Petrov: Bili smo naivni pa sad tražimo jamstva, a oni neka odluče hoće li biti u izvršnoj vlasti ili u oporbi

Foto: fah

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u Karlovcu govoreći o uvjetima suradnje s nekom od političkih opcija da su u Mostu nakon prošlih izbora bili naivni kad su vjerovali da “netko drži do riječi” budući da su i SDP i HDZ ocijenili da je njihov program odličan pa su im “pružili ruku”, a sad u Mostu traže jamstva pa će SDP i HDZ prvi put u 20 godina moći s riječi preći na djela i time birati hoće li završiti u oporbi ili izvršnoj vlasti.

Na pitanje novinara bi li rezultati izbora mogli biti repriza prošlih, Petrov je odgovorio da je tada sve tako završilo zato što “HDZ u Vladi i SDP u Saboru nisu htjeli provoditi program koji su potpisali sedam mjeseci prije”.

“Zato je tako završilo i sada ćemo tražiti jamstva. Bili smo naivni. Vjerovali smo kad netko da riječ, pogotovo kad su jedna i druga stranka pred cijelom hrvatskom javnošću rekli da je program Mosta odličan. Dobili su priliku da jednom u životu odrade dobru stvar, pružili smo ruku da se promjene dogode, ali sad ćemo tražiti jamstvo, a oni će prvi put u 20 godina moći s riječi preći na djela, te time i birati hoće li završiti u oporbi ili izvršnoj vlasti”, rekao je Petrov. Dodao je da će Most pregovarati jedino o programu, da će pregovori biti vrlo kratki te da su dobrodošli svi koji smatraju da je njihov program dobar.

Na zamolbu novinara da komentira ankete po kojima je potpora Mostu nezavisnih lista “prepolovljena”, odgovorio je pitanjem: “Što mislite o navodima ankete da Most prolazi u svim izbornim jedinicama?”

Trebali bismo imati 14 do 16 mandata i na kraju će se nas pitati tko će činiti izvršnu vlast i kakav će se program provoditi, rekao je Petrov, ističući da je Most “jedina opcija koja je na kraju preživjela i SDP i HDZ” te da će moći i dalje “zastupati interese građana”. Rekao je da anketama ne vjeruje jer su one rezultat loše reprezentativnosti uzoraka i “pristranog favoriziranja nekih stranaka” te kako se ne može dogoditi da u jednoj izbornoj jedinici u jednoj anketi Most ima 11 posto, a u roku od pet dana samo 4,7 posto.

“To se može dogoditi jedino da se napravi ubojstvo predsjednika Vlade, što su oni (HDZ) figurativno napravili, ali čak ni tada HDZ-u se nije dogodilo ono što se trebalo dogoditi, pali su na 20 posto i samo u roku od mjesec dana došli na 28 posto”, rekao je Petrov.

Na pitanje je li slučajno da se kampanje najvećih političkih stranaka “poklapaju” i po mjestu i vremenu, poručio je da bi i HDZ-u i SDP-u bilo dobro da, ako žele smanjiti troškove kampanje, uzmu isti autobus.

Ministar Slaven Dobrović rekao je u vezi s gospodarenjem otpadom kako “ne dolazi u obzir” planirana tehnologija zbrinjavanja otpada na Babinoj gori, nedaleko od Karlovca, gdje bi trebala biti takozvana mehaničko-biološka obrada. “Ostaje lokacija, a svakako ćemo ići na drugi koncept gospodarenja otpadom u kojem je primarna reciklaža, a ne odlaganje. Nema smisla graditi centar koji će biti kapacitiran za 75 ili 80 posto otpada koji nastaje, nego trebamo napraviti centar koji 25 posto otpada može prihvatiti po nominalnom kapacitetu jer moramo 50 posto otpada reciklirati”, istaknuo je Dobrović.

Dodao je da nas je i Europska komisija upozorila da to ne činimo te da bismo imali problema da to prijavimo za financiranje. Prema tome, istaknuo je, treba donijeti plan i u skladu s njime pripremati dokumentaciju za pripremu reciklažnog dvorišta, centar za ponovnu upotrebu, edukacije, kompostiranja i centre za gopodarenje otpada manjeg kapaciteta, rekao je Dobrović.

Na novinarsko pitanje zna li da se time “bacaju u vodu” desetogodišnje pripreme, odgovorio je kako “novi koncept zahtijeva puno manje vremena za realizaciju”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.