Osiječki vijećnici Šimičić, Škaro i Vuka podržali referendum za izmjenu izbornog zakona

Predsjednik stranke “Biraj bolje” i osječki gradski vijećnik Kristijan Šimičić izjavio je u utorak da ta stranka podupire inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva, a osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića pozvao je da, poput drugih gradskih uprava, smanji naknadu za postavljanje štandova na kojima će se prikupljati potpisi za referendum te tako pokaže da je doista neovisni gradonačelnik.

U utorak 8. svibnja 2018. u 11:30 na križanju Vukovarske ulice i Ulice Kardinala Alojzija Stepinca u Osijeku, predsjednik stranke Biraj bolje i osječki gradski vijećnik Kristijan Šimičić, uz gradskog vijećnika Viktora Škaru te Zvonku Vuku, održali su konferenciju za medije.

Kristijan Šimičić je obznanio javnosti kako će politička stranka Biraj Bolje biti prva politička platforma u Osijeku koja će podržati nacionalnu referendumsku inicijativu o promjeni izbornog zakona „Narod odlučuje” jer kako kaže: „U ovome trenutku izmjena izbornog zakona je prva i najvažnija reforma Hrvatske. Veća demokratizacija izbornog sustava preduvjet je bolje selekcije saborskih zastupnika koji će nas zastupati u Saboru i voditi Hrvatsku prema boljoj budućnosti.”

Ciljevi referendumske inicijative

Cilj ove referendumske inicijative je promjena izbornog zakona kroz uvođenje 3 preferencijalna glasa bez praga od 10% čime će se, između ostalog, i svim Slavoncima i Baranjcima omogućiti da imenom i prezimenom biraju svoje zastupnike koji će se boriti za interese Slavonije i Baranje umjesto da se u Zagrebu automatizmom na izbornim listama odlučuje tko će nas predstavljati.

Dopisno i elektroničko glasovanje koje je praksa gotovo svih zemalja Europske unije, a kojim će građani moći lakše i jednostavnije glasati i iz svojih domova.

Smanjenje broja zastupnika u Saboru sa 151 na maksimalno 120 zastupnika što će ostvariti uštedu veću od 120 milijuna kuna u jednom mandatu.

Onemogućavanje zastupnicima nacionalnih manjina da odlučuju o proračunu i sastavljanju Vlade čime će se spriječiti politička trgovina i etno biznis.

Izborne jedinice će se urediti u odnosu na stvarno stanje birača i granice županija što je preporuka Ustavnog suda još od 2010. na što su se namjerno oglušile sve Vlade do sada jer bilo kakve izmjene narušavaju njihovu političku dominaciju.

Smanjit će se i izborni prag s 5% na 4% čime će se smanjiti broj propalih glasova na svakim izborima.

Poziv gradonačelniku da podrži inicijativu

Pozivam gradonačelnika Osijeka, gospodina Vrkića, da podrži referendumsku inicijativu i da slijedi primjer mnogih gradova u Hrvatskoj i snizi cijenu najma mjesta za štandove, kao i samih štandova na kojima će se prikupljati potpisi. Time će olakšati građanima da, ako žele, daju svoje potpise, a pokazat će i je li doista nezavisni gradonačelnik ili će ići na ruku strankama poput HDZ-a, SDP-a i HNS-a koje se protive referendumu o promjeni izbornog zakona.

Izmjenu izbornog zakona će podržati svaki političar kojemu je stalo do volje građana

Pozivamo predstavnike svih političkih opcija u Osijeku, a osobito osječkog HDZ, SDP, MOST i HNS, da se uključe u stvaranje boljeg izbornog zakona koji je u službi građana, a ne političkih moćnika. Političke elite svojom pasivnošću oko ovako važnog pitanja samo pokazuju da im nije stalo do volje njihovih građana. Očekujemo podršku i treće najpopularnije stranke u Hrvatskoj, Živog zida koji treba pokazati je li uz narod ili uz postojeće političke elite.

Tko stoji iza inicijative “Narod odlučuje” i tko ju financira

Iza inicijativa koje omogućuju pozitivne promjene i perspektivniju budućnost stoje građani. Ovo je inicijativa od građana, za građane i financirana je novcem svih nas građana koji ulažemo svoje vrijeme, energiju i novac u želji za promjenama.

Zajedno s kolegama gradskim vijećnicima iz naše platforme Biraj Bolje, našim članovima i simpatizerima uključit ćemo se kao fizičke osobe, a ne kao političari u prikupljanje potpisa u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Građani žele sposobne i poštene političare, a ne stranačke poslušnike HDZ-a i SDP-a. Građani ovim referendumom žele spriječiti političku trgovinu i korupciju.

Najjednostavnije, ovaj referendum omogućuje da građani sami odlučuju tko ulazi u Sabor, a ne šefovi stranaka, da na izbore izlazi više građana, da HDZ i SDP ne mogu kroz predizborne koalicije uvoditi u Sabor stranke s 1% podrške birača i da glas svakog birača u Hrvatskoj jednako vrijedi.

Ovo je velika prilika za Hrvatsku, za bolju selekciju političara od strane građana. Ljudi, nemojmo propustiti ovu priliku, aktivirajmo se, skupimo potpise i pokažimo snagu građana političkim elitama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

A svim političkim elitama poručujemo: „Nikad, ali baš nikad nemojte podcijeniti građane i snagu zajedništva.”.

> HDZ, SDP, HNS i GLAS protiv referendumske promjene izbornog sustava

> (VIDEO) Troskot i dr. Kanački: ‘Državnu politiku diktiraju oni koji su osvojili između 163 i 808 glasova, idemo na referendum kako bismo to promijenili“

Podsjetimo, građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Izvor: narod.hr