Bivši HNS-ovi ministri: Ponovno razdvajanje korupcijskih postupaka protiv Šipuša i Zlatar Violić

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Početak suđenja bivšim HNS-ovim ministrima kulture Berislavu Šipušu i njegovoj prethodnici Andreji Zlatar Violić, zbog izvlačenja novca i plaćanja privatnih računa državnim novcem, u srijedu je ponovno odgođen zbog nedolaska bivše ministrice uzrokovanog lošim zdravstvenim stanjem.

> HNS: Čak petnaest imena povezano s nekim aferama

Sud će zbog toga, po riječima obrane, uskoro odlučiti o razdvajanju postupaka protiv Šipuša i Zlatar Violić koji su isprva pokrenuti odvojeno, no u međuvremenu su spojeni.

> Mogu li na čelu Ministarstva kulture i DORH-a biti Hribarovi zaštitnici?

Riječ je o slučaju zbog koje je Andrea Zlatar Violić i podnijela ostavku u ožujku 2015. Godinu dana kasnije Uskok je pokrenuo istragu, no optužnicu je najprije podigao protiv Šipuša, a potom i protiv bivše ministrice. Postupci su ponovno spojeni krajem rujna prošle godine.

> Hrvoje Hitrec: Razaranje hrvatske kulture je priprema za buduću agresiju

Uskok tvrdi da je podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture Zlatar Violić državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila “nepripadnu imovinsku korist”, iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva.

> Tihomir Dujmović: Alkemija Balkana

U optužnici stoji da je za svoje privatne potrebe podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine. Još gotovo 100 tisuća kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama tužiteljstva potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u “raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima” u Hrvatskoj i inozemstvu.

> Izvješće Državne revizije za 2015. u Ministarstvu kulture: Kakav su nered ostavili HNS-ovci Andrea Zlatar-Violić i Berislav Šipuš?

Šipuš koji ju je naslijedio na ministarskoj funkciji u gotovini je navodno podigao ukupno 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64 tisuće kuna.

> Mrak-Taritaš predstavila program “Zagreb, grad kulture” – prisjetimo se drugih HNS-ovih kulturnih podviga

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna “obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu”, dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

> Gotovo milijun eura za članicu upravnog odbora HAVC-a: DORH bez reakcije

Oboje od početka odbacuju optužbe i tvrde da nisu krivi. Nakon što je Uskok podigao optužnicu protiv Zlatar Violić HNS je izvijestio kako se nada da će njihova bivša ministrica dokazati svoju nevinost i razjasniti situaciju, podsjećajući da je ostavku zbog ove afere dala kao čin moralne odgovornosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs