Obračuni u HNS-u: Mrak Taritaš najavila smjenu Zlatar Violić

 

Gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” HNS-ova ministrica u vladi Zorana Milanovića i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš iskazala je neočekivanu kritičnost prema stranačkim kolegama. Komentirajući percepciju javnosti da je HNS klijentelistička stranka ogradila se od ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, također članice HNS-a. Najavila je njezinu moguću smjenu riječima:

“Kada ste ministar, ne možete si dopustiti nemar i aljkavost, a ovdje je toga bilo. Svatko treba snositi posljedice za svoje postupke, pa tako i ministrica Zlatar. Ja pazim da s putovanja vratim svaki nepotrošeni euro. Kada se sve utvrdi, o pitanju smjene odlučit će Zlatar, V. Pusić i premijer Milanović.”

Kao što je Narod. hr izvještavao,  Državna revizija je u Ministarstvu kulture utvrdila 152 tisuće neopravdanih troškova putovanja te korištenje službenih kartica bez računa.

Ministrica se još nije očitovala na optužbe. Do sada su je kolege iz HNS-a branile. Ne vide razlog za njezinom ostavkom:“Ne, ona treba eventualno dati ostavku ako loše radi, ali ovo je greška administracije i to treba administracija riješiti. Ne može se ministrica bavit administracijom”, smatra Boris Blažeković, saborski zastupnik HNS-a.

Inače Udruga U ime obitelji je u više navrata svraćala pozornost na činjenicu da je Ministarstvo kulture u dodjeli sredstava neprofitnim portalima u posljednje dvije godine doniralo sredstva portalima niske čitanosti koji redom podupiru aktualnu vladu. Isto tako udruga U ime obitelji je tijekom kampanje za predsjedničke izbore prijavila DIP-u HNS-ove donacije Ivi Josipoviću. Naime, ministrica Zlatar-Violić je, kao i svi HNS-ovi ministri u Vladi, donirala 30,000 HRK za kampanju bivšeg predsjednika Josipovića. Isti iznos uplatili su i  Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i  Ivan Vrdoljak, sve redom političari – ministri i ujedno članovi iste stranke. Donaciju od 30.000kn je uplatio i glavni tajnik HNS-a, g. Srećko Ferenčak koji je u ponovljenom postupku nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora i vraćanje nelegalno stečenih oko 2 milijuna kuna u aferi Nanbudo.

Za donaciju aktualne ministrice kulture postojala je  dodatna sumnja da nije riječ o novcu koji pripada osobi navedenoj na uplatnici, jer, prema navodima u imovinskoj kartici, Andrea Zlatar Violić  prima plaću od oko 17.000,00 kn od koje otplaćuje dva kredita u iznosima od 32 tisuće EUR-a i 36 tisuća kuna, te je, uz navedeno indikativno, da je 2013. g., od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 15 tisuća kuna.

Iz svega gore pobrojanog moglo se zaključiti da je gđa A. Zlatar Violić za potrebe kampanje g. Josipovića donirala svoje dvije cijele plaće ili da je deset mjeseci za tu svrhu odvajala od svoje plaće po 3 tisuće kuna. Budući da iz njezine imovinske kartice nije vidljivo umanjenje imovine na način koji bi opravdao izdatak od 30 tisuća kuna, postavlja se pitanje porijekla novca koji je gđa A. Zlatar Violić donirala za potrebe kampanje, te se nameće zaključak da se radi o donaciji za koju postoji sumnja da nije stvarno dana od osobe koja se navodi kao donator.

DIP do sada nije odgovori na upit udruge U ime obitelji o doancijama od 30,000 HRK  HNS-ovih ministara kampanji predsjednika Josipovića.

 

 

 

 

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/HRT
Photo: FAH