Peđa Grbin želi otežati pokretanje i odrediti o kojim temama se može raspisati referendum

Foto: fah

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin dao je intervju Večernjem listu, a u njemu se između ostaloga dotaknuo građanske inicijative “Narod odlučuje” čiju najavu sakupljanja potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakona pripisuje Željki Markić. U nastavku donosimo dio intervjua:

SDP definitivno nije dobio ništa od ratifikacije Istanbulske konvencije, ali mogla bi profitirati ekipa oko Željke Markić koja na valu nezadovoljstva kreće prikupljati potpise za referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva?
Pred nama su dvije referendumske inicijative, jedna za otkazivanje Istanbulske konvencije, a druga koja se lažno predstavlja kao inicijativa za promjenu Izbornog zakona, a u stvarnosti cilja za jačanje položaja zastupnika iz dijaspore i smanjivanje prava nacionalnih manjina. I jedan i drugi referendum usmjereni su k smanjivanju dosegnute razine ljudskih prava u Hrvatskoj. I to je tužno jer se u Hrvatskoj pojavila jedna grupacija koja zloupotrebljava referendume kako bi smanjivala razinu ljudskih prava umjesto da je povećamo.

Nije li to rezultat nečinjenja velikih, HDZ-a i SDP-a. Niste promijenili Izborni zakon i sada vam to radi Željka Markić?
Godine 2015. jedan od tih velikih promijenio je Izborni zakon i prvi put u Hrvatskoj imali smo preferencijsko biranje zastupnika u Saboru.

I to vas je natjerala Željka Markić?
Nije nas na to natjerala gospođa Markić jer ona za taj referendum nije skupila dovoljan broj potpisnika u Saboru.

Ali stvorila se takva klima u društvu?
Što se tiče gospođe Markić, mi smo komotno taj referendum mogli ignorirati, ali smo u postupak izmjene izbornog krenuli ranije, kao i drugi akteri poput Laburista. O tome mogu meritorno govoriti jer sam bio zadužen za njegovu izradu.

Što je s Izbornim zakonom?
Treba ga promijeniti i slažem se da je dio koji se odnosi na Izborne jedinice naš propust i žao mi je što to nismo napravili zbog nedostatka konsenzusa u tadašnjoj većini. Što se tiče drugih stvari držim da je pitanje preferencijskih glasova nešto o čemu bi se trebalo dodatno razgovarati. Po meni, nakon iskustva s jednim preferencijskim glasom, preferencijalno glasanje najmanji je problem.

Što je s izmjenama Ustava vezano uz referendum?
Trebalo bi ponovno razmotriti promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na referendum. Tu imamo uputu Ustavnog suda koji je davno utvrdio da postojeći hrvatski referendumski okvir nije dobar. Na bazi onoga što smo radili 2013. godine, kada smo smatrali da treba urediti način odlučivanja na referendumu , ali isto tako i odrediti koje to teme ne mogu biti predmet referendumskog odlučivanja, pripremio sam prijedlog za promjenu ustavnih odredbi koje se tiču referenduma i uputit ću ga kolegama u stranci, a nakon toga, ovisno o stavu stranke, i ostalima u Sabor.

Znači, SDP uskoro misli inicirati izmjene Ustava?
Kada vladajući ne žele pokazati inicijativu za rješavanje problema koji evidentno postoje, onda je to zadaća oporbene stranke, pogotovo najveće, kazao je Peđa Grbin za Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list