Peternel: ‘Zlatko Hasanbegović je uvjereni antikomunist, što ne znači da je antisemit’

Foto: snimka zaslona Montaža: narod.hr

U jučerašnjoj Bujici u kojoj je gostovao potpredsjednik HHO-a Igor Peternel razgovaralo se i o slučaju Zlatka Hasanbegovića kojemu je povučen poziv na dodjelu posthumne nagrade Izraela njegovom djedu i baki za udomljavanje Židovske djevojčice.

Dodjela najvišeg izraelskog državnog priznanja: Hasanbegovićevi djed, baka, tetak i teta spasili židovsku djevojčicu

Bujica je istražila tko je izminirao dr. Zlatka Hasanbegovića kod dodjele priznanja Pravednik među narodima za njegovu obitelj u Sarajevu. Iz pouzdanih izvora doznaje se da iza nezapamćenog skandala stoji moćni srpski lobi u Izraelu. Prema navodima iz emisije, predsjednik tzv. Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin samo se pohvalio u Jutarnjem listu da je on taj koji je zabranio dolazak Hasanbegoviću, dok je za otkazivanje pozivnice najzaslužniji Eliezer Papo, Srbin koji je konvertirao na judaizam – pravog imena Ranko Jajčanin. Papo, odnosno Jajčanin, poznat je i po tome što je javno hrvatsku Predsjednicu u rujnu prošle godine optužio za promicanje ustaštva. Za Vijesti.ba je izjavio: “Pozdravljam odluku Kolinde Grabar – Kitarović da izađe iz ormara kao neoustaškinja!“.

Hasanbegoviću poništen poziv na dodjelu izraelskog priznanja: “To ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili ljudski život”

“Prljavi lobi je odigrao svoje i od nečega što je pozitivno i lijepo, uspjeli su napraviti skandal.  Hasanbegović je i onako konstantno na udaru ljevičarskih medija, a za mene je ovdje ipak najbitnije da je spašen život i to Hasanbegoviću nitko ne može uzeti. Priznanje svakako ne bi trebalo skandalizirati. Zlatko Hasanbegović je uvjereni antikomunist, što ne znači da je antisemit. Dolazimo u situaciju u kojoj neke stvari prelaze granicu i izazivaju državni skandal, jer ovdje se ipak radi o bivšem ministru kulture kojem ružno pakiraju i tako sramote našu državu po svijetu”, rekao je Peternel.

Tko je tražio povlačenje poziva Hasanbegoviću na dodjelu izraelskog priznanja za njegove djeda i baku?

U emisiji je objavljeno i da je mlađi Hasanbegovićev sin Nedim postao državni prvak iz islamskog vjeronauka, no i tu nagradu htjeli su uskratiti djetetu pa su više puta pregledavali ispit ne bi li pronašli neku pogrešku. No nisu je našli – rečeno je u Bujici, na što se dr. Igor Peternel zgrozio: “Nadam se da to nije istina, jer ako jest – onda je to jako loše!“.

Izvor: narod.hr