‘Novim antipedofilskim zakonom ponižava se žrtve’ – upozorava udruga za borbu protiv pedofilije Ruka!

Foto: Thinkstock

Sadašnja sudska praksa je porazna: optuženiku se prilikom kažnjavanja u obzir kao olakotne okolnosti uzimaju dobro ponašanje na poslu, ima li djecu ili obitelj, a nakon odsluženja najčešće minimalne zatvorske kazne briše ga se iz registra pedofila, ističe Dubravka Nemarnik

Udruga za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima Ruka održala je javne promocije na kojima su Riječani i Zagrepčani, na Korzu i na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, imali priliku upoznati članove udruge koji su se aktivno angažirali oko osvješćivanja cijeloga društva o temi pedofilije, s ciljem da pedofilija prestane biti tabu u Hrvatskoj, piše Novi list

Javno su progovorili o ovom velikom problemu prisutnom u našem društvu o kojem se rijetko ili nikada ne priča, a iz udruge naglašavaju da je prešućivanje jedan od ključnih razloga velikog broja žrtava koje ne dobivaju pomoć.

S obzirom na statističke podatke da se radi o svakom petom djetetu, šutnja o ovoj temi vjerojatno je glavni “krivac“ što se tako malo koraka poduzima u osvješívanju društva i educiranju građana, roditelja i u konačnici djece, ističu.

Na štandu u Rijeci članice udruga Ruka roditeljima s djecom darivali su slikovnicu “Kiko i ruka”(Council of Europe), koja na primjeren način, slikovno i riječima, objašnjava da nitko ne smije djecu dirati ispod donjeg rublja, a djecu se uči da jasno kažu – “Ne!”, “Ne smiješ”…”A ako netko to učini, reci nekome” itd. Plakat DV Tić – „Tvoje tijelo pripada samo tebi“, dodaju u udruzi, privukao je mnogo pažnje i zainteresirao građane, a mnogi roditelji su izrazili oduševljenje da tako nešto postoji.

Sličnu akciju proveli su i u Zagrebu.

Želimo nužni i jasni Antipedofilski zakon!

Osim teme o potrebnoj edukaciji djece, upoznali su građane s trenutnim zakonom u Hrvatskoj te naglasili da kao udruga smatramo da su blage kazne izdaja žrtava.

– Želimo da se uvede Antipedofilski zakon kojim bi se počinitelji oštro kaznili. Upravo u sklopu promocije u Zagrebu pokrenuli smo i peticiju u suradnji s CitizenGo, jer kazneni zakon koji je trenutno na snazi pun je propusta kada je u pitanju seksualno zlostavljanje djece i mladeži. On žrtvama i njihovim obiteljima ne daje sigurnost.

Osim toga, sadašnja sudska praksa je porazna: optuženiku se prilikom kažnjavanja u obzir uzimaju olakotne okolnosti (kao dobro ponašanje na poslu, ima li djecu, obitelj..) a nakon odsluženja (najčešće) minimalne zatvorske kazne briše ga se iz registra pedofila te potom može pronaći posao u svim javnim ili privatnim ustanovama koje rade s djecom i mladima te tako ponovno doći u direktan kontakt s potencijalnim žrtvama.

Ovakav pravosudni sustav ponižava žrtve i njihove obitelji, uništava njihovo povjerenje u pravosudni sustav, onemogućava im koliko toliko normalan nastavak života te ne čini ništa kako bi zaštitio drugu djecu i mlade.

Zbog toga smo prije više od godinu dana u Sabor uputile naš prijedlog antipedofilskog zakona koji je zamišljen kao snažna preventivna poruka svima koji razmišljaju o takvom kaznenom djelu te koji bi istovremeno žrtvama omogućio zaštitu barem do 18 godine života kada su dovoljno zrele da bi se same zaštitile i prihvatile ono što im se dogodilo.

Iako su načelno svi političari, stranke, odbori i Vlada podržali strože kazne za pedofile čak niti (manjkavi) postupak izmjena Kaznenog zakona po pitanju seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži do danas nije usvojen.

Radikalne kazne za pedofile

Radikalne kazne koje predlažu imaju, dodaje, preventivno djelovanje:

– visoke i stroge kazne zatvora (15 do 40 godina)

– bez pomilovanja, bez uvjetnog otpusta

– bez zamjene radom za opće dobro

– bez zastare

– retroaktivno suđenje za isto djelo i ako je počinjeno prije donošenja ovog zakona

– kažnjavanje članova obitelji pedofila ako se utvrdi da su znali za zlodjela koja čini ili je činio, a nisu reagirali ni na koji način

– obvezno izdavanje mjera sigurnosti pri donošenju presude

– obavezna kontrola i nadzor

– obavezno prijava promjene prebivališta, boravišta, radnog odnosa

– obavezno posjećivanje profesionalnih savjetovališta i ustanova prema odluci suda

– obavezan monitoring okrivljenika u slučaju kršenja odredbi suda

– zabrana ulaska u Hrvatsku svim osuđenim pedofilima

– zabrana pristupa javnim površinama namijenjenima djeci kao i odgojno obrazovnim ustanovama

– zabrana prilaska žrtvama u razmaku od najmanje 1 km

– zabrana korištenja interneta (računala i pametnog telefona)

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novilist.hr