Linić, Lovrić-Merzel i Čavlović Smiljanec – osumnjičeni ili smijenjeni zbog kriminala, svejedno glasni u saborskim raspravama

Nekada SDP-ovi, a danas nezavisni saborski zastupnici Slavko Linić i Marina Lovrić-Merzel zajedno s SDP-ovkom Nadom Čavlović Smiljanec u četvrtak su raspravljali o gospodarskoj i poreznoj politici vlade. Trojka “SDP-ovog kadra” osumnjičena je ili smijenjena zbog kriminala.

S mjesta ministra financija Slavka Linića je 6. svibnja ove godine, smijenio premijer Zoran Milanović te kao razloge smjene naveo sumnjive predstečajne nagodbe, na koje je premijera upozorila bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Nakon što se pisalo o nepravilnostima u mnogim predstečajnim nagodbama, kap koja je prelila čašu u ‘slučaju Linić’ bila je predstečajna nagodba vezana uz Spačvu gdje je Linić preplatio zemljište za više od 25 milijuna kuna zbog čega ga je Uskok zatražio dokumentaciju o toj nagodbi.

Linić je dokumentaciju objavio na stranicama Ministarstva financija, a zatim je objavio i pismo koje je poslao Milanoviću u kojemu je za sve optužio bivšu pomoćnicu Nadu Čavlović Smiljanec.

Linić je u iskazu USKOK-u optužio je premijera Zorana Milanovića da je bivšu šeficu porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec obavještavao o tijeku istrage u slučaju osječkog OLT-a te pokušao utjecati na ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića ne bi li spriječio njezin kazneni progon.

Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša, proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna. Imunitet joj je ukinut nakon što je prijavljena USKOK-u zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna.

Istraga protiv nje zadnji je put proširena u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah