Od 1. rujna dostupan e-Karton i e-HZZO: Portal za pacijente

Foto: HZZO

E-karton, pametne kartice s podatcima o pacijentu, bit će puštene u probni rad 1. rujna. Sve bolnice informatički će biti povezane s HZZO-om, uvest će se središnji kalendar naručivanja, kojim će se izbjeći sadašnja mogućnost dupliranja narudžbi jer će one biti vezane uz OIB pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HZZO-u, kaže, izrađuju internetski portal na kojemu će svaki osiguranik, liječnik primarne zdravstvene zaštite i bolnički liječnik imati uvid u liste čekanja i provesti narudžbu putem aplikacije. Plan je da novi sustav u punoj formi zaživi za 6 do 12 mjeseci.

Pacijente starije dobi, koji se ne služe internetom, naručivat će liječnici primarne zdravstvene zaštite ili mlađi članovi obitelji.

Puštanjem e-Kartona i e-HZZO – portala za pacijente u probni rad 1. rujna nastavlja se uvođenje najnaprednijih tehnoloških rješenja u području e-Zdravstva u nacionalni zdravstveni sustav na dobrobit hrvatskih pacijenata, zdravstvenih djelatnika i sustava u cjelini. Ovi važni koraci na putu dodatne informatizacije zdravstvenog sustava osigurat će viši standard zdravstvenih usluga, bolju kontrolu i racionalno poslovanje, odnosno održivost zdravstvenog sustava, navode u četvrtak iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korištenjem e-Kartona liječnik će kroz tridesetak sekundi moći sagledati sve relevantne medicinske informacije, poput onih o alergijama, implantatima ili lijekovima koje pacijent trenutno koristi i potom, sukladno tome, usmjeriti svoje aktivnosti te efikasnije pružiti pomoć. Ovo rješenje će smanjiti vrijeme provedeno u čekaonicama tamo gdje je to najpotrebnije te, uz bolju suradnju različitih razina zdravstvene zaštite, osigurati jedinstveni repozitorij podataka pacijenata sa sveobuhvatnim pogledom na njihovo zdravlje.

Važan dio nadogradnje funkcionalnosti je i komunikacija s pacijentima putem e-HZZO – portala za pacijente koji će aktivno uključiti pacijente u zdravstveni sustav te na jednostavan način obuhvatiti medicinske i adminstrativne podatke u digitalnom obliku i, u konačnici, rasteretiti zdravstvene djelatnike dijela administrativnog posla. Kroz e-HZZO – portal za pacijente, dostupan putem sustava e-Građani, pacijenti će moći vidjeti sve svoje propisane i izdane lijekove i nalaze te dodatno samostalno upravljati pravima pristupa i zaštititi svoju privatnost, a moći će vidjeti i detalje o tome tko je i kada pristupao pojedinim dijelovima e-Kartona.

Osim e-Kartona, postupno će biti pušteni u rad i mobilna aplikacija za naručivanje, e-uputnice, e-nalazi i e-fakture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada zaokružimo cjelinu, među prvima u Europi imat ćemo jedan tako informatiziran zdravstveni sustav. Mislim da ga sada u takvom opsegu nema nitko”, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčić početkom kolovoza najavljujući punu informatizaciju zdravstvenog sustava u idućih godinu dana kakvu nema nijedna druga zemlja u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.