Nova hajka Možemo na crkvu u Rudešu: Evo što su radili na Mjesnom odboru

Foto: Narod.hr, snimka zaslona; Fotomontaža: Narod.hr

Nakon onemogućavanja gradnje crkve na Savici, ekstremno lijevi Možemo ima novu metu – novu crkvu u zagrebačkom Rudešu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoć aktivisti, a sada političari okupljeni u Možemo i predvođeni Tomislavom Tomaševićem, bunili su se protiv bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i onemogućili gradnju crkve na Trnjanskoj Savici, a danas vladajući Zagrebom ne žele poštovati volju Rudešana koji traže novu župnu crkvu na parceli predviđenoj upravo za tu svrhu.

> Peternel: Možemo želi spriječiti izgradnju crkve na Rudešu protivno volji građana
> Proslava Stepinčeva 2022. na Trnjanskoj Savici: 23 godine strpljivog čekanja na izgradnju župne crkve blaženom kardinalu

Domagoj Krnjak: “Bizarna objašnjenja protiv gradnje crkve”

Na sjednici Vijeća Mjesnog odbora Rudeš održanoj u utorak 18. listopada 2022. godine vijećnici koalicije Možemo – Zagreb je naš – NL – Zelena alternativa- ORaH – Za grad i SDP-a tijesnom su većinom, s pet glasova „za“ i četiri glasa „protiv“, podržali zaključak kojim se među ostalim traži da se u novom GUP-u zemljišno knjižna čestica namijenjena izgradnji nove župne crkve svete Ane prenamijeni u zelenu površinu, navodi Domagoj Stjepan Krnjak, nezavisni vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Trešnjevka Sjever, čije izvješće u nastavku prenosimo.

Nova crkva u Rudešu godinama na čekanju

Potrebno je podsjetiti da se župljani župe svete Ane u Rudešu već 35 godina bore za izgradnju nove crkve. Još 2017. godine 2600 odraslih građana Rudeša od ukupno 11.000 stanovnika MO Rudeš potpisalo je peticiju za izgradnju veće crkve. Trenutna crkvica u kojoj se održavaju bogoslužja površine je tek 120 kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće Mjesnog odbora Rudeš te Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka sjever u prethodnim su sazivima donijeli zaključke o ustupanju tog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba za potrebe izgradnje nove crkve. Međutim, odluka koju su trebale donijeti tadašnje gradske vlasti nikada nije donesena. Ne mora se posebno napomenuti, a kako tvrde mještani, da je crkva u doba komunističkog režima bila „oslobođena“ vlasništva nad tom česticom bez da joj je Hrvatska država tu konkretnu oduzetu imovinu vratila ili kompenzirala.

Vrlo burna sjednica Mjesnog odbora

Na sjednici Mjesnog odbora bilo je vrlo burno. Pred zgradom Mjesnog odbora su se pojavili brojni Rudešani, predstavnici medija i vijećnici Skupštine Grada Zagreba i Gradske četvrti Trešnjevka sjever. Sukladno poslovniku rada Vijeća sjednici su mogli nazočiti samo oni građani koji su se prijavili za sudjelovanje na sjednici – nitko od okupljenih građana, naravno.

Predsjednik Vijeća, Andro Krpan pokušao je uskratiti mogućnost nazočnosti sjednici vijećnicima Gradske skupštine Igoru Peternelu i Trpimiru Goluži, što je suprotno Statutu Grada Zagreba, pa je od toga zahtjeva morao odustati. Nakon njegovog inicijalnog prijedloga da se odgodi održavanje sjednice zbog „nemogućih uvjeta rada“ okupljeni građani Rudeša su na poziv župnika Josipa Petrčića mirno napustili prostorije mjesnog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom tonu predsjednik vijeća nastavio je vođenje sjednice. U maniri legendarnog Vladimira Šeksa spojio je u jedan zaključak više različitih prijedloga za izmjene GUP-a za glasovanje u paketu. Među prijedlozima su bili i neki dobri prijedlozi oporbenih zastupnika poput prijedloga Krešimira Medveda za prenamjenom jedne katastarske čestice gradskog zemljišta iz mješovite u društvenu namjenu (kojom bi se zajamčilo da Grad Zagreb ne proda tu česticu nekom investitoru za gradnju) koji bi sigurno bili jednoglasno usvojeni da se o njima glasovalo pojedinačno.

Foto: Snimka zaslona

Župu sv. Ane vode Salezijanaci, koji su poznati po svom radu u oratoriju s djecom

Objašnjenja razloga za očuvanje ove čestice, predviđene za izgradnju crkve, zelenom površinom graničila su s ludošću poput objašnjenja da će crkva dodatno opteretiti neadekvatni kapacitet odvodnje oborinske odvodnje i otpadnih voda, umjesto da se ionako neadekvatni kapaciteti, koji predstavljaju problem građanima već godinama, zamijene i unaprijede. Posebno bizarna bila su objašnjenja predsjedavajućeg kako u cijeloj ovoj priči nitko ne zastupa interese djece i njihove potrebe, što je upravo smiješno s obzirom da župu sv. Ane vode Salezijanaci, koji su poznati po svom radu u oratoriju s djecom te uspješno vode župe na Knežiji i Jarunu s mnogo aktivnosti za djecu i mlade. Podsjećam kako su prošloga tjedna Salezijanci proslavili stotu obljetnicu svog dolaska u Zagreb, a ova situacija im je očito zahvala aktualnih vlasti Grada Zagreba za sav trud i rad…

Foto: Snimka zaslona

Nakon usvajanja zaključka oporbeni su vijećnici zatražili sazivanje skupa građana, a župljani svete Ane morat će, izgleda, u tu svrhu prikupiti oko 1000 potpisa stanovnika Mjesnog odbora Rudeš. Bilo bi dobro da broj prikupljenih potpisa bude i znatno viši znajući tko nam u Državi broji potpise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon bezuspješne inicijative za promjenu imena mjesnog odbora dr. Ante Starčević MOŽEMO s partnerima nastavlja svoju ideološku borbu za “bolji život građana”. Bit će zanimljivo vidjeti, hoće li ova nova „najdemokratskija vlast“ u Gradu Zagrebu poštovati mišljenja građana kao što je to učinila ona stara „manje demokratska“ 2018. godine kada su podržali inicijativu 802 stanovnika Mjesnog odbora Samoborček za očuvanje zelenog prostora na trasi pruge starog Samoborčeka, zaključuje Domagoj Stjepan Krnjak, nezavisni vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Trešnjevka Sjever.

Parcela u Rudešu

Goluža: “Ima prostora, samo treba biti dobre volje”

“Jako je dobro da su stanovnici ovog Mjesnog odbora izrazili svoju želju, a na svima koji participiraju u gradskoj vlasti je da izađu u susret građanima. Ima prostora, samo treba biti dobre volje i da se sve može riješiti na dobrobit građana Grada Zagreba”, istaknuo je Trpimir Goluža, zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Prilog Z1 televizije snimljen u srijedu o crkvi u Rudešu pogledajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.