Hasanbegoviću poništen poziv na dodjelu izraelskog priznanja: “To ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili ljudski život”

Foto: Fah

Opoziv pod različitim pritiscima ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili jedan ljudski život, židovsku djevojčicu. To je jedino važno i u kontekstu te činjenice potpuno je irelevantno jesam li ili nisam dobio opoziv.“ – rekao je za Narod.hr dr. Zlatko Hasanbegović, nakon što je HINA jučer objavila da su veleposlanstvo Izraela i Židovska zajednica BiH opozvali poziv za njegovo sudjelovanje u ceremoniji dodjele postumnog priznanja Pravednika među narodima njegovom djedu Sabriji Prohiću, baki Safeti Prohić, djedovoj majci Esmi Prohić i djedovom bratu Avdi Prohiću.

Dodjela najvišeg izraelskog državnog priznanja: Hasanbegovićevi djed, baka, prabaka i tetak spasili židovsku djevojčicu

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin, objavila je jučer HINA.

U priopćenju stoji kako je predstavnik obitelji Prohić pozvao sve potomke potomke pokojnog Sabrije Prohića, no učinio je to, navode, “na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini” zbog nastojanja, tvrde, da “relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata”.

Pročitajte kako je djed ministra Hasanbegovića spasio Židovku Nadu Kolman od ustaša!

Veleposlanstvo Izraela za BiH uz to je “izrazilo žaljenje” navodeći da je Hasanbegović “zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe.”

“Ništa ne može poništiti činjenicu da su moji baka i djed spasili jedan ljudski život. To je jedino važno”

Dr. Hasanbegović nam je rekao kako je primio poziv na ceremoniju, a kako je o opozivu tog poziva saznao isključivo iz medija, te dodao:

“Žao mi je zbog toga. No ipak, to nije ključna činjenica”- rekao je ističući kako, bez obzira na sve, ništa ne može poništiti činjenicu o onome što su njegovi baka i djed učinili.
“To je jedino važno”- poručio je.

Dr. Hasanbegović ovih je dana posebno istaknuo i kasniju tragičnu sudbinu svoga djeda Sabrije Prohića, kojega su, nakon rata, na nepoznatom mjestu pogubile komunističke vlasti, a o čemu obitelj ni danas nema nikakve informacije.

“To je obiteljska tragedija. On je izvansudski smaknut na nepoznatom mjestu od strane jugoslavenskih komunista. Obitelj je cijeli život bila obilježena tom traumom”- kazao nam je Hasanbegović istaknuvši kako je ovo priznanje Pravednika među narodima, kojega su dobili njegovi djed i baka, neka vrsta zadovoljštine za proživljenu tragediju.

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić,  Sabrijinom bratu Avdi Prohiću i njihovoj majci Esmi Prohić odličje “Pravednika među narodima” država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njenog su oca Viktora pogubile ustaše a kansije joj je umla mati pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić a potom i njegov brat Sabrija i njegova supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći. Nakon rata, u rujnu 1945. godine po Nadu su došli preživjeli rođaci, a djevojčica je zajedno s njima 1949. doselila u Izrael.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr