Ovaj ”A je to” plaćen je iz EU fondova: Petrinja reciklažno dvorište gradi između dviju obiteljskih kuća

Foto: fah, arhivska snimka

Stanovnici gusto naseljene stambene četvrti u Petrinji ostali su u šoku kada su shvatili da im Grad reciklažno dvorište gradi na malom prostoru u slijepoj ulici između dvije obiteljske kuće. U subotu će u Petrinji protiv ovog postupka Grada prosvjedovati već treći put, javlja dnevnik.hr.

Pod prozorima obiteljskih kuća gradi se petrinjsko reciklažno dvorište. Ogorčeni stanovnici pisali su dopise, tražili razgovor s gradonačelnikom, izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća, prosvjedovali… ali ništa im nije pomoglo da zaustave gradnju reciklažnog dvorišta između dvije obiteljske kuće u gusto naseljenoj stambenoj četvrti.

Najavili su novi prosvjed koji će se održati u subotu 2. lipnja u 10 sati na glavnom gradskom Trgu ispred Petrinjke.

”Prosvjedujemo jer smatramo da jedno reciklažno dvorište mora biti na adekvatnijoj parceli, koja bi bila pristupačna svim građanima i nikako tri metra od prozora prve obiteljske kuće. Također prosvjedujemo, jer se stanovnike do zadnjeg trenutka držalo u zabludi da će reciklažno dvorište biti u blizini bivše tvornice Finel, što je ukazivalo na industrijsku zonu. Prosvjedujemo i zbog toga što se od prvog prosvjeda (ovo u subotu će biti treći) izvršna vlast nije javila niti s jednim rješenjem za izmještanje na drugu lokaciju, nego samo s obrazloženjima da je GUP već davno donesen i da zaustavljanje projekta u ovoj fazi grad previše košta. Pritom zaboravlja gradonačelnik da je građevinska dozvola za taj projekt izdana ne tako davne 2015. godine, za vrijeme njegovog mandata, tako da smatramo da svatko treba preuzeti dio odgovornosti”, rekla je za DNEVNIK.hr Kristina Autischer, koordinatorica građanske inicijative.

Dok se govorilo o izgradnji reciklažnog dvorišta u Petrinji, stanovnici tog banijskog gradića bili su sretni jer, svjesni su da je ono važan dio modernog funkcioniranja grada.

Gradonačelnik Darinko Dumbović u javnim je nastupima, tvrde, odavao dojam da će se dvorište graditi u poduzetničkoj zoni, pa su ga stanovnici u tome bez rezerve podržavali. Međutim, kada je krenula izgradnja početkom travnja, ostali su šoku jer radovi su se odvijali ni više ni manje nego na maloj katastarskoj čestici među obiteljskim kućama.

”Vlasnici susjedne dvije katastarske čestice nisu dali suglasnost za izgradnju reciklažnog dvorišta. Pri uvidu u projekt, rečeno im je da se njih ni ne pita, odluka je donesena. Njihove žalbe su odbijene. Njima se prvi kontejner nalazi tri metra od prozora”, napisali su stanovnici u dopisu upućenom gradonačelniku Dumboviću i nadležnim ministarstvima.

Stanovnici: Krše se propisi

Stanovnici ističu potencijalno kršenje nekoliko propisa. Prema Uvjetima koje mora ispunjavati reciklažno dvorište opisanih na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, trebala se predvidjeti površina u rasponu od 1600 do 2000 m2, a katastarska čestica na kojoj se gradi petrinjsko reciklažno dvorište ima samo 890 m2.

Kršen je, tvrde u dopisima upućenima na niz službenih adresa, i Pravilnik o gospodarenju otpadom prema kojem je podnositelj zahtjeva za ishođenje dozvole bio dužan istaknuti obavijest o tome na glavnom ulazu građevine, što nije izvršeno.

”Obavijest o namjeri ishođenja, izmjene ili dopune dozvole za gospodarenje otpadom podnositelj zahtjeva za ishođenje, izmjenu ili dopunu dozvole za gospodarenje otpadom dužan je istaknuti na glavnom ulazu građevine na lokaciji gospodarenja otpadom za koju je podnio zahtjev za ishođenje, izmjenu ili dopunu dozvole za gospodarenje otpadom. Obavijest iz stavka 1. ovoga članka mora biti istaknuta na vidljivom i pristupačnom mjestu. Obavijest iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati ime podnositelja zahtjeva, vlasnika građevine, nositelja izrade Elaborata, djelatnost i vrste otpada za koju je podnesen zahtjev, naziv tijela koje provodi postupak, klasifikacijsku oznaku zahtjeva i datum podnošenja zahtjeva”, stoji u 28. Članku Pravilnika o gospodarenju otpadom.

Također, navode stanovnici Kolonije, ”temelji obiteljske kuće s desne strane su tijekom radova na iskopu zemlje sastrugani i potkopavani.”

”Javna rasprava šest dana prije početka radova”

”Kome i kad je prezentiran projekt reciklažnog dvorišta? Prva javna objava je bila u medijima 29. ožujka 2018. – šest dana prije početka radova”, pišu u dopisu kojeg su potpisali stanovnici petrinjskog prigradskog naselja Kolonija.

U odgovoru kojeg smo dobili iz ureda petrinjskog gradonačelnika tvrde da je održana javna rasprava i javno izlaganje: ”U postupku izrade prethodno spomenutih Odluka provedena je javna rasprava, javno izlaganje i javni uvid. Prostorni plan uređenja Grada Petrinje i Generalni urbanistički plan grada Petrinje i sve njihove izmjene i dopune javno su dostupni dokumenti.”

Žalbu su, kažu u uredu gradonačelnika, primili samo od jednog susjeda, a ona je na sudu odbijena: ”U postupku izdavanje građevinske dozvole vlasnici i nositelji stvarnih prava na susjednim nekretninama su, sukladno članku 116. Zakona o gradnji („Narodne Novine“, broj 153/13) osobnim pozivom pozivani na uvid u spis. Nakon provedenog uvida u spis i izjavljenih primjedbi izdana je građevinska dozvola na koju je izjavljena žalba od strane Jednog susjeda. U postupku pred drugostupanjskim tijelom (Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja) spomenuta žalba je odbijena”.

Projekt financirala EU

Još veću dimenziju ovoj situaciji daje i podatak da je projekt financiran novcem iz EU fondova, pa se postavlja pitanje tko je odobrio projekt za izgradnju reciklažnog dvorišta između dvije obiteljske kuće.

Troškovi projekta ”Reciklažno dvorište Petrinja“ iznose 1.973.300,00 kuna od čega su Gradu Petrinji dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.677.305,00 kuna (85%), a ostalih 295995,00 kuna (15%) financira Grad Petrinja.

Na pitanje Gradu zašto baš ta čestica, odgovaraju da postoji prostorno planska dokumentacija, ali na upit koji su bili argumenti zašto se baš na toj čestici gradi RD, a ne nekoj drugoj – nisu dali odgovor.

Stanovnci napominju da podržavaju razvrstavanje otpada i gradnju reciklažnog dvorišta, ali ne na toj lokaciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr