(FOTO) GLAS po uzoru na komunističku ideologiju predlaže izmjene Vatikanskih ugovora?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Stranka GLAS izvijestila je u petak kako je u saborsku proceduru uputila Prijedlog zaključaka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, “s ciljem zaštite sekularnih vrijednosti” što je, tvrde oni, “ustavna kategorija”.

> (VIDEO) Marin Miletić: “Vjeronauk su iz škola izbacivali samo nacisti i komunisti”

Predsjednica stranke Anka Mrak Taritaš kazala je na konferenciji za novinare kako Hrvatska temeljem Vatikanskih ugovora godišnje za Katoličku crkvu izdvaja 900 milijuna kuna, što je više od proračuna ministarstava vanjskih poslova i turizma zajedno, odnosno, više od 15 milijardi kuna u 20 godina. Smatra i kako su sva četiri ugovora jednostrana, jer propisuju obaveze Republike Hrvatske, ali ne i Svete Stolice.

> HNS s bivšim partnerima protiv vjerskih sloboda roditelja i njihove djece te tvrde: ‘Mi smo sekularna država’

> Istraživanje potvrdilo: najviše nasilja na internetu zbog fizičkog izgleda i katoličke vjere

Napomenula je kako je to prvi put da se ovakva inicijativa upućuje u Sabor, a kao dobar primjer navela je Republiku Italiju koja je u pregovorima sa Svetom Stolicom postigla promjenu ugovora, uključujući i ukidanje obaveze održavanja nastave vjeronauka u javnim školama.

> Europska komisija postavila posebnog izaslanika za vjerske slobode, zbog sve većeg progona vjernika

Kada bi se talijanski model promijenio na ukupno porezne prihode u Hrvatskoj, navela je Mrak Taritaš, izdvajanja za Katoličku crkvu bila bi manja nego što je u ovom trenutku – iznosila bi oko 576 milijuna kuna.

> (VIDEO) Dr. Šola: Koja je razlika između sekularnosti – koju Crkva zastupa, i sekularizma – komunističke ideologije

Richembergh: Ovo pitanje ne postavljamo kao ideološko, nego ustavno-pravno

> HDZ-ovac Culej optužio GLAS-ova Richembergha da je bio suradnik Udbe, stigao i odgovor

Potpredsjednik stranke Goran Beus Richembergh kazao je kako GLAS ovo pitanje ne postavlja kao ideološko, iako će to tako “pokušati predstaviti oni iz laičkih redova koji sekundiraju Crkvi”, već je to za stranku prije svega ustavno-pravno pitanje jer su bitno narušena načela sekularnosti.

> Nakon poziva na nasilje prema katolicima, FB grupa Ateisti i agnostici ograđuje se i ispričava, članovi dalje vrijeđaju

Tvrdi kako postoje relevantni razlozi za reviziju tih ugovora, jer je u vrijeme njihova potpisivanja udio javnog duga u BDP-u bio oko 27 posto, a danas 84 posto što, kaže, potvrđuje da su se okolnosti značajno promijenile.

> Dr. Markić: U pluralnom društvu stavovi građana – vjernika i ateista – imaju isti tretman medija i javnosti, u Hrvatskoj su ateistički stavovi povlašteni!

Navodi i da je u 20 godina Crkva primila više od 15 milijardi kuna, a za ilustraciju je izdvojio primjer Grada Velike Gorice koja svake godine daje 300 do 500 tisuća kuna za Crkvu, s tim da ne moraju podnositi izvještaj kako je taj novac utrošen. Upozorio je i da ugovor HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije ne proistječe iz ugovora sa Svetom stolicom, ali svjedoči “o sluganskom pristupu”.

> Ivan Miklenić: Sekularisti i vjerske slobode

Kolman tvrdi: Vatikanski ugovori proizvode protuustavne povrede načela odvojenosti Crkve i države

Predsjednik Programskog vijeća GLAS-a Igor Kolman u Vatikanskim ugovorima vidi dva ključna problema – proizvode protuustavne i neustavne posljedice poput povrede načela odvojenosti Crkve i države, te tvrdi da predstavljaju neobično veliko opterećenje za Hrvatsku, posebice kad se zna da neke odredbe nemaju ni ograničenje iznosa ni rokova.

> (FOTO) Govor mržnje na FB: Napadali vjernike koji su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na Knežiji

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

GLAS traži izmjenu sva četiri ugovora sa Svetom stolicom – o suradnji na području odgoja i kulture, zatim o gospodarskim pitanjima, o pravnim pitanjima te o dušebrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH. Tim ugovorima definiran je cijeli niz novčanih, materijalnih, političkih, društvenih i drugih obveza Republike Hrvatske, no bez bilo kakve obveze Svete Stolice, smatraju GLAS-ovci.

> Dr. Robin Harris: Hrvatska – prekrasna država s užasnim političarima

Ne postoji, tvrde, nikakav reciprocitet prava i obveza, nego je riječ o popisu privilegija jedne vjerske zajednice koje su proizvele niz situacija suprotnih ustavnim načelima, posebno jednakosti pred zakonom, slobodi vjeroispovjesti te odvojenosti crkve i države.

> Pet činjenica o ‘Vatikanskim ugovorima’!

Za GLAS bi najpoželjniji model financiranja Crkve bio slobodnom voljom građana. Smatraju i da nastavu vjeronauka treba održavati u vjerskim institucijama, a vojni ordinarijat treba organizirati primjereno smanjenju broja osoba u vojnoj i policijskoj službi, koji je osam puta manju u odnosu na vrijeme potpisivanja ugovora.

> Nino Raspudić: Stop klerikalizaciji Božića!

> (FOTO) U Zagrebu prosvjedovali protiv ‘Vatikanskih ugovora’ – i širili dezinformacije

GLAS ima podršku partnera iz tzv. Amsterdamske koalicije IDS-a i stranke Pametno, a prihvatljivo im je i da ih podrži SDP, iz kojega također namjeravaju pokrenuti sličnu inicijativu.

Izvor: Hina/gs