Novi zakon protiv pedofilije – štite li hrvatski zakoni djecu od pedofila?

Foto: Thinkstock

Kazna društveno korisnog rada umjesto zatvora, koja se često propisuje pedofilima, za spolno zlostavljanje djece je našim sudovima uobičajena praksa.

Prema podacima MUP-a tijekom 2015. čak 590 djece doživjelo je spolno zlostavljanje, a 2016. broj spolnih zlostavljanja porastao je na 848 i pokazuje strelovit rast.

Prema sadašnjem zakonu, osuđeni pedofili se relativno brzo nakon odslužene kazne brišu iz registra pedofila, što stvara roditeljima i javnosti mučan i gorak osjećaj da njihova djeca mogu biti, u javnim i svim drugim ustanovama, izložena pedofilima za koji su već osuđeni za kriminalna djela seksualnog nasilja nad djecom.

Dakle, djelujemo li kao društvo i država savjesno, etično i moralno za dobrobit vlastite djece? Konvencija o pravima djeteta “obećava” svakom djetetu pravo na zaštitu od bilo kojeg oblika zlostavljanja, a osobito zaštitu od spolnog zlostavljanja i spolne zlouporabe djece.

Političari najavljivali „antipedofilski zakon“ – hoće li sve ostati na riječima?

Uskoro u Hrvatskom saboru dolazi na red prvo čitanje točke 35. – PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI KAZNENOG ZAKONA, prvo čitanje, P.Z. br. 244. Na žalost, izmjene i dopune sadašnjeg  zakona su minimalne, osim u članku  br. 166. koji predviđa i dugotrajni zatvor za pedofile.

Kazna društveno korisnog rada umjesto zatvora, koja se često propisuje pedofilima, za spolno zlostavljanje djece je našim sudovima uobičajena praksa.

Pompozno najavljivani “antipedofilski zakon”  mogao bi, prema svemu sudeći ostati samo na riječima, dok su vidljive tek minimalne izmjene.

Pozitivna promjena bila bi stupanje na snagu novog zakona prema kojem se počinitelji više ne bi brisali iz „registra pedofila“, a hoće li se to dogoditi ostaje vidjeti.

Što će biti s registrom pedofila?

Čemu služi registar pedofila kada nije zakonom regulirana obavezna provjera prilikom zapošljavanja i obavljanja poslova koji uključuju rad s djecom?

Spolno zlostavljanje djece događa se u Hrvatskoj svakodnevno. Stoga ispravni procesi prijave, protokoli postupanja, zakoni i u konačnici kazne, upravo su ono što žrtvama treba biti garantirano dosljednim provođenjem, bez iznimke i zadrške!

Hrvatska ne proučava niti pravnu praksu drugih zemalja gdje su antipedofilski zakoni vidljivo na strani djece, gdje su zločinci kažnjeni javnim registrom i cijelo životnim praćenjem, pa čak i kemijskom kastracijom, kao i zabranom obavljanja poslova koji uključuju rad s djecom. I to sve nakon što odsluže višegodišnje kazne zatvora!

Kako zakoni u drugim zemljama štite djecu od pedofila?

Niz zemalja u svijetu štiti djecu različitim sredstvima kojima onemogućuju pedofile da ponovno počine gnjusan kriminalni čin seksualnog nasilja nad djecom. Prilično je nepoznato hrvatskoj javnosti, da osim mogućnosti uvida u registar pedofila, cjeloživotnog praćenja ili duugogodišnjih zatvorskih kazni, neke napredne zemlje Zapada imaju i kemijsku kastraciju (tablete ili injekcije) kojima im se skraćuje vrijeme u zatvoru: Australija, Danska, Češka, Estonija, Izrael, Novi Zeland, Južna Koreja, Švedska i dr. I Makedonija je uvela kemijsku kastraciju.  A Poljska, uz ozakonjenje kastracije pedofila, je odlučila objaviti popis pedofila i silovatelja iz registra zbog zaštite vlasitte djece.

Pedofil naime često vreba iz kruga susjedstva ili obiteljskih „prijatelja“.

 

Pedofil je sigurno kriv za svoju prvu žrtvu, no je li jedini odgovoran za sve iduće ili ga društvo može spriječiti?

Pravo da zaštitimo našu djecu je iznad anonimnosti kriminalaca (pedofila)“, izjavio je ministar pravosuđa i državni odvjetnik Poljske Zbigniew Ziobro.

Ponajprije kao roditelj, a potom i kao predsjednica, uhvatit ću se ukoštac sa sve raširenijom zloporabom djece i sve raširenijom pošasti – pedofilijom. Bit ću inicijator široke javne rasprave, kao uvod u zakonske promjene, kojima bi se pooštrile kazne za pedofile, pogotovo za recidiviste. Pritom ne odbacujem mogućnost predlaganja krajnje mjere – kemijske kastracije pedofila po uzoru na neke države EU“, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović.

“Ova kaznena djela su jedna od najtežih kaznenih djela uopće i moraju biti adekvatno sankcionirana i prevenirana i ovim izmjenama zakona se ide u tom smjeru.”, rekla je saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vukasnović.

 „Zakon je tako zamišljen (ovo govorim u svoje ime) da spriječi posljedice, odnosno spriječi unaprijed uzroke. Da bude dovoljna prijetnja pedofilima, da ih spriječi u gnusnim namerama i pošalje jasnu poruku onome ko bi pokušao nešto slično, da će ga stići ruka zakona“,  Slobodan Jovanović, tvorac novog zakona u Srbiji.

Slobodan Jovanović, otac silovane i ubijene osmogodišnje djevojčice Marije, izjavljuje da „nijedna kazna nije dovoljna kada se dogodi tragedija u kojoj neko izgubi život“, a bol i patnja ničim ne mogu biti nadomještene, pa je tek mala zadovoljština pravedna osuda počinitelja. Razgovarajući s njime o Marijinom zakonu i maloj Mariji, čiji je život mučno prekinut, vidljiv je nenadomjestiv gubitak života njegove kćeri koja je žrtva monstruoznog pedofila.

Spolno zlostavljanje djece teška je povreda ljudskih prava, a s novim izmjenama zakona u Hrvatskoj, prezirno je reći “bar se nešto mijenja”, jer to sigurno nije niti približno ono što je žrtvama dovoljno!

Poruka Udruge Lavice – pomoć i zaštita žrtvama pedofila

“Spolno zlostavljanje djece zaslužuje javnu i oštru osudu bez ikakve tolerancije prema počinitelju!
Nedopustivo je stanje u zakonima te kazne društveno korisnog rada za tako monstruozno nasilno zlostavljanje bespomoćne djece!

Autor: Marija Plavotić, potpredsjednica Udruge  Lavice – pomoć i zaštita žrtvama pedofila

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.