Pet činjenica koje trebate znati o HEP-u

Foto: Flammard

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je hrvatska nacionalna elektroenergetska tvrtka, koja se više od jednog stoljeća bavi proizvodnjom, prijenosom i distribucijom električne energije, a u posljednjih nekoliko desetljeća i opskrbom kupaca toplinom i distribucijom plina. U vlasništvu je hrvatske države. No to bi se uskoro moglo promijeniti jer nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om oko Ine, premijer Andrej Plenković najavio je kako će Vlada vratiti Inu u državno vlasništvo.

Novac za kupovinu MOL-ovog udjela u Ini, Plenković planira namaknuti prodajom 25 posto dionica HEP-a.

Donosimo vam zato pet činjenica koje trebate znati o HEP-u:

1. HEP Grupa

Hrvatska elektroprivreda organizirana je u obliku koncerna kao grupacija povezanih društava u HEP grupu. HEP grupa je prema godišnjem prihodu treća tvrtka u Hrvatskoj s 10,82 milijarde kuna u 2007. godini, a zapošljava 14.200 radnika. Vladajuće društvo (matica) HEP grupe je HEP d.d., koje obavlja funkciju korporativnog upravljanja i jamči uvjete za sigurnu i pouzdanu opskrbu kupaca električnom energijom. Unutar HEP grupe jasno su odvojena (upravljački, računovodstveno i pravno) društva koja obavljaju regulirane djelatnosti (prijenos i distribucija) od nereguliranih djelatnosti (proizvodnja i opskrba). Početkom srpnja 2013. provedene su statusne promjene HEP Operatora prijenosnog sustava (sada: Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o., skraćeno HOPS d.o.o.) radi razdvajanja prema ITO modelu u skladu sa Zakonom o tržištu električne energije i odlukom Skupštine HEP-a d.d. o odabiru modela „neovisnog operatora prijenosa“.

2. Proizvodnja

HEP grupa raspolaže sa 4.000 MW instalirane snage za proizvodnju električne energije i 974 MW snage za proizvodnju topline. HEP upravlja i s 25 hidroelektrana i osam termoelektrana. HEP je suvlasnik i Nuklearne elektrane Krško u Sloveniji. Iz postojećih izvora (uz NE Krško i TE Plomin) u hrvatskom elektroenergetskom sustavu moguće je proizvesti približno 14,5 TWh električne energije, a za pokrivanje ukupne godišnje potrebe kupaca u Hrvatskoj iz uvoza se nabavlja daljnjih 2 TWh.

HEP Proizvodnja proizvodi električnu energiju u 25 hidroelektrana organiziranih u tri proizvodna područja (Sjever, Zapad, Jug), u samostalnom pogonu HE Dubrovnik, te u 4 termoelektrane, a u tri termoelektrane-toplane se u spojenim proizvodnim procesima proizvodi električna i toplinska energija.

Iz postojećih izvora HEP proizvodi 9.801 GWh električne energije te 2.255 GWh topline. U 2007. godini, hidroelektrane HEP Proizvodnje proizvele su 5.979 GWh, a termoelektrane 3.860 GWh. U TE Plomin 2 je proizvedeno 1.403 GWh.

Osim HEP Proizvodnje, električnu energiju u HEP grupi proizvodi TE Plomin d.o.o., društvo u suvlasništvu HEP-a d.d. i RWE Power, koje upravlja termoelektranom snage 210 MW. HEP d.d. je suvlasnik i Nuklearne elektrane Krško u Republici Sloveniji.

HEP Obnovljivi izvori energije d.o.o. bave se pripremom, izgradnjom i korištenjem obnovljivih izvora energije (vjetar, biomasa, Sunčeva energija, mali vodotoci, geotermalne vode i dr.).

3. Opskrba

U Hrvatskoj ima više od 2,3 milijuna kupaca, odnosno mjernih mjesta za isporučenu električnu energiju. Za opskrbu tarifnih kupaca zadužen je HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o., dok je u opskrbi povlaštenih kupaca, HEP Opskrba d.o.o. izložena konkurenciji ostalih elektroprivrednih subjekata na tržištu.

4. Druge energetske djelatnosti

HEP Trgovina d.o.o. obavlja djelatnosti kupnje i prodaje električne energije, optimiranja rada elektrana te trgovinskog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu.

HEP-Toplinarstvo d.o.o. bavi se proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinskom energijom, a djeluje na području gradova Zagreba, Osijeka i Siska te dijela Zagrebačke županije.

HEP-Plin d.o.o. prirodnim plinom opskrbljuje kupce na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

HEP-ESCO d.o.o. tvrtka je za pružanje usluga u energetici koja razvija, izvodi i financira tržišno utemeljene projekte energetske učinkovitosti.

APO d.o.o. usluge zaštite okoliša konzultantska je i inženjering tvrtka specijalizirana za poslove zaštite okoliša, a osobito za poslove s opasnim i radioaktivnim otpadom te radioaktivnim materijalom.

HEP Nastavno-obrazovni centar, Velika, obrazovna je ustanova koja, uz stručno osposobljavanje i usavršavanje za rad pod naponom, provodi programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih te organizira stručna savjetovanja, seminare i tečajeve.

Društvo HEP Odmor i rekreacija d.o.o. za pružanje turističke i ugostiteljske usluge te organiziranje športsku rekreaciju za radnike HEP grupe.

5. U prvi šest mjeseci 2016. godine, zarada 1,2 milijarde kuna

HEP je prvom polugodištu 2016. godine ostvario neto dobit od 1,2 milijarde kuna, što je 275 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje 2015., a u tom razdoblju povećala je i vrijednost investicija za 73 posto, na 174,7 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća te kompanije.

Poslovni prihodi HEP-a u navedenom su razdoblju iznosili 4,09 milijardi kuna i manji su za 1,9 posto. Zbog neuobičajeno visokih temperatura u zimskom razdoblju ostvarena je manja prodaja plina na veleprodajnom tržištu što je rezultiralo smanjenjem prihoda od prodaje plina za 171,2 milijuna kuna, navode iz HEP-a.

Prihodi od prodaje električne energije veći su za 276 milijuna kuna, zbog veće prodaje električne energije na inozemnom tržištu.

Poslovni rashodi HEP-a iznosili su 3,3 milijarde kuna i smanjeni su za 272,7 milijuna kuna ili 7,5 posto. Pad poslovnih rashoda rezultat je manjih troškova naknade za proizvodnju električne energije uslijed manje proizvodnje u elektranama HEP grupe. Osim toga, troškovi nabave plina za veleprodajno tržište, manji su za 103,2 milijuna kuna.

Od financijskih aktivnosti ostvarena je neto dobit od 617,9 milijuna kuna. Financijski prihodi iznose 834,2 milijuna kuna i najvećim dijelom ih čini prihod od udjela u dobiti povezanih društava. Financijski rashodi iznose 216,3 milijuna kuna i čine ih kamate po kreditima i izdanim obveznicama i negativne tečajne razlike.

HEP grupa je u prvih šest mjeseci 2016. godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,34 milijarde kuna, što je na razini rezultata istog razdoblja prošle godine.

Povoljne hidrološke okolnosti koje su obilježile 2015., nastavile su se, uz manje smanjenje, i u prvom polugodištu 2016. godine, što je omogućilo značajnu proizvodnju električne energije u hidroelektranama s udjelom od 36,5 posto u strukturi izvora električne energije.

Poslovni prihodi HEP grupe ostvareni su u iznosu od 7,17 milijardi kuna i porasli su za 0,5 posto. Razlog povećanja su povećani prihodi od prodaje električne energije, za 164,4 milijuna kuna, što je rezultat značajno veće prodaje električne energije na inozemnom tržištu.

Istovremeno, prihodi od prodaje plina na veleprodajnom tržištu smanjeni su za 142,2 milijuna kuna zbog smanjenja prodajne cijene i zbog manje prodaje plina opskrbljivačima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr