Otvorena 25. Dubrovačka ekonomska konferencija

Dubrovnik, 15.06.2019. - Dubrovaèka ekonomska konferencija u svom se 25. izdanju održava ovog vikenda u dubrovaèkom Hotelu Argentina, a okuplja devedesetak ekonomskih struènjaka iz cijelog svijeta. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Dubrovačka ekonomska konferencija (Dubrovnik Economic Conference – DEC), tradicionalni međunarodni susret devedesetak znanstvenika i predstavnika brojnih svjetskih financijskih institucija, održava se u Dubrovniku ovog vikenda u svom 25. izdanju u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB).

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić podsjetio je tom prilikom na prve godine konferencije u ratnim uvjetima te dodao da je s vremenom postala bitno mjesto događanja u svijetu.

„U ovih 25 godina na konferenciji su sudjelovala su najveća imena ekonomske teorije i u području vođenja ekonomskih politika. U tom smo vremenu obradili sve aktualne teme svog doba u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Nadam se da tako nastavljamo i u idućih 25 godina“, rekao je Vujčić.
Kao glavne ovogodišnje teme Vujčić je istaknuo trgovinu, odnosno trgovinske ratove i uvođenje carina, potom negativne utjecaje ekonomskog i političkog populizma na gospodarstva u svijetu, kao i budućnost svjetskog bankarstva u području regulacija.

Središnje teme su i radovi i rasprave posvećeni gubitcima međunarodne trgovine, gravitaciji – povezanosti elasticiteta, udaljenosti i trgovine, migracijama odnosno učinku povratka izbjeglica na izvoz, učincima financijske globalizacije, konverzijama kredita u stranoj valuti i valutnim neusklađenostima, proširenju europodručja te neovisnosti središnjih banaka u provođenju monetarne politike.

Na panel-raspravi o budućnosti europskog i svjetskog bankarstva, koju će moderirati guverner HNB-a Boris Vujčić, sudjelovati će i guverner Središnje banke Islanda Mar Gudmundsson, član Nadzornog odbora Europske središnje banke Pentti Hakkarainen, bivši guverner središnje banke Estonije Ardo Hansson i Mario Nava iz Europske komisije. Završna panel-rasprava konferencije bit će posvećena njenoj četvrt stoljeća dugoj povijesti.

Na konferenciji sudjeluju ugledni svjetski i domaći znanstvenici te predstavnici niza međunarodnih financijskih institucija, od Međunarodnoga monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske središnje banke do Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj te Banke za međunarodne namire.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina