Optužen za subvencijsku prijevaru i pokušaj pribavljanja više od dva milijuna kuna iz EU fondova

Foto: fah

Zbog sumnje u pokušaj protuzakonitog pribavljanja više od dva milijuna kuna poljoprivrednih potpora iz EU fondova i državnog proračuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je pred osječkim Županijskim sudom podignulo optužnicu protiv 38-godišnjeg direktora i trgovačkog društva iz Baranje, izvijestio je u četvrtak ŽDO.

Prvokrivljenog 38-godišnjaka tereti se da je 13. siječnja 2016. godine, kao direktor u drugookrivljenom trgovačkom društvu, toj tvrtki namjeravao pribaviti potporu velikih razmjera iz proračuna EU-a i državnog proračuna, iako je znao da ta tvrtka ne može biti prihvatljivi korisnik za sudjelovanje na natječaju, jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.

Optuženi je podnio prijavu na natječaj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sa zahtjevom za potporu iz proračuna EU-a u iznosu od 1,7 milijuna kuna i državnog proračuna u iznosu većem od 300.000 kuna, te je uz prijavu priložio neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara za uzgoj lupinastog voća, oraha, lješnjaka, kestena i badema.

Tako je stekao pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna, no nadležna Agencija je, tijekom kontrole, odbila zahtjev za potporu zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.

Prvookrivljenog direktora tereti se i da je 8. siječnja 2016. u prostorijama savjetodavne službe u Osijeku potpisao izjavu da je za izračun veličine poljoprivrednog gospodarstva službeniku dao stvarne podatke o resursima korištenim u proizvodnji biljnih usjeva na ukupnoj površini od 15,58 hektara, iako je znao da je na toj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka.

Službenik savjetodavne službe je potom, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara koji je priložio uz prethodno opisani zahtjev za potporu.

Okrivljenog 38-godišnjaka ŽDO tereti za kaznena djela subvencijske prijevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja, a trgovačko društvo za subvencijsku prijevaru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr