to ne rade uputit ću im poziv, ako ničeg drugog, onda na temelju članaka u novinama, rekao je tada Štromar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr