Odgovor Porezne: Javnost ne treba znati je li podnijela prijavu zbog porezne utaje HT-a?

Foto: Fah

Nedugo nakon objave našeg jučerašnjeg članka o mogućem prikrivanju utaje poreza i pranja novca  zaprimili smo odbijenicu od Porezne uprave na naš upit od prije dva tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo,  Porezna uprava utvrdila je nepravilnosti u poslovanju HT-a glede obračunavanja i plaćanja poreza u razdoblju 2000.-2002. jer je HT, kako to proizlazi iz odluke Ustavnog suda RH U-III-3305/2011 od 18.12.2014., na ime fiktivnih intelektualnih usluga  većinskog vlasnika Deutsche telekom-a utajio i manje obračunao PDV-a u iznosu od preko 12 milijuna kuna te poreza na dobit u iznosu od preko 24 milijuna kuna. Pozena uprava je zbog porezne utaje i pranja novca bila dužna podnijeti kaznene prijave protiv HT-a i odgovornih osoba u HT-u, pa smo od njih zatražili informaciju: Je li i kada Porezna uprava podnijela kaznenu prijavu protiv HT-a i/ili odgovorne(ih) osoba u HT-u radi utaje poreza i/ili pranja novca i/ili zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i dr. koje je utvrdila Porezna uprava u inspekcijskom nadzoru HT-a za razdoblje 2000., 2001. i 2002. godine i kako to proizlazi iz Odluke Ustavnog suda RH broj U-III-3305/2011 od 18.12.2014. godine?

Afera HT: Prikriva li Porezna uprava utaju poreza i pranje novca?

Rješenjem Republike Hrvatske, Ministarstva financija, Porezne uprave, Središnji ured od 08.12.2020. godine odbijen je zahtjev portala Narod.hr jer je informacija porezna tajna sukladno odredbi članka 8. stavak.1. Općeg poreznog zakona. U obrazloženju rješenja Porezne uprave se navodi kako tražena informacija o podnošenju kaznene prijave protiv HT-a nije opisana u odluci Ustavnog suda RH broj U-III-3305/2011 od 18.12.2014. godine i nije javno dostupna i da predstavlja poreznu tajnu. Porezna uprava također je zaključila da bi interes zaštite određenog prava bio ozbiljno povrijeđen omogućavanjem pristupa informaciji o tome je li Porezna uprava postupila sukladno zakonskoj obvezi podnošenja kaznene prijave. Također, Porezna uprava smatra da ne postoji širi interes javnosti te da stoga nisu utvrđeni relevantni razlozi za objavljivanje tražene informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošenjem spomenutog rješenja Porezna uprava ustrajala je na svom prethodnom odgovoru da informacija o zakonitosti postupanja Porezne uprave predstavlja poreznu tajnu, iako je je u zahtjevu za pristup informaciji jasno naznačeno kako se ne traži informacija koja podliježe institutu porezne tajne odnosno o poreznom postupku koji je proveden u Hrvatskom telekomu, jer su ti podaci javno dostupni iz spomenute odluke Ustavnog suda, nego se traži informacija koja se odnosi na postupanje i obvezu Porezne uprave da prijavi utaju poreza u smislu tada važećeg čl. 109. Općeg poreznog zakona odnosno čl. 300. Kaznenog zakona.

Odredbom iz čl. 109. tada važećeg Općeg poreznog zakona propisano je : “Ako se tijekom inspekcijskog nadzora pojavi sumnja da je porezni obveznik počinio kazneno djelo, prijestup ili prekršaj ovlaštena osoba obvezna je podnijeti prijavu nadležnom tijelu.“

Odredbom iz čl. 300. tada važećeg Kaznenog zakona za neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela odgovorna je službena ili odgovorna osoba koja ne prijavi počinjenje težeg kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Porezne uprave zatražili smo informacije o HT-u koje nisu porezna tajna

Izvjesno je da u konkretnom slučaju postoji javni interes za zatraženom informacijom, s obzirom da ona može odgovoriti ne samo na pitanje pravilnog i zakonitog postupanja Porezne uprave, nego neposredno odgovara na pitanja općeg javnog interesa koja se tiču narušenog povjerenja u institucije RH i nikako ne može biti zaštićena poreznom tajnom. Stoga će Narod.hr protiv ovog rješenja uložiti žalbu Povjereniku za informiranje.

Da paradoks bude još veći, Porezna uprava na svojim službenim web stranicama učestalo objavljuje slične informacije o podnošenju kaznenih prijava USKOKU u slučajevima utaje poreza u višestruko manjim iznosima nego je to slučaj kod porezne utaje HT-a npr. https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Vijest.aspx?NewsID=3029&List=Vijesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo u ranijem članku naveli, prije par dana od USKOK-a smo zatražili informaciju  u vezi podnošenja kaznene prijave od strane Porezne uprave i postupanja prema odgovornim osobama HT-a zbog porezne utaje velikih razmjera i pranja novca. Stoga smo uvjereni kako hrvatska javnost neće ostati uskraćena za informaciju o zakonitosti (ne)postupanja Porezne uprave i eventualnom pogodovanju i zataškavanju kaznenih djela u HT-u, jednoj od najmoćnijih kompanija u RH koja kotira na burzi i čijih gotovo 40% dionica drže hrvatski građani i branitelji.

S odgovorima USKOK-a  i Povjerenika za informiranje u povodu žalbe koju ćemo uložiti na sporno odbijanje dostave informacija od Porezne uprave ćemo Vas upoznati čim ih dobijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.