Analiza: Škorin odlazak može biti vjetar u leđa DP-u

Domovinski pokret
Zagreb, 28.05.2021. - Gradonačelnički kandidat Miroslav Škoro (Domovinski pokret) održao je ispred zgrade Gradskog poglavarstva završnu konferenciju za medije prije izborne šutnje. Na fotografiji Miroslav Škoro. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Prošloga utorka hrvatsku javnost izuzetno je iznenadila ostavka predsjednika Domovinskoga pokreta Miroslava Škore koji je svoju stranačku poziciju odlučio napustiti na iznenađenje gotovo svih članova stranke. Iako su se špekulacije o pokretanju kaznenih postupaka protiv Škore zbog njegove gospodarske suradnje s Gradom Zagrebom, o sukobima unutar stranke i naveliko najavljivanom početku kraja Domovinskoga pokreta, u prvi mah činile zlonamjernima i preduhitrenima, na žalost članova i simpatizera izreka da gdje ima dima ima i vatre u ovom se slučaju pokazala istinitom.

Odmotavanje klupka

Nakon što je Škorina ostavka objavljena na Facebooku, članovi njegovog najužeg stranačkog kruga bili su zatečeni i nespremni dati izjave pa su ga pozivali čak i na to da ostavku povuče iako je u priopćenju naveo da je ista neopoziva i da ju podnosi iz čisto osobnih razloga. Pa iako se isprva činilo da je situacija u granicama normale i da se nenadana ostavka može pripisati Škorinom impulzivnosti i emotivnosti, tijekom nadolazećih dana klupko se počelo odmotavati.

Vučemilović protiv Radića

Dan nakon ostavke, članica predsjedništva DP-a Vesna Vučemilović iznijela je niz kritika na ostavku ustvrdivši kako se njezin brat nije trebao politički niti aktivirati ako nije bio spreman na niske udarce, a u njezinim istupima tijekom tjedna mogla se uočiti gradacija oštrine udaraca koje je upućivala prije svega zamjeniku predsjednika Domovinskog pokreta Mariju Radiću koji prema Statutu preuzeo dužnost predsjednika stranke nakon Škorine ostavke. Od izjave da: „Stranka nije ničija prćija“, preko jasne aluzije na Radićev gospodarstvenički pedigre u izjavi :„Stranka se ne može voditi kao gospodarsko društvo“, pa sve do nazivanja Radića samoproglašenim v.d.-om, Vučemilović je iz dana u dan zaoštravala retoriku i time davala povoda daljnjim teorijama o razlozima ostavke.

Škorina sestra najprije je zahtijevala ostavku Radića na dužnost političkog tajnika, a zatim je počela ustrajati na što hitnijem okupljanju Predsjedništva stranke. Do kraja tjedna iskristalizirala su se dva stranačka tabora, jedan okupljen oko Radića i drugi okupljen oko Vučemilović. Iako je sačuvao svoju medijsku neeksponiranost, i Radić je djelovao. Na mjesto glavnog tajnika stranke postavio Daniela Spajića, svojega zamjenika u Saboru, budući da je na to mjesto Darijo Žepina podnio ostavku smatrajući taj čin svojom moralnom obvezom jer ga je na to mjesto postavio predsjednik u ostavci. Sredinom tjedna, RTL je otkrio da je Žepina bio pod policijskim nadzorom zbog prisluškivanja bivšeg savjetnika Predsjednice Republike Mate Radeljića koji je svojevremeno bio član i Škorina izbornoga stožera, a pojavljuju se i nagađanja da su postojale izvjesne financijske malverzacije unutar stranke.

Tko je na čijoj strani?

Trenutak u kojem se više niti najveći optimisti nisu mogli nadati mirnom razrješenju krize zbio se u petak kada je Vesna Vučemilović na Radićevu adresu dostavila priopćenje sa zahtjevom za sazivanje sjednice Predsjedništva potpisavši dokument većinom članova toga tijela. Iako je u priopćenju bilo navedeno čak 11 od 17 članova Predsjedništva, znakovito je su s toga popisa bili izostavljeni osječki DP-ovci Krešimir Čabaj i Krešimir Bubalo, a na tom popisu nije bilo niti imena Stephena Nikole Bartulice, predsjednika Kluba zastupnika Domovinskog pokreta. U tom trenutku bilo je sasvim jasno da se sjednica Predsjedništva odgađa dok se točno ne utvrdi tko je na čijoj strani, odnosno dok si onaj tko saziva sjednicu, odnosno Radić, ne osigura prednost.

Predsjedništvo jednoglasno, ali bez Vučemilović

Već istoga dana Igor Peternel izjavio je kako nitko od članova predsjedništva nije potpisao navedeni dokument te optužio Vučemilović za medijsko divljanje. Iako je Vučemilović uporno isticala kako su neki članovi predsjedništva ipak stajali iza njezina priopćenja na kraju je ostala potpuno sama te je jučerašnju sjednicu predsjedništva napustila nakon samo 20-ak minuta tvrdeći da joj je zabranjeno govoriti.

Vučemilović u ovom svom istupu nije podržana niti od jednoga člana predsjedništva čime su se dokazali Peternelovi navodi, a pokazalo se također i da se Radić ili nije pretjerano morao baviti osiguranjem većine u predsjedništvu ili je taj posao odradio besprijekorno. Predsjedništvo je tako između ostaloga primilo na znanje pokretanje stegovnog postupka protiv Vučemilović, te je jednoglasno donesen niz odluka vezanih uz raspisivanje unutarstranačkih izbora. Slika svih članova predsjedništva okupljenih oko Radića govori da stranački tabori vjerojatno nisu niti postojali te da je tjeranje maka na konac od strane Vučemilović izazvalo puno vike ni za što.

Političko neiskustvo Domovinskog pokreta

Domovinski pokret je kao i uoči parlamentarnih izbora, pokazao slabost i političko neiskustvo, ishitrenim i sapunističkim obavještavanjem javnosti o vlastitim internim razgovorima, kadrovskim križaljkama i kuloarskim tračevima. Sjednica predsjedništva zbila se na isti dan kada je iz SDP-a izbrisano više od polovine članova njegove najjače zagrebačke organizacije uključujući i nekolicinu saborskih zastupnika, pa se unatoč tome što se u SDP-u godinama bave sami sobom, iz te stranke nisu niti jučer mogle čuti tako prizemne optužbe i javna naklapanja, koja ma koliko bila istinita i pravdoljubiva štete ugledu, vjerodostojnosti i naravno rejtingu stranke.

Javnim iznošenjem nejasnih, neumjesnih, pa i pomalo luckastih optužbi poput onih o uvlačenju Škore u agresivnu kampanju za zagrebačke izbore, objavama poruka s prijetnjama o zavrtaju vratom ili o promjenama brava u sjedištu stranke, Domovinskom pokretu nanesene su rane koje je pitanje kada će i hoće li uopće zacijeliti. Od svih špekulacija o razlozima Škorine ostavke, jučer je potvrđena tek informacija o financijskim problemima stranačkog računa. Iako je i ta priča zapravo interni problem stranke koji vjerojatno ne će dobiti pravosudni epilog, novi predsjednik stranke dobit će vruć krumpir u ruke.

Budućnost Domovinskog pokreta

Do sada se, kao mogućega Škorinog nasljednika, najviše spominjalo ime vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji, premda nije član stranke, s Domovinskom pokretom sačinjava isti saborski klub. Mario Radić jučer je opetovano otklonio mogućnost da on preuzme predsjedanje strankom, a od toga se snažno ogradio i saborski zastupnik Stipe Mlinarić Ćipe. Ima li predsjednik Kluba zastupnika DP-a Bartulica predsjedničkih ambicija za sada nismo imali priliku čuti, ali činjenica je da u tom Klubu, koji se, uvjerava zastupnik Ante Prkačin, neće smanjivati, leži gotovo sav, još uvijek ogroman, politički kapital Domovinskoga pokreta. O promišljenom i racionalnom ulaganju toga kapitala ovisit će budućnost hrvatske desnice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr