(FOTO, VIDEO) Aferama opterećena političarka: Zašto Anka Mrak Taritaš ne želi s Bandićem u koaliciju?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Na čelu Gradskog zavoda bila sam od 2003. do 2005. godine i u tom mandatu nije bilo nikakve izmjene GUP-a”, kazala je 2014. tadašnja HNS-ova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, inače opterećena aferama, na HRT-u odgovarajući na navod pročelnika zagrebačkoga Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića u emisiji Otvoreno da je ona bila potpisnica sporne ispravke Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, za kojeg se tereti gradonačelnik Milan Bandić.

Sljedeći dan RTL televizija došla je i u posjed dokumenta iz kojih je razvidno da se na Bandićevim izmjenama GUP-a nalazi potpis Anke Mrak Taritaš.

Foto: Snimka zaslona

Upravo su tehničke ispravke i jezična ujednačavanja, a bilo ih je više od dvije stotine, bile zaobilazni način na koji je mijenjan GUP. Mrak Taritaš je i dalje tvrdila da su sporne samo izmjene nakon 2006., nakon njezina odlaska iz gradskog zavoda.

Međutim, 2017. trebala je ipak svjedočiti na zagrebačkom Županijskom sudu tijekom suđenja Željku Horvatu i drugima optuženima u aferi GUP, jer je u vrijeme koje je inkriminirano optužnicom bila pročelnica Gradskog zavoda za prostorno planiranje, navodi Večernji list.

Anka Mrak Taritaš do sada se više puta pokazala vještom u verbalnom odbacivanju optužbi za brojne afere iako dokumenti govore suprotno.

“Što se tiče onih s kojima ne bi razgovarali, odmah smo stavili ogradu da nas ne zanima HDZ, stranka Milana Bandića i oni koji su njihovi koalicijski partneri, što u Saboru što u Gradskoj skupštini, s njima nemamo što razgovarati, kao ni sa svima onima koji su desno ili ekstremno desno, a tu ubrajam i Živi zid kao desnu protueuropsku stranku”, kazala je za Večernji list Anka Mrak Taritaš, predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS) o budućim političkim planovima.

> Silvana Oruč Ivoš: Čelnici Amsterdamske koalicije jedno govore, a drugo rade – svi su pali na testu vjerodostojnosti

> (VIDEO) Mrak-Taritaš protiv Vatrenih, i ona se osvrnula na doček: ‘Thompsonu nije bilo mjesto u autobusu, to se nije smjelo dogoditi’

Na Twitteru je prema Živom zidu bila još oštrija.

Čelnica stranke u nedjelju je izabrana za predsjednicu GLAS-a kao jedina kandidatkinja za tu funkciju na njihovoj izbornoj konvenciji.

Anka Mrak Taritaš u svom je obraćanju posebnu pozornost posvetila europskim izborima na koje GLAS izlazi na listi zajedno s ostalim članicama Amsterdamske koalicije, kojeg u ovom trenutku još čine Hrvatski laburisti, HSU, HSS, GLAS, IDS i PGS.

“Recite svima da ne nasjedaju na populizam i laži“, ustvrdila je.

Amsterdamska koalicija 23. veljače predstavit će svoju listu za europski parlament, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš otkrila je da će iz GLAS-a na toj listi biti Dijana Topčić Rosenberg, Jozo Radoš i ona.

> Anka Mrak Taritaš: Naziv Trga maršala Tita treba ostati isti

> (VIDEO) Prosperov Novak: Mrak-Taritaš nastupa kao da nema ideologije, ali kod nje je itekako riječ o ideologiji – i to onoj da se treba stidjeti domoljublja

> (VIDEO) Hrvoje Lucić: HNS-ova Mrak-Taritaš osobno je odobravala pojedine ugovore o obnovi po cijeni od 1700 eura za kvadrat – sad je na potezu Cvitanov DORH

> Štromar zaprijetio Mrak Taritaš istragom o Gunji

Politika i optužbe za korupciju

Anka Mrak Taritaš, nekad HNS-ova saborska zastupnica i bivša ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja u Vladi SDP-ovca Zorana Milanovića, bivša potpredsjednica HNS-a, upustila se u političku borbu i na lokalnim izborima 2016. te je bila HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Zahvaljujući preferencijskim glasovima, saborski je mandat osvojila i pokazala se kao najpopularnija članica Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS). Iako je bila tek osma na listi Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici, osvojila je 8077 glasova, što je značajno više od 5870 glasova koje su birači darovali bivšoj čelnici stranke, Vesni Pusić.

U prosincu 2011. nakon pobjede Kukuriku koalicije predvođene SDP-om i HNS-om postaje zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministricom postaje sredinom studenoga 2012. nakon odlaska njenog prethodnika i stranačkog kolege Ivana Vrdoljaka na dužnost ministra gospodarstva.

Za vrijeme ministarskog mandata Mrak Taritaš pripremila je i provela tijekom 2013. sporni Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Kritičari su upozoravali da se tim zakonom privilegiraju nelegalni graditelji u odnosu na sve građane koji su se ponašali regularno, kao i u odnosu na vlasnike/suvlasnike zemljišta na kojima se nelegalno sagrađeni objekt nalazi.

Osim ministarske funkcije mjesec dana kasnije preuzima i dužnost predsjednice Hrvatskoj jedriličarskog saveza. Hrvatski jedriličarski savez (HJS) po prvi puta u povijesti dobio je ženu za predsjednicu nakon što je Anka Mrak Taritaš za dva glasa pobijedila dotadašnjeg predsjednika, odvjetnika Marijana Hanžekovića.

U svibnju 2017. kada se otkrilo da HNS-ov Vrdoljak već duže vrijeme pregovara s HDZ-om, Mrak Taritaš kazala je da ona, kao i HNS neće sudjelovati u stvaranju saborske većine.

“Prodali smo se za nekoliko fotelja”, poručili su nezadovoljni HNS-ovci, među kojima je bila i Mrak Taritaš, nakon što je Središnji odbor HNS-a odlučio da ipak ulazi u pregovore za sklapanje koalicije s HDZ-om.

Novu političku stranku, Građansko-liberalni savez (GLAS), osnovali su početkom srpnja 2017. u Zagrebu bivši članovi HNS-a na čelu s Ankom Mrak Taritaš, koji, kako su rekli, nisu mogli prihvatiti “nemoralnu trgovinu s HDZ-om”.

> Zašto je za Mrak Taritaš ‘problematična i nazadnjačka’ definicija obitelji – mama, tata i djeca?

> (VIDEO) S podrškom manjom od 2 %: Najavili izlazak na troje izbore

> Aferama opterećena Mrak Taritaš platila pola duga, a tvrdila da ne postoji: Uz preplaćenu obnovu Gunje što je još zamračeno?

Sporno uređenje stana bračnog para Taritaš – Tvrdili da dug ne postoji, pa onda platili 300.000 kuna

Zagrebačka građevinska tvrtka Ing-grad d.o.o., koja je obnovila stan saborske zastupnice i njezina supruga do lipnja 2017. nije naplatila potraživanje kada je građevinski poduzetnik Branislav Brizar, predsjednik uprave spomenute tvrtke, u Jutarnjem listu ispričao kako mu suprug zastupnice Mrak Taritaš već dvije godine izbjegava platiti račun od gotovo 644,8 tisuća kuna za obnovu stana u centru Zagreba. Mrak Taritaš najprije upitana o spomenutom računu tvrdila je da “ne zna o čemu je riječ”, a nekoliko dana kasnije, gostujući u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”, izjavila je da “ima stan u koji su uselili 2014. i podmirili račune majstorima koji su sudjelovali u uređenju” dodajući da nema problema s tim što se nju napada, “ali mi je problem kad se napada mog supruga ili sina. Želi me se prikazati da sam kao i ostali, no to je neistina. Kad ste u politici, možete svašta očekivati.”

> Aferama opterećena Mrak Taritaš platila pola duga, a tvrdila da ne postoji: Uz preplaćenu obnovu Gunje što je još zamračeno?

U imovinskoj kartici Mrak Taritaš navedeno je da je njezin suprug od svibnja 2013. zaposlen u tvrtki Lukoil Croatia i ima godišnja primanja u neto iznosu od 144.000 kuna. U imovinskoj kartici navedeno je da je njezin suprug vlasnik stana od 81,35 četvornih metara i da ga je stekao darovnim ugovorom.

U imovinskoj kartici Anka Mrak Taritaš navela je da je “približna tržišna vrijednost tog stana u trenutku podnošenja izvješća iznosila 750.000 kuna”, a kartica je, kako je navedeno, ispunjena 8. studenoga 2016. U sudskom registru navodi se i da je Zlatko Taritaš prijavljen na adresi na kojoj je stan s početka teksta, a ta prijava je navedena uz podatke o tvrtki Vivi-ing d.o.o., čiji je čelni čovjek Zlatko Taritaš, a do 2012. bila je Anka Mrak Taritaš. Inače, tvrtka Ing-grad d.o.o. bila je angažirana i na poslovima nakon poplave u Gunji, navodi Jutarnji list.

Na tu temu zastupnica Mrak Taritaš je tijekom spomenutog gostovanja u emisiji “Nedjeljom u dva” izjavila kako ni jedan čovjek koji je obnavljao njezin stan nije sudjelovao u obnovi u Gunji i dodala je: “No jesu neki kooperanti, u jednom manjem dijelu”.

Predsjednik Uprave Brizar tada je za Jutarnji list rekao da je njegova tvrtka u Gunji odradila poslove u ukupnoj vrijednosti od oko šest milijuna kuna. Izjavio je da je tvrtka isprva bila dio grupacije nekoliko tvrtki koje su mogle dobiti poslove ukupne vrijednosti do 40 milijuna kuna, no objasnio je da se njegova tvrtka rano povukla iz tog posla jer se njima nije pokazao isplativim.

Na upit ima li sporni račun ikakve veze s tim angažmanom u Gunji predsjednik Uprave Brizara odgovorio je: “Ne vidim kakve bi veze naš račun mogao imati s Gunjom”.

Propusti u ispunjavanju imovinske kartice

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u kolovozu 2018. pokrenulo je postupak protiv saborske zastupnike Anke Mrak-Taritaš zbog propusta u ispunjavanju imovinskih kartica.

Zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je kako Anka Mrak-Taritaš u svojim imovinskim karticama nije prijavila stanove – od 153 četvorna metra u Vlaškoj ulici te od 73 četvorna metra u Ulici Ljudevita Posavskog, jer ih je darovala svojim sinovima neposredno prije obveze podnošenja prijave imovinske kartice.

Pojasnio je da je Mrak-Taritaš stan u Ulici Ljudevita Posavskog zajedno s garažom darovao njezin sin Ivan Taritaš 27. studenog 2015., a ona ga je 8. siječnja 2016., zajedno s garažom, darovala drugom sinu Franu Taritašu.

Rasipna obnova Gunje i POS-ovi stanovi

> Bruna Esih Anki Mrak Taritaš: Jesu li zaista četke za WC u Gunji koštale 200 kuna po komadu?

Podsjetimo, Anka Mrak Taritaš bila je i predsjednica Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati (HNS) Grada Zagreba.

Kao predsjednica Gradske organizacije HNS-a Mrak-Taritaš ušla je u drugi krug utrke za zagrebačkog gradonačelnika kao zajednička kandidatkinja HNS-a i SDP-a, opterećena brojnim optužbama, ali i istragom koju je pokrenuo DORH.

Na svakom obnovljenom kvadratu u Gunji “pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, upozorio je Hrvoje Lucić, načelnik Gunje.

Uz obnovu u Gunji pojavilo se više ozbiljnih optužbi.

Redakcija Bujice na uvid je dobila strogo povjerljive dokumente iz kojih je vidljivo da je Policijski Uskok ozbiljno istraživao ne samo izgradnju tijekom obnove u Gunji po 1700 eura za kvadrat i četke za WC od 280 kuna, već se pod istragom našao i cijeli niz tvrtki iz Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Zagreba zbog sumnji u namještanje poslova, protuzakonite provizije i milijunske pronevjere u poslovima rušenja kuća i odvoza smeća na poplavljenom području Županjske Posavine tijekom 2014. godine.

Neugodna afera koja povezuje Anku Mrak-Taritaš, a koja bi istražitelje mogla dovesti do Ivana Vrdoljaka – vezana je uz izgradnju 38 POS-ovih stanova u Osijeku, navodi Bujica. U studenom 2013. godine, kao ministrica graditeljstva upravo je Mrak-Taritaš izdala pozitivno mišljenje za otkup zemljišta na kojem će se graditi stanovi i to po višestruko većim cijenama od realnih.

> Bujica ima dokumente: Je li Mrak Taritaš naložila otkup zemljišta po 340 eura za kvadrat, a tržišna cijena je 40?

“Svaki otkup podložan je javnoj nabavi. Ne može se odlukom ministrice dati APN-u ovlasti da otkupljuje direktno od od vlasnika ili od posrednika, a da se to na tržištu ne provjeri. Tako nešto po mom dubokom uvjerenju, apsolutno je podložno svakoj istrazi. Ovo je suprotno temeljnoj ideji POS-a i zloupotreba tog projekta. U POS-u kojeg sam osmislio zemljišta treba dodjeljivati ili povoljno prodati jedinica lokalne samouprave, a ne da se otkupljuju od privatnih vlasnika! Projekt koji je imao posve drugu ideju, ovime se pretvara u mogućnost da se na vrlo neobičan način stvaraju ekstraprofiti, a vrlo je moguće da se radi i o kriminalu,” ustvrdio je bivši stranački kolega Radimir Čačić u Bujici.

> Štromar zaprijetio Mrak Taritaš istragom o Gunji

> (FOTO) GLAS po uzoru na komunističku ideologiju predlaže izmjene Vatikanskih ugovora?

> Donosimo četiri najnevjerojatnija argumenta za ratifikaciju Istanbulske konvencije!

Iako je prema informacijama Bujice – predmet Gunja sredinom svibnja 2017. iz osječkog Policijskog Uskoka prebačen u Zagreb, a njihove informacije govorile su da se u lipnju, odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora – spremaju uhićenja – postupak je po svemu sudeći negdje zapeo.

Na upit Brune Esih, “Zanima me jesu li zaista četke za WC u Gunji koštale 200 kuna po komadu” kada su obje gostovale u emisiji Otvoreno na HRT-u, Mrak Taritaš joj je odgovorila da to nisu ispostavljali u sklopu obnove.

Sljedećeg dana Bruna Esih objavila je presliku dokumenta s cijenom jedne četke od 281,84 kuna.

> Ako ne govori istinu o kupovini WC četki, što će raditi sa 7 milijardi zagrebačkog proračuna?

Donedavni stranački kolega Anke Mrak Taritaš i od početka lipnja 2017. potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) rekao je kako će, ako se ne istražuju afere koje se povezuju uz njegovo ministarstvo, uputiti poziv nadležnim tijelima da ih istraže.

“Ako ih nitko ne istražuje to nije dobra stvar”, odgovorio je Štromar Mostovu Tomislavu Paneniću kojeg je zanimalo hoće li provesti istražne radnje za afere koje se vežu uz Ministarstvo, konkretno cijenu gradnje kuća u Gunji i vjetroelektrane?

“To moraju istražiti nadležna tijela, ako to ne rade uputit ću im poziv, ako ničeg drugog, onda na temelju članaka u novinama”, rekao je tada Štromar.

“Moj suprug će dati otkaz u Plinacrou, ali ja ne jer dobro radim svoj posao”

Nakon dolaska na ministarsku dužnost pojavila se i u aferi oko Plinacroa, državne tvrtke koja je “pripala“ HNS-u a u koju je nakon fiktivnog natječaja zaposlen njen suprug Zlatko Taritaš. Ministrica je tada brzo reagirala i kazala kako će njezin suprug dati otkaz u toj tvrtki.

Ubrzo je Zlatko Taritaš izabran u Vijeće za natjecanje HJS-a nakon što je njegova supruga i HNS-ova ministrica postala predsjednica Saveza! Do tada nije obnašao nikakve ozbiljne dužnosti u Savezu, niti je jedriličarski trener, niti je sam bio ozbiljni jedriličar, navodi Slobodna Dalmacija.

Tako je ministrica u Jedriličarski savez dovela supruga, a sinu jedriličaru (svrstan u treću kategoriju reprezentativaca) dala 50.000 kn, naknadna reakcija bila je da sin neće uzeti taj novac.

Rođena 1959. u Bjelovaru, Mrak Taritaš u rodnom gradu pohađa osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1983. Preko studentskog servisa radila je te godine u Ina projektu na izradi glavnih projekata za Sveučilišnu bolnicu i ACY-jeve marine na Jadranu.

U kolovozu 1984. zapošljava se u općini Trnje kao pripravnik u Komitetu za urbanizam i graditeljstvo na poslovima prostornog planiranja, gradnje, tehničkih pregleda te izdavanja uporabnih dozvola. U prosincu 1992. prelazi u Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva gdje postaje voditelj Odsjeka nacionalnog, regionalnog i lokalnog planiranja. Godine 2002. bila je na edukaciji u Finskoj i Njemačkoj vezano uz odobrenja za građenje i zakonodavne okvire.

Nakon što je početkom 2002. tadašnji gradonačelnik Milan Bandić bio prisiljen podnijeti ostavku zbog skandala vezanog za vožnju u pijanom stanju i bježanje pred prometnom policijom, dotadašnja SDP-ova dogradonačelnica Vlasta Pavić uz podršku koalicijskog partnera HNS-a postaje novom gradonačelnicom.

Anka Mrak Taritaš u Gradski zavod za planiranje Grada Zagreba dolazi 2003. na dužnost pročelnice. Nakon što je Milan Bandić ponovno izabran za gradonačelnika u lipnju 2005., Mrak Taritaš ubrzo odlazi s mjesta pročelnice i u kolovozu iste godine vraća se u Ministarstvo na mjesto načelnice odjela u Upravi za prostorno planiranje.

Sa suprugom ima dvoje djece. U slobodno vrijeme bavi se skijanjem, jedrenjem i kuhanjem, navodi u svojem službenom životopisu.

Sudjelovala u kampanji protiv referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca

Zajedno s ostalim članovima HNS-a sudjelovala je u kampanji protiv referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca.

“Informirana odluka znači da dobijemo razloge ‘za’ i ‘protiv’, a to nije ono što se događa u zadnjih mjesec dana u Hrvatskoj. Mi dobivamo samo razloge protiv”, kazala je dr. Željka Markić predstavnica inicijative “U ime obitelji” na tu kampanju. Dr. Markić naglasila je da svaki građanin ima pravo iznijeti i čuti argumente, i onda na osnovu toga na referendumu donijeti odluku.

Podsjetimo, raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa ‘U ime obitelji’, koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa.

Međutim jedna ogromna skupina, i to vladajuće kaste (predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), agitirale su za rušenje osnovnih prava koja su definirana konvencijama UN-a.

HNS nije klijentelistička stranka?

Inače česta gošća HRT-ove emisije “Nedjeljom u 2”, kao tadašnja HNS-ova ministrica u vladi Zorana Milanovića 2015. iskazala je neočekivanu kritičnost prema stranačkim kolegama. Komentirajući percepciju javnosti da je HNS klijentelistička stranka ogradila se od ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, također članice HNS-a. Najavila je njezinu moguću smjenu riječima:

Kada ste ministar, ne možete si dopustiti nemar i aljkavost, a ovdje je toga bilo. Svatko treba snositi posljedice za svoje postupke, pa tako i ministrica Zlatar. Ja pazim da s putovanja vratim svaki nepotrošeni euro. Kada se sve utvrdi, o pitanju smjene odlučit će Zlatar, V. Pusić i premijer Milanović.”

Podsjetimo također, udruga U ime obitelji tijekom kampanje za predsjedničke izbore prijavila je DIP-u HNS-ove donacije Ivi Josipoviću. Naime, ministrica Zlatar-Violić je, kao i svi HNS-ovi ministri u Vladi, donirala 30.000 HRK za kampanju bivšeg predsjednika Josipovića. Isti iznos uplatili su i Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak, sve redom političari – ministri i ujedno članovi iste stranke. Donaciju od 30.000kn je uplatio i glavni tajnik HNS-a, g. Srećko Ferenčak, poznatiji iz afere Nanbudo.

Mrak Taritaš vrlo je aktivna i na društvenim mrežama, pogotovo na Twitteru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr